Vi tar pulsen på Idol-Miriam!

Idol-Miriam1 Vi behöver väl knappast motivera varför vi tagit oss tid att jaga reda på Idol-Miriam… och inte heller behöver vi väl egentligen tala om att vi hejar lite extra på henne i årets Idol-tävling. Miriam är tjejen med rötter i Gambia och i Sverige. 19-åringen som en gång tiden satt hemma hos sin pappa och lyssnade till hans skivor som spelade afrikansk musik sköna rytmer och klanger. Miriam minns inte någon specifik artist, men hon minns så väl hur mycket hon älskade att sitta där och lyssna till sin pappas favoritlåtar.

Idag har Miriam alltså hunnit bli hela 19 år och Idol-Miriam med svenska folket. Hon har inte trillat in på den här vägen av en slump. Inte heller är det hennes första försök till att visa att hon är en artist. Nej, detta är en tjej som älskat att sjunga, dansa och showa sedan många, många år tillbaka. Hon har sökt diverse talangjakter tidigare om åren och så även Idol.

Namn: Miriam Bengtsson Jammeh
Familj: Gambisk pappa, svensk mamma. En storebror på mammas sida och en lillebror på pappas sida. Samt en lillasyster från pappas sida som bor i Gambia.
Ålder: 19 år
Bor: Just nu på idol-hotellet i Stockholm, men annars med mamma i Stockholm.
Idol: Michael Jackson och Beyoncé

Hur trillade du in på musiken?
Jag har alltid älskat musik, så länge jag kan minnas i alla fall. Som liten satt jag ofta med pappa och lyssnade på musik från Gambia och andra delar av Afrika. Jag minns hur jag älskade att sitta där och lyssna på den härliga musiken. Jag älskar att sjunga, showa och dansa.

Vad har du för erfarenheter inom den här branschen?
Jag tog precis studenten från Kulturama (Estetiskt Gymnasium. Reds anm) här i Stockholm och är helt klar över det faktum att det är musiken jag vill satsa på just nu. Förutom att jag läst på Kulturama så har jag sökt ett antal tävlingar och talangjakter under de senaste åren. Jag har också varit i med en grupp, som vi kallade Fusion, vilket gav mig massor av extra erfarenhet i att hantera saker som samarbete, marknadsföring och konflikthantering. Som artist är man ju en produkt kan man säga och som grupp blir det extra viktigt att tänka på vad man gör och hur man agerar. Hela namnet dras med i saker man gör. En period efter att vi i gruppen varit med i talangjakten X-Factor så märkte vi hur många fler fick upp ögonen för oss. Det fanns producenter och management som var intresserade, men det blev aldrig något av det. Vilket nog var tur, med tanke på min nuvarande idol-resa.

Hur har det gått för gruppen efter X-Factor. Ni kom ganska långt i den tävlingen väl?
Jo det gjorde vi. Eller vi gick vidare till de sista tjugofyra artisterna och sedan åkte vi ut. Vi var fyra tjejer då, men efter tävlingen så fortsatte vi som trio i ett år ungefär. Sedan bestämde jag mig för att gå solo och även söka till årets upplaga av Idol.

Ja, hur kommer det sig att du valde att söka Idol just i år igen. För du har sökt tidigare inte sant?
Ja det har jag gjort. Dels som 16-åring och åkte ut under slutaudition i Stockholm. I år kände jag däremot jättestarkt för det och att det här är mitt år! Jag känner mig redo på alla plan. Jag är trygg i mig själv och i min stil. Jag har liksom hittat mig själv som artist. Dessutom kan jag branschen ganska bra nu.

Hur känns det att ha kommit så här långt. Minns du känslan när de förstod att du var klar för fredagsfinalerna?
Alltså jag tror inte jag fattat det fortfarande riktigt, att jag är här. Jag lever som i en bubbla. Det är liksom som att det är lite på låtsas. Samtidigt känns det inte så stort som man tänkt sig att det ska kännas. Men jag älskar hela grejen. Vi är som en familj allihop som tävlar här.

Idol-gänget 2013

Och juryn då? Har du någon favorit?
Nej, eller alltså Laila har ju alltid uppskattat mig, så jag trivs och känner mig trygg med henne. Bagge är ju hur gullig och snäll som helst, det går inte att inte gilla honom. Samtidigt är Bard himla ärlig och säger vad han tycker. Det har jag stor respekt för. Jag tycker inte att han förtjänar mycket av den kritik som riktas mot honom i media. Som artist är det just så ens verklighet kommer se ut. Folk kommer vara brutalt ärlig och man kommer bli sågad vid fotknölarna många gånger. Så det är lika bra man vänjer sig redan nu.

Hur har du det på din fritid mellan övningar, intervjuer osv. Hinner du träffa familj och vänner?
Jag vill ju helst vila och öva under den tid jag har fritid. Även svara på fan-mejl som kommer in. Det är något man vill prioritera. Så man är i princip aldrig ledig och det gör det svårt att få tid till vänner. Visst, mamma hinner jag träffa. Hon kommer och hälsar på och lämnar grejer och så ibland.

IMG_2704På tal om familj. Du har ganska blandad familj, eller hur?
Ja verkligen, men det är kul. Som liten bodde jag med min mamma och min storebror i Stockholm. Men mamma beslutade sig för att flytta till Kalmar så valde storebrorsan att flytta till sin pappa i Norge istället. Sedan bodde jag och mamma i Kalmar i många år. Fram tills jag kom in på Kulturama här i Stockholm. Då flyttade vi tillbaka. Pappa bor här och under hela min uppväxt har jag haft kontakt med honom. För ett halvår sedan åkte vi till Gambia tillsammans med min lillebrorsa. Då fick jag träffa lillasyrran för första gången.

Åh hur var det att få resa ner dit?
Det var riktigt najs. Tyvärr var vi bara där en vecka denna gång, men jag vill åka ner snart igen och stanna längre. Mina farföräldrar lever tyvärr inte längre, men jag hann träffa farbröder och kusiner och så…

Du har lyssnat en del på musiken där nere ifrån med din pappa. Har du några idoler eller favoriter från den afrikanska kulturen?
Nej jag har inte det faktiskt. Jag minns inte namnen på de artister pappa spelat för mig, men jag älskar afrikansk musik och dess rytmer. Sedan är jag också väldigt svag för Dancehall. Det beror ju mycket på att jag dansar så mycket som jag gör och älskar helheten med sång, dans och artisteri. Tyvärr har jag inte rest så mycket ännu i livet och därför inte fått se stora Dancehallshower live, så Jamaica hade verkligen varit ett kul resmål framöver.

Du berättade tidigare att Michael Jackson och Beyoncé är dina stora idoler. Vad har du för andra idoler och inspirationskällor?
Oj det finns så många. Men jag lyssnar mycket på The Weekend, Frank Ocean, Kanye West, Jay-Z. Gamla klassiska sångare som Stevie Wonder, Aretha Franklin och Etta James. Jag gillar den äldre popen, absolut inte den idag. Och det ska vara soul inspirerat. Bruno Mars är någon som gör precis den typ av musik som jag ser mig själv göra och framföra. Men som sagt, Beyoncé och Michael är mina stora idoler. Jag älskar allt med dem. De är/var artister full ut. De både sjunger, dansar och bjuder på show. Dessutom har de varit stora entertainers och man ser att de är engagerade fullt ut. Ger hjärta och själ i sitt uppträdande och sin sång. Utöver det så var Michael dessutom en sjukt bra låtskrivare med texter som betydde något. Helt fantastiskt musikalisk!

Hur fungerar det ekonomiskt för er. Jag gissar att man måste planera en del i förväg inför något sånt här om man har jobb, egen bostad osv som ska betalas under tiden man deltar i Idol?
Ja för de som har egna bostäder så är det nog lite svårt att få ihop. Det är ju tre månader för de som går till final. Det ligger mycket tid bakom och man hinner ju inte jobba. Efter finalen väntar sedan massa press, skivinspelningar, eventuella turnéer och liknande. Visst, vi får ju lite lön, men det är inga summor som kan ersätta inkomst från folks vanliga jobb. Sedan står ju produktionen för all mat, nödvändigheter och så. Dessutom får vi mycket sponsorgrejer, som till exempel från Loréal.

Tror du att du vinner?
Jag hoppas att jag fortsätter gå vidare, men alla är verkligen jättebra. Det beror ju lite på vad publiken tycker. Antingen gillar de dig eller också inte. Ibland kan det svårt att få publiken att se utveckling och att det kanske inte alltid är den som var bäst i början som är bäst när resan nått sitt slut. Många som tittar skaffar sig nog en favorit från början och håller fast vid den.

Tycker du att det bara skulle vara en jury som beslutar genom hela tävlingen?
Nej det tycker jag inte. Det är kul att folk röstar och det är ju inte en jury som tycker och tänker sedan. I framtiden är det folket som ska gilla dig och köpa din musik. Man måste övertyga publiken. Man måste vara en artist och inte bara en röst. Ibland kan man känna att det är lite synd att det är så branschen funkar idag. Men jag tror på mig själv. Jag har, eller har i alla fall haft ganska dåligt självtroende, men jag jobbar med det.

Vad hade varit det ultimata framträdandet för dig i en fredagsfinal?
Åh då snackar vi något i stil med till exempel en Bruno Mars-låt. Jag vill ha liveband, dansare, blåsinstrument och så djembes.

Wow. Ja där snackar vi show. Låt oss hoppas vi får se detta framöver! Vad kör du ikväll?
Ikväll är temat ”Min idol” och då ska jag köra Michael Jacksons låt P.Y.T.

Vad kul! Det ser vi fram emot. Lycka till ikväll Miriam!!
Tack!

THEGAMBIA8
Mer om Miriam hittar ni här
Facebook:
Miriam Bengtsson (artist)
Instagram:
miriambengtsson

Kiqi dumbuya minteh 4

2 reaktioner till “Vi tar pulsen på Idol-Miriam!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.