En guldmedaljör från Malmö – Pa Konateh

Pa Konateh 1Den 28 oktober stod det klart. Malmö FF, di blåe, hade vunnit årets Allsvenska. Glädjen i Malmö visste givetvis inga gränser och spelarna själva kunde helt klart titta tillbaka på ett superbt år med många fina prestationer. En som fanns med där, mitt i segeryran, och som deltagit i sitt Malmö FFs framgångs-år, är Pa Konateh. Pas mamma är gambier och hans pappa är guinean. Pa själv är född och uppvuxen i Malmö och har spelat hela sitt aktiva fotbollsliv, hittills i alla fall, i Malmö FF. En äkta malmöit.

Namn: Pa Konateh
Ålder: 19 (fyller 20 år den 25 april)
Född: i Malmö
Bor: i Malmö
Familj: Mamma (Gambia), styvpappa (svensk) och lillasyster. Bror som flyttat hemifrån. Pappa (Guinea) i Norge och en syster i USA.
Position: Vänsterback
Nuvarande klubb: Malmö FF
Tidigare klubbar: Fostrad i Malmö FF, sedan 5 års ålder.


HUR SKULLE DU BESKRIVA DITT FOTBOLLSINTRESSE?

Fotbollen har varit en väldigt stor del av mitt liv, alltid i princip. Det har väl egentligen varit mitt enda intresse sedan jag var liten. Jag spelade alltid med pappa och älskade att sparka på bollen. Som de flesta andra västafrikanska män så spelade pappa givetvis jämt fotboll som barn, där borta i Guinea.

JA, DIN PAPPA ÄR FRÅN GUINEA OCH DIN MAMMA FRÅN GAMBIA. MEN DE BOR INTE IHOP LÄNGRE VAD JAG FÖRSTÅR?
Nej precis. Nu bor jag med mamma och min styvpappa, tillsammans med lillasyster. Mina föräldrar bodde ihop fram till det att jag var fem år ungefär.

OKEJ. HUR ÄR DET MED KULTUR OCH SÅ NU? MÄRKER DU NÅGON SKILLNAD?
Jo det är klart. Nu är det ju mer svenskt än det var innan. Men samtidigt har vi jättemycket av det gambiska också. Mamma lagar ju mycket gambisk mat och vi har mycket gambiska firanden och så.Pa Konateh 2 Massor med stora gambiska fester också givetvis.

Pa låter glad och road när vi pratar om allt kul som kommer med det västafrikanska arvet. Han får ju inte så mycket från Guineagivetvis, eftersom pappa inte bor i Sverige idag. Men fotbollen har han säkerligen lite sin pappa att tacka för…

FINNS DET NÅGON PERSON SOM VARIT EXTRA INSPIRERANDE FÖR DIG, NÄR DET KOMMER TILL FOTBOLLEN?
Nej faktiskt inte. Det var så självklart att spela! Allt det där har kommit av sig själv. Sedan har Anders Palmér och Tore Cervin spelat stor roll för min fotboll sedan jag tog det större klivet upp inom fotbollen.

 

HAR DU UPPLEVT NÅGON STOR MOTGÅNG INOM SPORTEN?
Njae, eller sedan jag började har jag alltid tillhört de som var bra. Jag har aldrig tidigare behövt kämpa, utan har varit självklar, fram tills nu i A-laget. Nu känner jag verkligen av konkurrensen. Jag måste verkligen steppa upp och visa vad jag går för, hela tiden. Det finns ingen plats för att tappa fokus.

Pa Konateh 4KANSKE EN HYFSAT DUM FRÅGA, MEN HAR DU NÅGONSIN ÅNGRAT ATT DU SATSADE PÅ FOTBOLLEN?
Nej verkligen inte.

HAR DU MÄRKT AV SVÅRIGHETER MED ATT VARA AV UTLÄNDSKT PÅBRÅ,
ELLER KANSKE RENT AV FÖRDELAR?
Nej inget sådant.

 

HUR ÄR DET MED UMGÄNGE OCH VÄNNER INOM FOTBOLLEN. UMGÅS NI INOM LAGET ÄVEN PRIVAT?
Jodå. Jag hänger med en del av dem. Flera av oss har spelat ihop sedan tonåren..

JA HUR ÄR DET FÖRRESTEN MED LANDSLAGSUPPDRAGEN. DU HAR KALLATS IN TILL U-21 OCH DÄR ÄR NI OCKSÅ NÅGRA STYCKEN FRÅN MALMÖ FF VA?
Ja precis, jag har spelat tre matcher i år med U-21 och allt funkar bra. Det är många spelar från Malmö FF ja, så man känner sig hemma.

DÅ BLIR DET INGET LANDSLAGSUPPDRAG MED GAMBIA JUST NU DÅ I ALLA FALL. HAR DU VARIT DÄR FÖRRESTEN?
Jodå, jag har varit där. Senast var för fem år sedan. Då var vi där i någon månad med familjen. Jag hade velat åka ner i år, men det är svårt att hitta tid nu på grund av fotbollen.

JA JAG KAN TÄNKA MIG ATT FOTBOLEN TAR UPP MYCKET AV DIN TID. DET ÄR JU DITT JOBB. MEN DET MÅSTE JU VARA OTROLIGT ROLIGT ATT GÅ TILL JOBBET NÄR MAN VUNNIT SM-GULD!!! GRATTIS TILL DET. HUR KÄNDES DET?
Åh det är en så TUNG känsla att vinna sm-guld och så under mitt första år också. Jag var med och spelade fem eller sex matcher, varav två var från start och fyra stycken var inhopp.Pa Konateh 3 SM-guld Tyvärr drog jag på mig en skada i den ena av de två matcherna jag startade och fick bytas ut. Men i den andra spelade jag hela matchen.

MÅSTE KÄNNAS KUL ATT FÅ VARA MED SÅ PASS MYCKET UNDER SITT FÖRSTA ÅR?
Ja det gör det ju absolut. Jag har fått bra feedback och känner att förtroendet vuxit. Jag konkurrerar ju hårt med Ricardinho, så det är inte lätt att slå sig in. Sedan påverkar ju givetvis tränarbytet också. Nu måste man liksom vinna förtroende på nytt och visa från start att man är bra.

HUR SER DU PÅ 2014? BLIR DU KVAR I MALMÖ?
Oj, ja 2014 blir nog ytterligare ett tufft år och det är bara att satsa. Ja, just nu gäller bara MFF!

TAR NI SM-GULD NÄSTA ÅR IGEN?
Ja det gör vi!

SEDAN MÅSTE JAG JU FRÅGA VEM DU ANSER ÄR DEN BÄSTA FOTBOLLSSPELAREN GENOM TIDERNA OCH OCKSÅ VEM SOM ÄR BÄST IDAG?
Genom tiderna, helt klart Pelé! Sedan får jag säga att Marcelo (Real Madrid) sett till att vi spelar på samma position. Men annars… Zlatan (PSG)!

Så var det detta med att vara Malmöit ja 😉

VILKET ÄR DITT FAVORITLAG OCH ÄR DET DÄR DU KOMMER SPELA EN VACKER DAG?
Milan! Jag hoppas på det!
THEGAMBIA8

 

Kiqi dumbuya minteh 4

En tanke på “En guldmedaljör från Malmö – Pa Konateh”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.