Gambier i Malmö utsatt för hemsk gängmisshandel framför ögonen på sin 1,5-åriga son.

Vid 19-tiden i söndags kväll utsattes 32-åriga Malmöbon Yusupha Sallah för en brutal och hänsynslös misshandel. Misshandeln skedde uppe på gångbron ovanför Hyllievångsvägen i Malmö. Helt oprovocerat attackerade ett gäng honom och hans endast 1,5 år gamla son, när de var på väg till lekplatsen i området Kroksbäck. Polisen har klassat händelsen som ett hatbrott.

När Yusupha och hans son, Yunus, är på väg mot lekplatsen i området så möter de plötsligt ett grupp på fyra personer som kommer mot dem. Just då befinner de sig uppe på bron som ligger ungefär 5 meter ovanför Hyllievångsvägen. Gruppen består av en man och tre kvinnor. Sonen Yunus går och leker med en leksak och helt utan förvarning sparkar mannen leksaken ur handen på sonen. Yusupha frågar då mannen vad han håller på med och det blir starten på en lång rad av förolämpningar och grov misshandel. Mannen börjar skrika ”Din djävla svarta man, jag vill döda dig och din son” och sen putter han omkull min son, berättar Yusupha.

Efter att de puttat omkull sonen så ger sig alla fyra på Yusupha och han får ta emot flera slag och sparkar. Ytterligare ett gäng på sex män kommer då fram och deltar i misshandeln av Yusupha. Han försöker desperat försvara sig, har flera vittnen berättat, men trillar till marken. Kvinnorna håller i hans kläder och männen slår och sparkar på honom.

-Min son börjar gråta och försöker ta tag i mitt ben medan de slår mig, har Yusupha berättat för bland annat sydsvenskan.

Troligen är det här han förlorar medvetandet och gänget som nu är tio stycken börjar hjälpas åt med att försöka lyfta honom över stålräcket på gångbron. Fem meter ner går en bilväg med både linjetrafik och biltrafik. Precis i sista sekund vaknar Yusupha till och får tag i broräcket.

– Jag tackar Gud för att jag kunde hålla mig kvar för jag kunde ha dött om jag föll ner. De tog av skorna och slog på mina händer för att jag skulle släppa. Men de slutade när de hörde att polisen var på väg.

Vid något tillfälle i allt detta tumult ska någon i gänget, enligt ögonvittnen, även ha kastat en cykel mot Yusupha, men missat hans huvud med bara några centimeter.

När polisen anländer till platsen så blöder Yusupha Sallah kraftigt och han förs sedan med ambulans till Skånes Universitetssjukhus. Enligt sjukhuset har flera tänder lossnat i överkäken, han hade ett jack i ögonbrynet och svullnader överallt i ansiktet. Utöver det var hela kroppen full av skrubbsår. Han hölls kvar på sjukhus över natten men fick komma hem tidigt på måndagsmorgonen.

Polisen har tagit hand om allt som Yusupha Sallah hade på sig för att säkra spår. Händelsen rubriceras som grov misshandel och utreds som hatbrott av Malmöpolisen. Om förövarna döms för hatbrott så är det en faktor som kan leda till skärpt straff i förhållande till vanligt våldsbrott. Varför den grova misshandeln är klassad som ett hatbrott är för att gärningsmännen verbalt har kränkt målsäganden och sonen med hänvisning till deras ursprung och hudfärg, uppger Thomas Bull, chef för polisens hatbrottsgrupp.

– Gärningsmännen har visat en otroligt stor likgiltighet. Dels genom de skador han skulle kunna få av bilarna och bussarna nedanför, dels genom att de slog honom på händer och armar för att han skulle falla, säger Thomas Bull.

Yusupha Sallah kommer ursprungligen från Gambia. Han kom till Malmö förra hösten, tillsammans med sin danska sambo och deras lille son Yunus. Enligt Yusupha är detta det första negativa han varit med om sedan de flyttade hit och han tänker inte börja hata någon. Han säger till media att det enda han hoppas på nu är att de skyldiga ska få sitt straff och kanske lära sig något av det.

Kiqi dumbuya minteh 4

13 reaktioner till “Gambier i Malmö utsatt för hemsk gängmisshandel framför ögonen på sin 1,5-åriga son.”

 1. Kastar folk en cykel mot ett liggande offer och sen försöker kasta offret över broräcket med fordonstrafik under klassas detta som 1: gradens mordförsök i alla civiliserade länder. Att polisen klassat detta som misshandel bevisar att polisen vill lägga ner ärendet fort. Det stora misstaget var att alla håller tyst om vilka det var, det fanns många vittnen och det pekar på att några vill hämnas senare och så kommer ni att få än mer våld i Kroksbäck framöver. Bättre att de som bor i området och såg vad som hände går ut på sociala medier som inte styrs av olika intressen och talar om sanningen i vilka det var, innan hela situationen urartar helt, se vad som hände i Husby senast.

  Gilla

  1. Det finns inte ord för vad jag känner när jag läser detta. Tyvärr är det inte så ovanligt med rasism i Malmö. Ögon måste öppnas och civilkurage skall till om vi inte vill att detta skall eskalera. Reagera, opponera……….

   Gilla

  1. Dels är ju inget bekräftat av polisen och vad gäller offret så är det han själv som valt att lämna ut sin nationalitet. Hade han inte själv velat tala om att han är gambier så hade det fortfarande stått enbart svart i artiklarna. Att offret är svart är av vikt för brottet, då det kommer att klassas som ett hatbrott. Vilket land de som utfört denna rasistiska handling kommer ifrån är inte alls väsentligt. Det som är väsentligt är att de utfört ett hatbrott, oavsett om de kommer från Europa, Mellanöstern, Asien osv.. ”

   Gilla

   1. Om din fråga är varför det inte kommer utredas som mordförsök, så kan ju inte jag svara dig på huruvida det kommer göra det eller inte, då jag självklart inte har något med utredningen av fallet att göra. Jag kan bara återberätta sådant som polisen själva har gått ut med i media. Det är säkert inte omöjligt att detta hatbrott kan komma att utredas som ett mordförsök, eller i alla fall dråpförsök.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.