Nelson Mandelas liv 1918-2013

nelson mandela ripIgår gick en stor man ur tiden. Nelson Mandela, vår tids största frihetshjälte har fått sin sista vila vid den aktningsvärda åldern av 95 år.

Världen har hållit andan sedan början av december 2012, då de första rapporterna om Nelson Mandela´s hälsotillstånd började läcka ut i världsmedia. Vi har alla vetat att det skulle ske och vi har steg för steg försökt försonas med tanken på att ingen lever för evigt, inte ens vår tids största frihetshjälte Nelson Mandela och i går kväll kom alltså det sorgliga beskedet om Mandela´s bortgång. En hel värld kommer nu att sörja. Men vem var Nelson Mandela och hur har han påverkat en hel värld?

1918: Nelson Mandela föddes och fick namnet Rolihlahla Mandela i Kapprovinsen. Namnet Nelson gavs Mandela av en skollärare när han började skolan.

1927: Nelson Mandelas pappa avlider.

1939: Nelson Mandela påbörjar sin juridikutbildning vid Fort Hare University och kommer de närmsta åren i kontakt med ANC – African National Congress och börjar även engagera sig i just ANC.

1944: Mandela gifter sig med Evelyn Ntoko Mase och de flyttar till Soweto där de får fyra barn tillsammans. Sönerna Madiba Thembekile (1946-1969, död i bilolycka) och Makgatho (1950-2005, död i AIDS) och döttrarna Makaziwe (1947-1948) och Makaziwe (född 1953, uppkallad efter sin döda syster). Nelson Mandela går med i ANC formellt.

1948: År 1948 röstade de vita i Sydafrika fram The National Party så att partiet fick politisk makt att införa apartheid. Året därpå antog man en lag som kom att utsträcka förbudet mot äktenskap mellan vita och svarta, till att gälla förbud mot förbindelser mellan vita och andra ”raser”. De följande åren skedde en mängd lagförändringar i väldigt snabb takt som gjorde att den svarta befolkningens frihet och rättigheter försämrades markant. Flera organisationer mot apartheid kom att organiseras genom åren, den största och mest kända av dessa är African National Congress (ANC). Ett annat exempel är Pan Africanist Congress (PAC) och även Defiance Campaign. Viktigt att komma ihåg är att de flesta organisationerna inte var emot vita i sig, eller krävde att de skulle flytta ut ur Sydafrika, (även om det naturligtvis fanns enskilda individer i organisationerna som var av en annan uppfattning) utan de kämpade för lika fri- och rättigheter för alla folkgrupper i Sydafrika.

1950: Sydafrika inför Population Registration Act. Alla sydafrikaner indelas i grupperingar av följande kategorier: Vita (White), afrikaans- och engelskspråkiga vita, Svarta (Black, även ”Natives” eller ”Bantu”), främst Zulu och Xhosa, Asiater (Asian), mest indier, Färgade (”Coloured”), personer med mixad bakgrund.

1955: Separerar från hustrun Evelyn Ntoko Mase.

1958: Skiljer sig från Everlyn.Gifter sig med Winnie Madikizela. De kommer att få två döttrar ihop.

1960: Sharpvillemassakern 1960, började som en fredlig demonstration mot passlagarna, men slutade i blodbad, då polis öppnade eld mot demonstranterna och dödar 69 personer, de flesta visade sig vara skjutna i ryggen. Sharpevillemassakern skedde den 21:a mars vilket idag är en nationell helgdag i Sydafrika. Därefter förbjuds ANC och tusentals personer, däribland Nelson Mandela fängslas. Efter detta inleds ANC´s radikalare gren Umkhonto we Sizwe (Nationens spjut) som Mandela själv var drivande av och där man övergav den ickevåldsinriktning som ANC tidigare hållit.

1961: Mandela var inblandad i en sex år lång rättegång som avslutades detta år med att Mandela frias från anklagelser för högförräderi mot staten.

1962: Nelson Mandela döms till fem års fängelse för uppvigling och för att ha lämnat landet utan tillstånd tidigare samma år.

nelson mandela tal1964: I ännu en rättegång åtalas Mandela för sabotage. Under rättegången klargjorde han hela sin ideologi och sa att ”för dessa åsikter är jag nu beredd att dö”. Många var övertygade om att Nelson Mandela skulle hängas direkt. Han skonades i sista stund. I stället dömdes han och ett tiotal andra till livstids fängelse och förbud att visa sig mer inför offentligheten före döden. Därefter inleds en drygt 27 år lång fängelsevistelse varav 18 år av fängelsetiden avtjänas på fängelseön Robben Island.

1965-: Kampen mot apartheid och den orättvisa rasåtskillnadspolitiken fortsatte under hela Mandela´s fängelsetid, både inom fängelsemurarna och utanför. Samtidigt får Mandela, i likhet med andra fängslade utföra ett hårt fysiskt arbete i kalkbrotten.

1969: Mandelas son Madiba Thembekile Mandela, omkommer i en bilolycka.

1973: Nelson Mandela erbjuds frigivning till den svarta provinsen Transkei där han föddes, men tackar nej.

1976: Soweto-upproret 1976 började med en protestmarsch av skolelever som utmynnade i att många personer dödades efter att upplopp utbrutit och av dessa var många unga personer. Det är inte helt klart hur många som dog under Sowetoupproret 1976, men enligt Reuters lär över 500 personer ha fått sätta livet till… Man ska också komma ihåg att det var så sent som 1960 som både PAC och ANC beslöt sig för att ta till väpnad kamp. Detta var ett stort beslut man tog till följd av den snabbt förvärrade situationen, då man tidigare varit mycket stolta över att bemöta våld och förtryck med fredliga medel, men då man efter så många årtionden av kamp utan våld, ännu inte uppnått en enda framgång, utan tvärt om, nu blev ännu mer förtryckta, tog man beslutet om att inleda en väpnad kamp.

1977: Det beslutas att Nelson Mandela ska slippa kroppsarbetet i fängelset.

1981: Efter 19 år (!!) lättar man på Mandela´s hårda restriktioner något och han tillåts ta emot två brev och två besök i månaden, dock utan att få röra vid besökaren, då en glasruta mellan Mandela och hans besökare förhindrar beröring.

1982: Mandela förflyttas till Pollsmorefängelset i Kapstaden, här är förhållandena för fångarna något bättre än på Robben Island.

1984: Nelson och Winnie Mandela får äntligen röra vid varandra. Under 22 år har de sett varandra genom en glasruta mellan sig, med tre vakter bakom sig. Detta beslut tas utan förvarning och Winnie Mandela har i flera uttalanden beskrivit vilken känslomässig chock det innebar att få stå framför sin man, utan glasruta mellan dem efter 22 år.

1985: Sydafrikas dåvarande president PW Botha erbjuder Mandela frihet i utbyte mot att han tar avstånd från våldsaktioner. Mandela vägrar och säger: ”bara fria människor kan förhandla, fångar kan inte sluta kontrakt”.

De kommande åren förs en allt intensivare kamp och motstånd mot apartheid från omvärlden som i allt större utsträckning fördömer och protesterar mot den sydafrikanska apartheidregimen. Bojkotter, en allt mer högljudd kritik gör att Sydafrika hamnar allt mer i onåd med omvärlden.

1989: Detta år tillträdde Frederik Willem de Klerk som Sydafrikas president.

1990: Förbudet mot ANC upphävs. Oliver Tambo, den dåvarande ledaren för ANC tar emot det glädjande beskedet. Han har tvingats leva i exil i bland annat Sverige och kan nu återvända till Sydafrika utan att riskera fängelse eller dödsstraff. 1990 får han återse Sydafrika för första gången på 30 år. Nelson Mandela släpps ur fängelset. Han är 71 år gammal och har suttit fängslad i drygt 27 år. Kort därefter väljs han först till vice ordförande, och därefter till ordförande i ANC.

1992: Separerar från hustrun Winnie Mandela.

1993: Sanktionerna mot Sydafrika upphör på Mandelas begäran. Nelson Mandela och Sydafrikas president Frederik W. de Klerk får tillsammans Nobels fredspris. Juryn motiverade priset med att de arbetat för ett fredligt avskaffande av apartheid och lagt grunden för ett nytt demokratiskt Sydafrika.

1994: ANC vinner de fria valen i Sydafrika och Nelson Mandela blir därmed landets första svarta president. Hans memoarer Long Walk to Freedom (Den långa vägen till frihet) ges ut samma år.

Ett kort utdrag ut Nelson Mandela ´s installationstal:

”Detta är ett av de största ögonblicken i vårt lands historia. Jag står här framför er, uppfylld av den djupaste stolthet och glädje. Stolthet över de vanliga, enkla människorna i det här landet, ni som med sådant lugn, tålmodig beslutsamhet krävt ert eget land åter och glädjen över att vi kan ropa ut det över hustaken: FRIA! ÄNTLIGEN FRIA! Jag står framför er i ödmjukhet inför ert mod och med ett hjärta så fyllt av kärlek till er. Jag ser det som en stor ära att få leda ANC i denna stora stund i vår historia. Jag är er tjänare… Det är inte individen som räknas utan gruppen… Nu har tiden kommit att läka gamla sår och bygga upp ett nytt Sydafrika.”

1996: Nelson Mandela leder grundandet av en ny författning som antas med stor majoritet i parlamentet. Miljontals sydafrikaner deltar i arbetet med egna idéer – och krav. Nelson skiljer sig från Winnie Mandela.

1998: Mandela gifter sig med Graça Machel, som han förblev gift med fram till sin bortgång 2013.

1999: Mandela deltar i sin sista valkampanj och avgår sedan som president. Över 100 länder skickar delegationer som deltar i ceremonin.

2005: Mandelas son dör i AIDS.

2008: 2008 blir Nelson Mandela till slut avförd från USA:s terrorlista.

2012: I slutet av 2012 börjar Mandelas sista kamp. Den mot hälsan. Han får i december 2012 sjukhusvård och blir kvar i några veckor. Därefter får han återvända till sjukhuset vid flera tillfällen fram till sin död den 5:e december 2013. Han hade tidigare diagnostiserats med prostatacancer och även varit drabbad av tuberkolos och lungcancer.

2013: Nelson Mandela meddelas ha lämnat oss alla med den kunskap han delade med sig av och den ödmjukhet han berörde oss alla med. Den kamp, den kärlek, den ödmjukhet och den enorma känslan för rättvisa är något vi alla bör förvalta och berika jorden med genom att föra den vidare till kommande generationer… Världen har förlorat något mycket värdefullt, men låt oss föra Mandela´s ideér vidare. Låt inte Mandelas långa kamp ha varit för gäves. Låt oss aldrig glömma!!

Mandelas barn: Makaziwe Mandela, Zenani Mandela, Makgatho Mandela (1950-2005, död i AIDS), Madiba Thembekile Mandela (1946-1969, död i bilolycka), Zindziswa Mandela, Malengani Machel, Josina Z. Machel.

Nelson Mandela´s Lifestory:

Tidigare artiklar:

Afrikas största frihetskämpe genom tiderna

Nelson Mandela kämpar på sin dödsbädd

Vila i Frid, Nelson Mandela

fatou touray

5 reaktioner till “Nelson Mandelas liv 1918-2013”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.