Vi bor här – men det finns något där …

unnamed (1) Nyss inkommen, från vad som skulle kunna betecknas som en snöstorm. Skalar av mig lager efter lager av ytterkläder. Känner hur axlarna fortfarande är stela av anspänningen att frysande ta sig uppför backen mot lägenheten, bärandes på ett par tunga kassar. Snabbt, snabbt genom snömodden. Alltid snabbt, snabbt.

 

 

Jag går på ett annat sätt här hemma. Jag känner det själv, i kroppen.

 

Och jag tänker ironiskt på alla jag känner där nere, som tjatar om att få ”inbjudningar” för att komma hit. Dessa killar – för av någon anledning är det främst killar som tjatar på mig om detta – vill alltså lämna sina loja eftermiddagar under mangoträden mot det här. Jag skakar på huvudet. De vet inte vad de pratar om.

 

unnamed (4)De vet inget om stressen och pressen. De vet inget om hur folk även här kämpar. De vet inget om hur deras landsmän här slår knut på sig själva för att både överleva här och samtidigt kunna hjälpa sin familj där hemma. De ser bara oss på våra två veckors semester – som tagit ett år eller två att spara ihop till.

 

Samtidigt. Visst finns det mycket bra här. Även jag bor och lever ju här och planerar att fortsätta att göra det. Jag har svårt att ens föreställa mig ett liv utan Det Svenska Systemet. Jag skulle sakna till och med Skatteverket. Till slut.

 

Man blir beroende av att farbror staten torkar en i rumpan lite då och då. Och att det finns jobb man kan leva på, utbildningar som är i princip gratis och en acceptabel sjukvård åt alla.

 

Men himmel vad jag kan sakna mina smultronställen där nere. Och jag är sällan eller aldrig så glad, så sjungande lycklig, som där.

 

Det finns något i den röda sanden, i marknadernas galna kaos, i det enkla och basala, i att leva utomhus, i ett klimat som värmer upp en inifrån. I människornas leenden och fatalism.

 

Men naturligtvis inser jag att mitt goda och bekymmersfria liv där nere möjliggörs av det faktum att jag kommer för en begränsad period, med pengar utifrån.

 

Pengarna är tydligen länken, eller den springande punkten om man så vill.

 

unnamedMed pengar kan du köpa dig fri från vardagsproblemen många gambier slåss emot dagligen. Med pengar kan du få en lyx du aldrig kunnat drömma om här.

 

En person frågade mig en gång ”Varför vill du åka till Afrika och lida?”

 

”Lida? Jag har det aldrig bättre än där”, svarade jag.

 

Men att lösa ekvationen att vara där nere, men med samma ekonomiska förutsättningar som här, det är det inte många som klarar. Jag har i alla fall inte gjort det. Än …

helena svensson signatur

3 reaktioner till “Vi bor här – men det finns något där …”

  1. Jag har virit många gånger och känner igen presis det du skriver.. Trots det längtar jag dit vartenda år när resorna börjar gå.. Kommer från kalla norrland , men dit längtar jag inte längre.. Nej Gambia i mitt hjärta.. Himmel och helvete samtidigt.. Och jag trivs !!!!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.