Krönika: Då har hela mänskligheten förlorat

africanswedeEn 32-årig pappa från Gambia misshandlades grovt inför sin lilla son på ett och ett halvt år i Malmö i Söndags. Även sonen blev utsatt. Gambier är en relativt liten folkgrupp då landet Gambia är litet med mindre än två miljoner invånare, vilket gör att många gambier upplever att denna händelse kommer väldigt nära.

Igår och idag har många upprörda röster höjts mot händelsen och inte minst förtvivlan från många som känner sig utsatta av den rasism som riktas mot många med invandrarbakgrund i Sverige, men i synnerhet mot den rasism som afrosvenskar utsätts för i vårt land.

Det har spekulerats om att förövarna har invandrarursprung själva och i min värld spelar det egentligen ingen roll. Rasism faller ut på samma fruktansvärda sätt, oavsett var roten till det onda kommer ifrån.

Att anta att rasister endast finns bland vita svenskar är inte bara naivt, men även att göra problemen runt rasismen i vårt samhälle en björntjänst. Rasism blir varken vackrare eller fulare för att den kommer från ett specifikt land. Den drabbar på samma sätt och det gör lika ont att bli nedslagen med rasistiska kränkande ord, både fysiskt och psykiskt, oavsett vilket ursprung förövaren har.

Rasismen i Sverige är ett samhällsproblem och det är något vi alla har ett ansvar att komma till rätta med. Vi får inte stillatigande se på, medan våra medmänniskor och familjemedlemmar utsätts för rasistiska handlingar. Vi måste stå upp för alla människors lika värde. Många afrosvenskar jag möter idag känner rädsla. Rädsla, frustration, ilska och djupaste förtvivlan. När vi inte känner oss trygga i vårt samhälle, i vår närmiljö, i våra hem, på väg till våra dagliga verksamheter eller på våra arbetsplatser, då skapas ett samhälle som de flesta av oss inte vill leva i.

Varje händelse, varje upplevelse vi är med om i våra liv, skapar de personligheter vi har. Varje händelse, positiv som negativ får en konsekvens i våra liv. Jag vågar nästa inte tänka tanken på vad denna konsekvens kan komma att innebära för Yusupha och hans son själva, men i förlängningen även alla hans familjemedlemmar och släktingar. Än mindre vill jag tänka på vilka spår det sätter i oss alla att en broder/vän/landsman/medmänniska blir utsatt för detta grova våld och de kränkningar som Yusupha och hans son fick uppleva i söndags.

Jag hoppas att alla dessa rasistiska händelser inte skapar ett samhälle där vi inte längre vågar lita på varandra, där vi inte vågar leva i en samvaro tillsammans. Jag hoppas att det inte innebär att våra barn kommer att växa upp med sina hjärtan fyllda av skräck, hat, förakt och förtvivlan. För i så fall har hela mänskligheten förlorat.

Om du bara vill göra en enda god handling, följ den gamla klyschan och behandla dina medmänniskor som du själv vill bli behandlad. Oavsett ursprung, hudfärg, religion, sexualitet eller förmågor.

stop afrophobia

För er som vill stötta kampanjen Stop Afrophobia, klicka HÄR!

 

Med mina varmaste sympatier för Yusupha, hans son och övrig familj.

Pojken på den första bilden har inget med innehållet i krönikan att göra.

fatou touray

2 reaktioner till “Krönika: Då har hela mänskligheten förlorat”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.