Vinst mot Tanzania, men inget VM i Brasilien för Gambias herrlandslag.

Fullskärmsinfångning 2013-09-09 124230.bmp
Gambiska herrlandslaget med lagkapten Mustapha Jarju längst till höger i bild.

 

Gambias herrlandslag lyckades inte kvalificera sig till Fotbolls-VM i Brasilien nästa år. I helgen spelade de sin sista gruppspelsmatch, mot Tanzania, som blev deras enda vinst av sex matcher i kvalet. De slutade sist i gruppen på endast fyra poäng.

Inför fotbolls-VM i Brasilien har den Afrikanska kontinenten fem(5) platser till sitt förfogande och det fanns från början 53 fotbollsnationer som aspirerade på dessa fem platser (Sydsudan fanns inte när denna gallring startade 2011). Under den första omgången tävlade de 24 lägst FIFA-rankade nationerna i varsin utslagsmatch, där 12 vinnare tog sig vidare för att ansluta sig till de övriga 28 nationerna (däribland Gambia) som redan genom rankning kvalificerat sig för kvalspel. ‘

Gambias Skorpioner hamnade i grupp C, tillsammans med Tanzania, Marocko och storfavoriten Elfenbenskusten. En grupp där vinsten på förhand ganska klart kunde tillskrivas Elfenbenskusten. I denna andra omgång av kvalspel så var det bara gruppvinst som gällde. Gambia slutade så på fyra poäng efter att ha spelat oavgjort mot Marocko hemma och alltså vunnit i lördags, också det hemma, mot Tanzania med 2-0. Båda målen i lördagens match, som spelades på Banjul Independence Stadium, gjordes av Skorpionernas lagkapten Mustapha Jarju. Första målet kom i första halvlekens slutminuter och andra målet kom precis i andra halvlekens början. Lagkapten Jarju har, tillsammans med anfallaren Momodou Ceesay, helt klart varit två av lagets bästa spelare. Tyvärr ändrar Jarjus två mål och lagets vinst i lördagens match inget vad gäller det faktum att det är slutspelat för Skorpionerna i detta VM-kval. Dock lär vinsten höja Skorpionernas position i FIFA-rankningen och på så sätt hjälpa dem att undvika den första utslagningsomgången inför Afrikanska Mästerskapen 2015. Vinsten är Skorpionernas första tävlingsvinst på lite över tre år.

De 40 afrikanska nationerna som tävlade i denna andra omgång var uppdelade i tio grupper, med fyra lag i varje grupp. De 10 vinnarnationerna från varje grupp har nu avancerat vidare för att göra upp om de fem platserna som den Afrikanska kontinenten har i VM-slutspelet i Brasilien nästa år. Dessa tio återstående nationer är Elfenbenskusten, Etiopien, Cape Verde, Ghana, Burkina Faso, Nigeria, Egypten, Algeriet, Kamerun och… Senegal.

Fotbolls-VM i Brasilien spelas 12 juni – 13 juli 2014.

 

Kiqi dumbuya minteh 4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.