Betala på nytt sätt i Afrika – med SMS, mobila plånböcker och förbetalda VISA-kort

Betala räkningarna med hjälp av SMS. Gör inköpen med mobil plånbok. Skaffa ett förbetalt VISA-kort som också går att använda i uttagsautomater. Telefonbolagen och bankerna har insett att marknaden för betaltjänster är enorm i Afrika.

 

De relativt låga avgifterna på betalningar i samarbete med lokala teletjänster gör det dessutom just nu mer attraktivt att använda mobilen än dyra transfertjänster, som dessutom kräver att mottagaren förflyttar sig till ett uttagskontor och utsätter sig för risken att gå omkring med stora summor kontanter på fickan. Finessen med mobila betaltjänster är förstås att den som ska ta emot betalningen enkelt kan använda sin mobil för att kvittera köpet och ta emot pengarna. Det behövs inget bankkonto, eller möjlighet att kunna ta emot betalning med VISA-kort.

Det är i första hand de som inte har bankkonton, det vill säga majoriteten av privatpersoner och mindre företag på landsbygden och i mindre städer i Afrika, och de som ska göra betalningar upp till 100 USD som är målgruppen. Bland de nya tjänsterna på marknaden finns exempelvis de som gör det möjligt att skicka pengar direkt till företaget där släktingar ska betala en räkning istället för att skicka dem till familjen via en dyr transfertjänst och riskera att pengarna används till annat än det som var avsett. Det kan gälla betalning av allt från elräkningar till matvaror. Släktingen får ett SMS med en engångsbetalning till ett bestämt företag, en voucher, som bara kan användas hos företaget den ställts ut till. Företaget får sina pengar via en mobil betaltjänst, en så kallad e-wallet och alla är nöjda och glada.

I Botswana i augusti 2013 lanserades för första gången ett förbetalt VISA-kort, som kan användas i uttagsautomater och för betalningar i kombination med pinkod och de mobila tjänsterna. Tjänsten är under utvärdering, men meningen är att det på sikt ska finnas förbetalda VISA-tjänster i alla länder som erbjuder mobila e-wallets, digitala plånböcker.

I Gambia lanserades år 2012 ett 18 månaders mobilbanksprojekt av mikrofinansorganisationen The Gambia Women Finance Association för att underlätta för kvinnor på landsbygden att utföra betalningar via sina mobiler. Organisationen har omkring 50.000 medlemmar.

I Senegal och i ett stort antal andra afrikanska länder har idag den mobila tjänsten Orange Money en stark ställning bland de digitala plånböckerna. Företaget hade förra året 174 miljoner mobilkunder i över 32 länder. Men konkurrensen är stor om kunderna och marknadsföringen är just nu aggressiv. I Senegal, där tjänsten Orange Money drivs i samarbete mellan telefonbolaget Sonatel och BICIS under överinseende av de västafrikanska staternas centralbank BCEAO, värvas nya kunder hela tiden. Det pågår regelbundet kampanjer där den som laddar upp pengar till mobiloperatörerna en viss dag erbjuds en generös bonus, det kan vara så mycket som dubbelt upp – det vill säga om du sätter in motsvarande 100 kr en viss dag så får du 200 kr i bonus. Det gäller både mobil plånbok och telefonpott. Det går naturligtvis ut på att skaffa kunder till tjänsterna – och det ser ut att vara en framgångsrik taktik, för varje gång erbjudandena kommer är trafikbelastningen hög på mobilerna.

På lite sikt kan mobila pengar kanske också vara ett alternativ till resecheckar och riskabel kontanthantering också för turister. De traditionella företag som överför pengar har börjat inse att de måste erbjuda överföring av pengar till mobiler. Det gäller bland andra Western Union, som nu erbjuder betalning till mobil i Burkina Faso, Kenya, Uganda, Madagaskar och Tanzania.

Nästa gång du ska skicka pengar, ta alltså reda på om det finns något smartare sätt än de traditionella transfertjänsterna.

aminta merete

One thought on “Betala på nytt sätt i Afrika – med SMS, mobila plånböcker och förbetalda VISA-kort”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s