Mot afrofobiska hatbrott i Göteborg

OLYMPUS DIGITAL CAMERASöndagen den 8e september överfölls en pappa och hans son på en gångbro i Malmö. Mannen misshandlades av tio personer som under anfallet överöste honom med rasistiska tillmälen. Allt medan hans ettåriga son gråtandes tittade på. Misshandeln fortgick tills polisen anlände till platsen. Detta sker just när Brottsförebyggande rådet (BRÅ) i en ny rapport konstaterat att afrofobiska brott oftare tar sig våldsamma uttryck jämfört med andra hatbrott.

Fallet med Malmöpappan har blivit en följetong i medierna och har fått extra stor uppmärksamhet på sociala medier. I Göteborg anordnades en manifestation mot afrofobiska hatbrott på lördagseftermiddagen. Det var nätverket Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa i Malmö som tagit initiativet till tre manifestationer som parallellt hölls i Göteborg, Malmö och Stockholm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOmkring tvåhundra människor samlades i Brunnsparken för manifestationen som inleddes med sång och dans. Talare från Vänsterpartiet, Rättvisepartiet Socialisterna, Feministiskt Initiativ och andra intresseorganisationer avlöste varandra mellan olika musikframträdanden.

Många talare riktade sin ilska över attacken i Malmö och liknande brott mot politikerna. Rättvisepartiet Socialisternas talare Denny Jovanovic frågade sig retoriskt hur länge vi ska behöva vänta på att politikerna ska ändra vårt samhälle.
– Den gemensamma nämnaren bland länder där rasismen frodas är högerpolitik. Vill man stoppa hatbrotten så måste man också stoppa nedskärningarna i samhället, sa Jovanovic och mottog applåder från övriga manifestationsdeltagare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAÅsa Engdahl, som varit med och arrangerat manifestationen tog sig även tid att hålla tal mellan alla bestyr och pratade då om vilken massmedial bild av Afrika som vi svenskar matas med.
– Varför vet så få om att Rwandas parlament är det mest jämställda i världen? frågar hon åhörarna och fortsätter beskriva hur svenskar fått en bild av Afrika som miserabelt och primitivt. Hon menar att denna bild även smittat av sig på vår människosyn när det gäller de människor som bor där och att media måste ta ett ansvar att förmedla en mer modern bild av afrikanska samhällen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMedan antalet anmälda hatbrott med anledning av sexuell läggning stadigt minskat under de senaste fem åren så visar afrofobiska hatbrott en uppåtgående trend. Detta visar BRÅ:s senaste rapport som släpptes i somras. År 2012 var vart fjärde hatbrott med främlingsfientligt motiv riktat just mot afrosvenskar. Rapporten visar också att andelen hatbrott som bedöms som våldsbrott har minskat till förmån för hot och ofredande. Inom kategorin afrofobiska hatbrott var dock andelen våldsbrott större än inom övriga kategorier.

Kiqi Dumbuya som också hon var med och arrangerade lördagens demonstration vet inte vad som kan tänkas ligga bakom siffrorna i BRÅ:s statistik. Hon vill att regeringen ska tillsätta en statlig utredning för att gå till botten med hatbrott mot afrosvenskar.
– Det är ju inget nytt med afrikaner i Sverige, säger hon.
Själv har hon som afrosvensk dock aldrig upplevt någon afrofobi riktad mot sin egen person. Däremot så får hon ofta höra talas om vad vänner och bekanta utsätts för. Under 2012 anmäldes nästan 1000 hatbrott med afrofobiskt motiv i Sverige enligt BRÅ:s siffror. Enligt statistiken sker dessa hatbrott oftast på en offentlig plats och gärningsmannen är oftast en för offret okänd person.

Tillbaka i Brunnsparken på lördagseftermiddagen har ett lätt regn börjat falla lätt och sångerskan Cissi Dumbuya sjunger Redemption Song av Bob Marley. De andra manifestationsdeltagarna sluter upp i refrängen.

jens wingren

3 reaktioner till “Mot afrofobiska hatbrott i Göteborg”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.