Västafrikanska skådespelare i Hollywood – Del.3

Fullskärmsinfångning 2014-01-12 121016.bmpDen här delen i vår serie om västafrikanska skådespelare kommer främst att beröra EN skådespelare och EN film. Vi ska titta närmare på skådespelaren Chiwetel Ejiofor och hans senaste film ”12 Years A Slave”. Det är en film som varit välbehövlig för vår tid och det är en film som sägs beröra det så känsliga ämnet, slaveri, på ett brutalt sanningstroget och verkligt sätt. Inget konstigt i det, då filmen är baserad på boken med samma namn, vilken i sin tur är en återberättelse från huvudpersonen Solomon Northups egna ord. I filmens huvudroll ser vi alltså skådespelaren Chiwetel Ejiofor.


Jag har själv inte hunnit se filmen ”12 Years a Slave”. Ännu. Men det är givetvis något jag kommer råda bot på snarast. Dels vill jag se filmen för att det är en viktig film. Det är en viktig berättelse och en verklighet från vår historia som man bör ta del av. Men jag vill också se den eftersom den har ett par intressanta svarta skådisar, som dessutom har nära till sina afrikanska rötter. Vi ser, förutom Ejiofor, nigerianskan Adepero Oduye, kenyanskan Lupita Nyong’o och inte minst, eller jo hon är faktiskt minst, Quvenzhané Wallis. Quvenzhané Wallis, vars slut på förnamnet ”Zané” betyder älva p å swahili, har sina afrikanska rötter i mellersta Afrika (osäkert vart)och är den yngsta skådespelaren någonsin att nomineras till en Oscar. Vilket hon blev endast nio år gammal (2013),för bästa kvinnliga huvudroll. Nomineringen fick hon för filmen ”Beast of The Southern Wild”. Statyetten gick till Jennifer Lawrence, men däremot vann Wallis för bästa kvinnliga huvudroll under Black Reel Awards. Just nu spelar hon in en nyfilmatisering av musikal-klassikern ”Annie”, där hon spelar mot bland andra Jamie Foxx.

Huvudrollsinnehavaren i ”12 Years a Slave”, Chiwetel Ejiofor, föddes 1977 i England. Båda hans föräldrar är från Nigeria och tillhör Igbostammen. Ejiofor började tidigt med teater och redan I tonåren var han med i ett otal olika uppsättningar i skolan och senare kom han att bli medlem av Londons Academy of Music and Dramatic Arts.Fullskärmsinfångning 2014-01-12 120831.bmp Innan han ens hade hunnit fylla 20 år så upptäcktes han av Steven Spielberg, som gav honom en av de större rollerna i den kritikerrosade filmen Amistad”. Tidigare i serien skrev vi om Djimon Hounsou som hade huvudrollen i samma film. Sedan tiden för Amistad har rollerna inte låtit vänta på sig för Ejiofor. Vi har sett honom i ”Dirty Pretty Things”, som gav honom priset som bästa manliga skådespelare vid British Independent Film Awards, The Evening Standard Film Awards och The San Diego Film Critics Society Awards. Han var med i ”Love Actually”, ”Inside Man”, ”Children of Men”, ”American Gangster”, ”Kampen om Sydafrika”/Endgame (Ett verklighetsbaserat drama som är baserat på det möte som skulle komma att vara början på slutet för Apartheidregimen), ”2012”, ”Salt”, ”Talk to Me” och TV-filmen ”Tsunami: Efter vågen”. Han har också spelat i otaliga teateruppsättningar och däribland haft huvudrollen i ”Romeo & Julia”.

Som elvaåring var Ejiofor med om en bilolycka nere i sina föräldrars hemland. Han och familjen hade rest ner till Nigeria för att delta i ett bröllop och under en bilfärd mot Lagos förolyckades Ejiofors pappa och han själv skadades allvarligt när deras bil frontalkrockade med en lastbil. Ejiofor har fortfarande synliga ärr på huvudet, från olyckan. Ejiofors pappa var läkare och hans mamma farmaceut. Han har en syster, Zain Asher, som jobbar som nyhetskorrespondent på CNN och han är i ett förhållande med den kanadensiska modellen Sari Mercer.

I år ser vi honom alltså bland annat som Solomon Northup i den verklighetsbaserade filmen ”12 Years a Slave”. Filmen tar sin början 1841, som är tiden för när Solomon Northup, en fri svart man, blir kidnappad och såld som slav. Han skeppas till New Orleans och får ny identitet i namnet ”Platt”. Platt är namnet på en slav som rymt från sin herre i Georgia.Fullskärmsinfångning 2014-01-12 120733.bmp Han hamnar på hyfsat god fot med sin första ägare, William Ford, men andra på plantagen har betydligt sämre inställning till svarta och sakta men säkert börjar Solomon bekanta sig med den allra grymmaste sida av rasism, slaveri och kränkningar. Efter en särskilt otrevlig incident, då Northup gjort motstånd, säljs han (för sitt eget bästa sägs det) vidare till en annan ägare. På dennes plantage träffar han bland annat Patsy och Bass. Och det är här historien mot frihet tar sin början. Solomon Northup hölls som slav under 12 år, som man självklart förstår av titeln på filmen. Boken om hans erfarenhet gavs ut bara ett år efter att han frigivits. Solomon Northup tros ha dött 1863, tio år efter att han återfått sin frihet.

I filmen ser vi även Brad Pitt och Alfre Woodard. Den hade premiär på Tellurides filmfestival i augusti 2013 och blev högt hyllad. Fyra dagar före julafton gick den upp på de svenska biodukarna och i fredags hade den premiär på de engelska biograferna. Filmen har redan tagit emot en idel ström av priser från diverse olika filmfestivaler och den är nominerad till hela sju stycken Golden Globes. Årets Golden Globe-gala går av stapeln redan ikväll och en av dessa nomineringar står huvudrollsinnehavaren för. Ejiofor har förutom denna nominering hittills nominerats 27 gånger för filmen och vunnit nio av dessa. Nu återstår det att se om han kan lägga till en Golden Globe för filmen till sin samling ikväll och om det dessutom kan komma att bli en Oscars-nominering när listan släpps den 16 januari.

Förutom ”12 Years a Slave” så medverkar Ejiofor också i år i filmen ”Half Of a Yellow Sun”, vars handling bland annat kretsar kring fyra individers liv och kamp under skapandet av en självständig republik i Nigeria i slutet på 60-talet.Skärmdumpar6 Ejiofor har en av huvudrollerna och filmen är baserad på en roman med samma namn, som är skriven av den nigerianska författarinnan Chimamanda Ngozi Adichie. Filmen har premiär i Sverige under Göteborgs Internationella Filmfestival den 26 januari och författarinnan själv kommer att vara på plats. Samma kväll kan man också se henne i samtal med journalisten och filmskribenten Jannike Åhlund, under Internationell Författarscen Göteborgs arrangemang. I filmatiseringen av ”En Halv Gul Sol”, som den heter på svenska, kommer man att kunna se en strid ström av afrikanska skådespelare. Bland annat Thandie Newton (Zimbabwe), Anika Noni Rose, O.C. Ukeje (Nigeria) Genevieve Nnaji (Nigeria) som var med ”Mirror Boy”, John Boyego från ”Attack The Block” och inte minst gambiern Baboucarr Alieu Ceesay, som är med i sin första riktigt stora långfilm för en biopublik. Thegambia.nu hoppas på att i nästa del i denna serie kunna bjuda er på en härlig artikel med denna film och författarinnan Chimamanda Ngozi Adichi i fokus.

Alla bilder i artikeln är skrämdumpar från youtube.com.

Tidigare artiklar i serien
Del.1 –
Idris Elba & Djimon Hounsou
Del.2Gambiska och senegalesiska skådespelare

Kiqi dumbuya minteh 4

3 reaktioner till “Västafrikanska skådespelare i Hollywood – Del.3”

 1. Jag ska också se filmen. Men den film jag verkligen ser framemot att se är en Halv gul sol då den boken är en av mina starkaste läsupplevelser. Intressant reportage för övrigt.

  Gilla

  1. Tack så mycket Britta!
   Ja jag ser också fram emot den filmen. Dock har jag inte läst boken ännu, men det får bli framöver. Har hört mycket bra om både film och bok! Hoppas på att få möjlighet att träffa författarinnan under hennes besök här i Göteborg med.

   Mvh Kiqi/thegambia.nu

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.