Veckans Bild (v46)

Veckans bild v46

Veckans bild berör ett ständigt aktuellt och globalt problem, men som också på lokal nivå skapar stora problem, nämligen miljöpåverkan. I Gambia där man traditionellt lagar mat över öppen eld använder de flesta sig av metoden med tre stenar som utgör grunden för eldstaden. Denna metod är relativt ineffektiv och innebär att mycket av värmen från elden inte tas tillvara på utan frigörs i omgivningen. Att laga mat blir därför både tidskrävande men också en kostnadsfråga eftersom förbrukningen av kol eller ved ökar.

Detta innebär i förlängningen att en avskogning sker och med de knappa skogsresurser som Gambia har skapar detta problem med ökenutbredning. Vissa menar att ökenutbredningen inom de kommande 2-3 decennierna kommer att vara mycket omfattande i Gambia, speciellt på den norra flodbanken. Det lokala problemet blir då att befolkningen kommer få svårigheter att tillreda sin mat till följd av att bränsle till eldar kommer vara en bristvara.

För att motverka detta problem krävs kunskap och nya metoder för att bättre ta tillvara på energin från eldarna, till exempel genom att istället för att laga mat över öppen eld, mura en eldstad som behåller värmen och därmed minskar kol- och vedförbrukningen.

anna wedin

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.