Watoto i Malmö!

På lördag drar något som heter Watoto igång nere i Malmö.
Ordet watoto kommer från swahilin och betyder ”barn”.

Idén bakom Watoto är enkel. Watoto ska vara en plats för alla barn med någon form av afrikanskt ursprung, där fokus ska ligga på just det afrikanska, den afrikanska kontinenten och dess diaspora.

”När man som barn med afrikanskt ursprung växer upp i Sverige
så saknar man ofta människor som ser ut som en själv och delar ens bakgrund,
som förebilder i form av till exempel lärare.
Därför är alla gruppledare i Watoto tjejer och killar med afrikanskt ursprung.
Afrika är också en kontinent som nämns mycket sparsamt
och i varierande utsträckning i förskolan och grundskolan.
Watoto ämnar att vara ett komplement till detta genom att bara fokusera
på den afrikanska kontinenten och afrikaner.
Här får barnen också träffa andra barn som ser ut som de själva
och kanske delar vissa av dess upplevelser.”
(utdrag från hemsidan)

Watoto är också en plats där det är tänkt att barnen ska kunna utöka sin afrikanska identitet och bygga på sin självkänsla. Grundarna har på Watotos hemsida noga betonat att tanken är att lägga stor vikt på allas likas värde och ge alla barnen plats att få vara med. Deras mål är att alla ska känna sig sedda och trygga när de är på Watoto.

Än så länge finns Watoto bara i Malmö och riktar sig till två olika åldersgrupper. 4-6 år och 7-10 år. Dessa grupper jobbar parallellt, men var för sig. Ibland jobbar de även tillsammans i en stor grupp. Aktiviteterna är åldersanpassade och anpassas även efter just de barn som finns i gruppen. Man jobbar med musik, dans, sagor och andra aktiviteter från Afrikas länder. Tillfällena är tre(3) timmar långa med en fikapaus i mitten. Terminsstart är satt till 7/9 och man kommer träffas varje lördag under åtta veckor.

Watoto är helt kostnadsfritt och det ingår också kostnadsfritt fika till de deltagande barnen.
All verksamhet bedrivs på svenska.

20130906_003635-1Anmälan:
För att anmäla ditt barn till Watoto så mejlar eller ringer du.
Uppge barnets namn, ålder, föräldrars namn och kontaktuppgifter.
Mejla till watotomalmo@gmail.com eller ring 0737 – 690 411.
Observera att det finns begränsat antal platser, så först till kvarn gäller!

Verksamheten Watoto har startats upp och bedrivs med hjälp av Stenbecksstipendiet, som grundarna erhöll i december 2012.

För att läsa mer om Watoto, besök deras hemsida här!
Thegambia.nu kontaktade Caroline Cline och Nandi Zulu, grundarna av Watoto, för att höra lite mer om deras projekt..

Känner ni varandra sedan innan, eller hur föll just ni två in på det här?
Vi (Caroline och Nandi) lärde känna varandra genom Café Pan-Afrika Malmö under 2012. Vi tycker båda det är viktigt att jobba för att stärka den afrikanska diasporan på olika sätt och på den vägen är det..

Hur väcktes idén till Watoto?
Idéen väcktes i samband med starten av Café Pan-Africa Malmö. Vi var flera som hade med oss våra barn och kände behovet av en verksamhet som var riktad mot barn. När man själv växt upp som barn med Afrikanskt ursprung i Sverige så är det lätt att känna sig annorlunda i många situationer, så tanken är att barnen skall få känna att de är precis som alla andra när de är på Watoto. Samt att även deras gruppledare ser ut som de själva. Vi tyckte detta var viktigt då många av oss har gått en hel skolgång utan att ha pedagoger och lärare som ser ut som oss. Även för de barn som inte upplever utanförskap kan det vara en kul barngrupp att delta i och vi hoppas att barnen kommer fortsätta att hålla kontakten med varandra utanför Watoto. Vi vill ge dessa barn ett positivt intryck av Afrikas länder samt de andra länder där det finns en stor diaspora (tex Latin Amerika, USA, Karibien, etc). Vår tanke är alltså att vi mest ska fokusera på det positiva och gemenskapen, hellre än det negativa som till exempel rasism och fördomar. Naturligtvis skall det finnas utrymme för de äldre barnen att få prata om sina upplevelser och känslor (inkl rasism och utanförskap), men vi hoppas på att genom att stärka och normalisera hur man ser ut kunna ge barnen styrka att stå upp mot den värld som ibland inte är så förstående. Nyckelordet är att n o r m a l i s e r a !

Har ni hört om något liknande någonstans, i något land?
Det finns skolor som riktar sig till barn med afrikanskt ursprung i USA, det är nog det närmsta vi kan komma.

Vad är den största anledningen till att ni dragit igång detta?
Att det är viktigt för barn att få vara den de naturligt är och se andra som ser ut som dem. Det hjälper självkänslan och självförtroendet. Det är viktigt att få växa upp och få vara på en plats där man passar in och får utrymme till att vara stolt över var man kommer ifrån. Det är det vi vill skapa för barnen på Watoto.

Hur länge har ni jobbat med idén och upplägget innan ni kunnat starta detta?
Det har varit ett sporadiskt jobb tidsmässigt. Vi mottog Stenbecksstipendiet redan förra vintern (2012), men det var inte förrän i våras som planeringen drog igång så smått.

Är detta ett engångstillfälle eller planerar ni att fortsätta med detta kommande år också?
Målet är att göra detta till en fungerande verksamhet som rullar på och växer. Det är alltid svårt att veta exakt hur det kommer att gå med något som är nytt och okänt, så som Watoto. Men vi hoppas att vi kommer finnas ett bra tag till.

Thegambia.nu tackar Caroline Cline och Nandi Zulu för att de tog sig tid att svara på våra frågor och önskar stort lycka till på lördag och framöver. Vi håller också tummarna för att liknande verksamheter sätter igång i andra städer..

Kiqi dumbuya minteh 4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.