Därför stödjer vår redaktion kampanjen Stop Afrophobia

Vi på thegambia.nu tar officiellt avstånd från den afrofobi som vi anser vara utbredd i vårt land. Händelsen i Malmö med den misshandlade gambiern Yusupha Sallah, är bara en av många händelser mot svarta i Sverige som väcker ilska, rädsla, skräck, oro och djup förtvivlan.

Det finns ett förlöjligande mot den växande kritiken från afrosvenskar mot rasistiska och afrofobiska strukturer, men för många som levt hela sina liv i Sverige med daglig strukturell rasism riktad mot sig själv eller sin familj, så är dessa utlösande faktorer, såsom det som skett i Malmö eller den ständigt pågående debatten om N-ordet och förra vinterns debatt om Stina Wirséns Lilla Hjärtat bara toppen på ett isberg, eller möjligen en utlösande faktor till att vilja kräva samma rättigheter som är så självklar för de flesta av oss i vårt samhälle.

Vi som är föräldrar till mörka barn kan inte acceptera att våra barn förvisas från att sitta i bussen på samma villkor som barn med ljus hudfärg. Vi kan inte fortsätta acceptera att våra barns hudfärg är avgörande för vilket bemötande de ska få under sin uppväxt av klasskamrater, lärare, myndigheter, grannar, folk på gatan eller affärsbiträdet på de affärer de besöker. Vi kommer inte acceptera att våra barn förlöjligas i sammanhang där deras kunskaper eller personlighet borde vara det avgörande i stället för deras hudfärg.

Vi förväntar oss mer än så i Sverige 2013. För oss på thegambia.nu är dessa händelser något som inte bara upprör, men även oroar oss för våra barns framtid.

När det gäller denna typ av grova våldshandlingar, så är det självklart att det är förödande och får tragiska konsekvenser för den eller de som blir utsatta, men det sprider även ringar på vattnet och får konsekvenser för alla som lever i ett samhälle där man vill leva i trygghet.

Med rasistiska strukturer är det så att vi själva kan ha svårt att upptäcka dem eller inse att vi själv utövar och sprider dessa rasistiska strukturer, då de ofta bygger på strukturer som byggts upp historiskt sedan lång tid tillbaka, därför är vi alla en del av dessa strukturer, men genom att medvetandegöra och uppmärksamma dessa, så har vi alltid möjlighet att bryta dem och gå ett mer jämlikt samhälle till mötes.

Det räcker inte med att hävda att man är antirasist, om man fortfarande är beredd att sprida dessa rasistiska strukturer, så snart man blir medveten om dem och självklart har alla för det vi säger och gör mot andra människor. Det handlar om att medvetandegöra sina egna ord och handlingar och ta ansvar för dem. Det handlar om att vi är många människor som måste lära oss att leva tillsammans på jorden med respekt för våra medmänniskor och deras behov. Om vi låter hudfärg styra våra intressen så undergräver vi människans styrka och demokratiska behov för att få en bättre värld att leva i och framför allt för att våra barn ska kunna växa upp med trygghet och stolthet över att vara de personer de är.

Vi på thegambia.nu är stolta över att få ta del i denna kampanj för att motverka afrofobi och vi vill uppmana alla som har möjlighet att delta i kampanjen och att vara med i de manifestationer som på lördag kommer att hållas i följande städer:

Stockholm

Göteborg

Malmö

HÄR berättar Momodou Jallow, ordförande för Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa varför just afrofobin bör uppmärksammas specifikt.

fatou touray

 

6 reaktioner till “Därför stödjer vår redaktion kampanjen Stop Afrophobia”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.