PLANETA – Del 3 – Gambia möter Senegal, möter Sverige, möter Finland… i hundratals färger, toner och rytmer.

IMG_0885Del tre i serien om Planetafestivalen och de Västafrika-relaterade eventen är här. Idag ska ni få följa med på vernissage med livemåleri och livemusik. Ni ska få kika på tavlor från framför allt senegalesen Macoumba Ndiaye, som också är den som bjöd på livemålning under kvällen. Ni kommer också få se målningar av konstkonsult Britta Kleberg och örhängen från Art Of Edens ägare Moa Petersson. Allt detta ackompanjerades dessutom med livemusik från koramästaren Lamine Cissokho och djembemästaren Dembo Jatta, tillsammans med några av deras vänner. Läs, titta, lyssna och njut.

 

Det är sen fredagseftermiddag och jag går längst södra allén i Göteborg för att ta mig till den lilla boutiquen Kalebassi i Haga, nära Järntorget. Kalebassi anordnar regelbundet olika typer av aktiviteter, såsom turnéer, utställningar och workshops, samtidigt som man har försäljning av tyger, kläder, smycken, skulpturer, kaffe och massor med annat som hör Afrika och framför allt Västafrika till. Just den här aktuella kvällen har Kalebassi under flaggan Planeta bjudit in till Vernissage med livemåleri och livemusik. Vernissagen ingår i en rad av olika programpunkter som Kalebassi valt att tillsammans kalla ”A Cooking Pot of Art & Rythm” och är alltså en del av den stora Planetafestivalen. Bakom företaget Kalebassi står Margareta Svenungsson och det är också hon som tar emot och är värd för kvällens vernissage.

Välkomna till Kalebassi och Vernissage med bl a Macoumba Ndiaye
Välkomna till Kalebassi och Vernissage med bl a Macoumba Ndiaye

När jag kommer fram möts jag direkt av en bekant afrikansk, för att inte säga gambisk, känsla av hemtrevnad. Det är precis som att sätta foten direkt i Gambia, bortsett från kylan som fortfarande biter i kinderna. Där är tygerna, där är också dofterna och ljudet från de välkända rytmerna. Men framförallt… det är bäcksvart därinne, så när som på några stearinljus som brinner. Ni som besökt det lilla landet på den leende kusten förstår alldeles säkert vad jag talar om och den känslan är nog också för er ganska välkänd. Alla har vi väl upplevt att strömmen plötsligt stängs av för en kort stund och ljuset som då hjälper en att treva runt är det från stearinljus, mobiltelefoner eller bärbara datorer. Det var helt klart ett alldeles perfekt välkomnande jag möttes av denna spännande kväll hos Kalebassi, planerat eller ej.

Lite Café Touba och en sockerbit och man är good to go

Innan konstnärerna själva går upp och presenterar sig så bjuder Kalebassi publiken på både välkomstdrink och Café Touba. Själv har jag ingen erfarenhet av Café Touba, som är ett alldeles speciellt kaffe från Senegal och namngett efter den heliga staden Touba i Senegal. Det är ett kaffe kryddat med guinea-peppar och kryddnejlika, vilket ger det dess karaktäristiska och annorlunda kaffesmak. Givetvis tar jag emot en liten kopp med detta intensivt doftande kaffe och instrueras att ta en sockerbit i munnen först, om jag inte är väldigt för det vi i Sverige kallar starkt svart kaffe. Jag tar en sockerbit. In med den i munnen och så börjar jag sippa på min Café Touba. Första känslan jag får är mycket riktigt, starkt(!). Men allteftersom sockerbiten i min mun smälter så blir kaffet godare och godare. För en stund känner jag mig som min svenska farmor som jag minns satt och drack sitt kaffe med en sockerbit i ena mungipan. Den känslan kommer av sig ganska snart när jag landar i verkligheten igen och ser den första konstnären kliva upp i den snäva trappan inne på boutique Kalebassi.

Britta Kleberg presenterar lite av sin konst
Britta Kleberg presenterar lite av sin konst
Macoumba Ndiaye – Stand as one – Foto: Afropé

Britta Kleberg är konstkonsult och sysslar både med målningar, mönster, färgning av tyger och lite till. Som ni kanske läst i del två i vår serie om Planeta så hade hon en workshop med shibori-färgning av tyger. Ikväll visar hon några av sina målningar som hänger upp på en av Kalebassis väggar och berättar lite om vad hon gör och hur hon började med konsten. Efter Britta får vi träffa Macoumba Ndiaye. Macoumba är en utav kvällens huvudaktörer. Det är han som är kvällens konstnär, som ska måla en tavla live för oss. Från blyertsskiss till färdig tavla kommer han ta oss under de närmsta två timmarna. Till kvällens vernissage har han, förutom sitt material för livmålningen, med sig några av sina tidigare målningar och också livemålningen från Planetas invigning i Nordstan. Som vi tidigare berättat så bor och verkar Macoumba i Helsingfors, Finland, där han också har sin atljé ”DefArt”. Han började testa på att måla tavlor strax efter millenniumskiftet och 2006 började han att kalla sig för konstnär på allvar, för att slutligen hålla sin första alldeles egna vernissage år 2011. Här intill ser ni en av hans tavelserier, kallad ”Stand As One”.

Örhängen från Art Of Eden

Innan Macoumba tar plats vid duken för att börja måla får vi träffa Moa Petersson. Moa är ägare till konstföretaget Art Of Eden och designar och tillverkar örhängen av silver och miljövänliga material. Hennes örhängen som syns här till vänster är inspirerade av västafrika och tillverkade från riktiga västafrikanska tyger. Örhängena finns till försäljning hos Kalebassi och till en del av dem kan man köpa tillhörande tyg för att ha matchande turban eller kanske höftskynke. Tillbaka till Macoumba och hans duk. Han står redo och betraktar duken med blyertsskissen av en kvinna. Det ser ut som om han försöker få kontakt med henne, för att hon ska tala om för honom hur han ska måla henne. Det är fascinerande vilken närvaro artister har i sina yrken och i sina utövande. I alla fall de artister som känns äkta. Planeta Kalebassi Lamine CissokohSå snart Macoumba börjar måla tar musikerna ton. Det är Dembo Jatta, som ni känner till rätt väl vid här laget tror jag. Han har givetvis sin djembe med sig och slår an på den. Sedan har vi koramästaren Lamine Cissokho, som bor i Kalmar men är född i Senegal. Lamine kommer från en stor griotsläkt (trubadur/lovsångare/historieberättare), med anor så långt tillbaka som till 1400-talet och båda hans föräldrar är musiker, likaså hans syskon. Hans huvudinstrument är koran och det är också den han spelar på idag, samtidigt som han tar ton med sin sammetslena och lite griot-karaktäristiska vibrerande röst. Lamine har också ett par medmusikanter med sig som hjälper till att sprida den behagliga och välkomnande musiken.

Macoumba Ndiaye under Planetafestivalen. Livemåleri hos Kalebassi i Haga, Göteborg
Macoumba Ndiaye under Planetafestivalen. Livemåleri hos Kalebassi i Haga, Göteborg

Medan vi betraktar Macoumba och lyssnar till Dembo och Lamine med vänner så smyger Margareta runt och försäkrar sig om att hennes gäster har det bra. En man går förbi utanför och ser Art Of Eden-örhängena i skyltfönstret. Ett par blå örhängen som ligger där skulle bli den perfekt presenten till hans fru som har födelsedag idag berättar han och så köper han dem. Några andra står och kikar på Macoumbas och Brittas alla konstverk, medan de sippar på sin välkomstdryck eller sin Café Touba. Kalebassis lokal är liten och man får vara lite fyndig och hitta sig en plats i värmen om man fryser utanför. Några trängs precis vid ingången och andra har vågat sig längre in och dansar till och med lite till tonerna av Lamine och Dembo. En av musikerna sitter i den lilla trätrappan och sjunger och Ida, Margaretas dotter, går runt och hjälper till att förse publiken med något att dricka och svarar på frågor som man kanske har om boutiquen, musikerna, konstnären eller arrangemanget i stort.

Det var fullt, både inne i och utanför den lilla Boutiquen, men väldigt mysig stämning
Det var fullt, både inne i och utanför den lilla Boutiquen, men väldigt mysig stämning

Det är otroligt trevlig och gemytlig stämning både inne på Kalebassi och utanför. Kylan till trots är det många som står där utanför och kikar in på det som händer därinne. Jag tror att de flesta, liksom jag, väntar på att få se det färdiga resultatet av Macoumbas målning. Efter ungefär en timmes väntan och betraktande är han färdig. Han har flera gånger under tidens gång promenerat iväg och ut genom dörren. Kanske för att ta lite luft. Kanske för att skingra tankarna och hämta fräsch inspiration. Kanske för att inte fastna i en tanke utan öppna sig för nya intryck och nya signaler från tavlan. Inte vet jag, jag är ju ingen konstnär. Men jag tänker att på samma sätt som jag ibland tar ett steg tillbaka och betraktar det jag skrivit, så kanske också en konstnär lägger ner sin pensel och tar ett litet steg tillbaka för att känna, tänka och hämta in nytt…? Här nedan ser ni det nästintill färdiga resultatet. En äkta Macoumba Ndiaye. Målad till senegambisk livemusik, för publiken på Kalebassi, av en senegales händer som är hemmahörande i Finland men på besök i Sverige…

 

… detta får avsluta thegambia.nu’s artikelserie om Planetafestivalen och här under kan ni se både ett bildspel och ett youtube-klipp från kvällen hos Kalebassi. Håll till godo.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

Del 1 i Planetaserien
Del 2 i Planetaserien
Läs vår artikel inför årets Planetafestival här
Planetas hemsida hittar ni här

Boutique Kalebassi
blogg.kalebassi.com
kalebassi@tele2.se
+46768804588

Macoumba Ndiaye
Konstnär
zobinobi@yahoo.fr
+440887894

Lamine Cissokho
Koramusiker
laminecissokho.net
lamine_cissokho@yahoo.se
+46764473279

Dembo Jatta
Djembemusiker
jattaproduction.se
info@jattaproduction.se
+46707900962

Britta Kleberg
Konstkonsult
kc-vast.se
brittakleberg@hotmail.com
+46706304507

Moa Petersson
Konstnär/Smyckestillverkare
artofeden@hotmail.com
+46762850288

Kiqi dumbuya minteh 4

4 reaktioner till “PLANETA – Del 3 – Gambia möter Senegal, möter Sverige, möter Finland… i hundratals färger, toner och rytmer.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.