Med fokus på Afrika

unnamed (1)Lamin Kanteh, 23, driver flera företag, har vunnit pris för unga entreprenörer och har ett flertal anställda. Han är helt självlärd och personifierar det nya, globaliserade Afrika. Målet? Att visa upp en mer positiv och nyanserad bild av Afrika än den som förmedlas i västvärlden.

Vad gjorde du när du var 17? Lamin Kanteh, från Gambia i Västafrika, startade sitt första företag som sjuttonåring, och sitt första nyhetsbrev som 18-åring. Två år senare gjorde han om nyhetsbrevet till ett gratismagasin, som han själv producerade, bekostade och distribuerade i 500 exemplar. Ett år senare, i november 2011, insåg han att allt fler fick sina nyheter digitalt och han bestämde sig därför att satsa på en online-tv-kanal. Eyeafrica TV var född.

– Jag var så trött på att den mediala bilden av Afrika kom från väst och mest handlade om fattigdom och sjukdomar. Jag vill visa Afrika med vår agenda, precis som BBC visar Storbritannien med sin agenda. Varför ska vi visa CNN på våra banker och flygplatser, varför inte visa nyheter och verkligheten från vår egen kontinent? säger Lamin Kanteh.

Lamin är entusiastisk och driven, men samtidigt ödmjuk och öppen. unnamed (2)

– Jag hade varken tid eller pengar att gå i skolan i flera år för att lära mig allt om webbpublicering, design och tryck. Så jag skaffade ett mobilt bredband med obegränsad surfmängd och satt på kvällar och nätter och läste och tittade på youtube-videor om webbpublicering och multimedia. Sen har jag försökt att sprida kunskapen genom att träna lärlingar. Genom åren har jag tränat ett femtontal unga gambier.

Eyeafrica TV förmedlar nyheter, både via artiklar och videoinslag, från hela den afrikanska kontinenten. – Medvetenheten om projektet är god och vi blir inbjudna att bevaka stora händelser, både i och utanför Gambia. När Obama nyligen besökte Senegal bjöds vi in, tillsammans med exempelvis journalister från BBC, berättar Lamin.

Det journalistiska arbetet fungerar alltså, men vad är de främsta svårigheterna?

– Utrustning, säger Lamin utan att tveka. Vi skulle behöva fler kameror och all möjlig studioutrustning. Vi har exempelvis bara en dator. Utifrån ser det kanske ut som om vi har allt, men vi försöker att hitta kreativa lösningar hela tiden. Många har sagt till honom att han inte kan starta med så lite utrustning, men han anser att det är bättre att starta ändå, jämfört med att det aldrig blir av. unnamed

– Vi vet vad vi vill. Vi vill att Eyeafrica inom två år ska vara på samma nivå som BBC och Al Jazeera. Vi vill visa hela världen vad som händer i Afrika, hur utvecklingen går framåt och allt positivt som händer. Afrika utvecklas, precis som alla andra regioner, och jag startade Eyeafrica TV för att visa detta, säger Lamin Kanteh.

Fotnot: Du hittar kanalen på www.eyeafrica.tv

Bilder: Den första bilden är på Lamin Kanteh, personerna på bilden längst ned är från vänster: Lamin Kanteh, Yaya Baldeh, Salim Saidy och Biram Jobe. Samtliga bilder är tagna av Helena Svensson.

helena svensson signatur

2 reaktioner till “Med fokus på Afrika”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.