Möt författarinnan Eva Susso.

Eva Susso är författarinnan som föddes i Göteborg, växte upp i Borås, spenderade tonåren i Halland, gick på folkhögskola med estetisk inriktning och en dag träffade en riktig konstnär som hon flyttade ihop med i en lägenhet i Stockholm. Historien slutar givetvis inte där, utan fortsätter sedan genom mammaliv, litteraturvetenskapliga studier, den stora gambiske kärleken, ytterligare barn och det stora författarskapet.

Thegambia.nu har fått en pratstund med Eva Susso och grävt lite extra i några alldeles speciella böcker som denna författarinna har skrivit. Ja, man måste få kalla dessa böcker lite speciella då de har huvudkaraktärer som är av mixat ursprung och där det ena ursprunget är afrikanskt. I några av dessa böcker är det afrikanska ursprunget till och med gambiskt. Jag kommer att återkomma till dessa böcker i artiklar längre fram då tanken är att recensera och presentera de lite närmare. Som mamma till två barn av mixat ursprung är jag garanterat inte ensam om att sakna utbud på böcker som barnen kan känna igen sig i och relatera till på riktigt..?

När jag pratar med Eva så är det precis detta som fick henne att skriva, framförallt böckerna om karaktärerna Rita och Maddi. Rita och Madi är namnen på två av Evas egna barn och givetvis speglar böckerna med dessa karaktärer mycket av de verkliga Rita och Madi. Deras upplevelser, 29672725_O_1känslor och tankar som barn ; ”Rita”, Rita i Kudang” och ”Maddi, Maria och Hemligheten”. Det finns också en härlig serie på tre stycken bebisböcker som Eva skrivit; ”Babo pekar”, ”Binta dansar” och ”Lalo trummar”. Hittills har Eva skrivit trettio böcker och fler lär det bli.

Eva själv är också hon av mixat ursrpung då hennes pappa kommer från Finland. Han kom som invandrare till Sverige efter att ha varit soldat under kriget och på den tiden var det ju inte alls vanligt med invandrare här i Sverige. Inte heller 29666588_O_1var det kanske så enkelt att ta sig mellan Finland och Sverige och Eva träffade bara sin släkt där på andra sidan vid två tillfällen. Därav hann hon aldrig lära känna dem på riktigt eller komma de riktigt nära. – Särskilt farmor hade jag velat komma nära. Jag tror att hon och jag var lika.Hon var ganska vild, har jag hört. Hon älskade att dansa, spelade dragspel på alla fester och skrev dikter i hemlighet, skriver Eva på sin hemsida. Eva berättar att hon kan känna igen sig själv i sina barn just på grund av detta. Att man inte träffar sin släkt så regelbundet och inte heller kanske får del av kultur och arv på samma sätt som om man bor i samma land och i bästa fall till och med i samma stad.

Själva skrivandet började för Eva redan i 12-åråldern när hon fick sin första skrivmaskin. 29669893_O_1Detta var en stor händelse i Evas liv och det är där man kan säga att startskottet på hennes författarkarriär kom. Hon upptäckte ganska snart att hon hade massa saker i sin inre värld som hon kunde förvandla till berättelser. Men författare blev hon inte förrän tjugofem år senare. I tonåren skrev hon dikter, som hon tyvärr inte sparat, men på den tiden tyckte hon själv att de var otroligt bra och hade de samlade i en pärm. Under den här tiden i Evas liv var den största drömmen att bli konstnär och hon valde att läsa på folkhögskola med estetisk inriktning. Efter detta träffade hon en riktig konstnär som hon levde ett riktigt konstnärsliv med och hon fick sitt första barn. Det var då hon började läsa litteraturvetenskap och hade fokus på att bli förlagsredaktör, vilket hon också blev. Efter den här perioden i Evas liv så började en ny och helt annorlunda period, när hon träffade en man från Gambia och de blev tok-kära. Det gifte sig i all världens hast och fick två barn, Rita och Madi. Här startar den sista anhalten till Evas väg mot ett liv som författare..

Det var när dottern Rita, som är storasyster till Madi, växte upp som Eva plötsligt blev påmind om det här med att sakna och undra över delar av sitt ursprung. Att åka till Gambia och hälsa på släkten är ju inte något man bara gör över en dag sådär. Med Ritas tankar, funderingar och frågor kom Evas gamla känslor och minnen av sin längtan efter sin farmor upp till ytan igen och Eva upptäckte också den stora bristen på böcker för barn som inte är av helsvenskt ursprung. Så hon började skriva igen. Denna gången för att bli publicerad som

Rita
Rita

författare… och det blev hon!

Dock var inte böckerna om Rita och Madi några böcker som ansågs vara ett självklart behov bland barn i Sverige på den tiden Eva skrev dem. – Det var inte alls så vanligt med svarta mixbarn på den här tiden och förlaget sa att de inte kan sälja böcker som handlar om mörka barn, förklara Eva när vi pratar. Ingen köper dem, menade man. Men Evas egna erfarenheter säger något helt annat. När hon varit på skolor och bibliotek för att träffa sina läsare och prata med dem så är det

Rita i Kudang
Rita i Kudang

inte ovanligt att just böckerna om Rita varit mångas favorit. Många barn har berättat för Eva hur mycket just dessa böcker betytt för dem.. och nej det är inte bara svarta barn som vittnat om detta, utan barn av alla olika sorters ursprung, så även helsvenska barn!

Det tråkiga med den här inställningen hos förlagen är att böckerna trycks i mycket begränsade upplagor och därför säljer de också slut fort. Idag finns inte längre alla dessa böcker att köpa, men Rita i Kudang” är på gång att nytryckas och planeras alltså att släppas igen. ”Rita” finns att köpa via till exempel Bokus. Eva har skrivit en rad andra barn- och ungdomsböcker och flera av dem finns också översatta till andra språk, som danska, tyska, holländska, grekiska, polska, japanska och norska. Ett urval av hennes övriga böcker hittar ni här.

Eva Sussos hemsida

Kiqi dumbuya minteh 4

2 reaktioner till “Möt författarinnan Eva Susso.”

  1. Så roligt, den boken har jag haft i många år, den är tryckt 1996 och jag har nog köpt den tidigt när jag hört talas om den, kanske genom svensk-gambianska föreningen, Den är bra och mycket fina bilder i den också

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.