Krönika: Även om vi ännu inte mötts – Grattis Gambia

1958987_10152368513311844_1619410238_o


Igår satte jag mig för att skriva om Gambias nationaldag. Jag kände mig faktiskt lite hedrad av att ha fått det uppdraget, även om det kanske mest berodde på att det var mitt publiceringsdatum.

Men när jag väl skulle sätta mig för att skriva så kände jag nästan hur någon form av skrivkramp drabbade mig. En av de viktigaste dagarna på året när man skriver på en webbtidning som vänder sig till just de med anknytning till Gambia, vad ska jag skriva? Visst, jag kan skriva en lista över viktiga historiska händelser sedan 18e februari 1965, då Gambia blev självständigt, men jag ville samtidigt skriva något som berör. Jag ville skriva en hyllning på födelsedagen, inte bara en artikel med uppstaplad fakta. Skulle jag då skriva om de långa vita stränderna. Eller skulle jag skriva om pulsen på marknaden. Skulle jag kanske skriva om den rika naturen. Samtidigt har jag ju faktiskt aldrig varit i Gambia. Plötsligt kändes det nästan svårt att skriva om nationaldagen och hylla ett land jag aldrig varit i.

Mitt i allt vaknar min yngsta och väcker mig ur mina nattliga, smått bekymmersfulla tankar. Det var ju bra att han fick mig att sluta grubbla och vakna till, men oturligt nog så råkar jag givetvis somna där i sängen bredvid honom medan jag nattar honom. Kvar på bordet står en gapande skärm där jag bara hunnit skriva en enda mening.

När jag sedan vaknade i morse insåg jag snabbt faktum. Jag hade somnat ifrån min artikel! Jag väcker min dator och möts av den där enda meningen jag hunnit skriva innan sonen vaknade, ”Idag firar vi Gambias 49e födelsedag”. Jag som skulle skriva något som berör, en hyllning. Det hinner jag ju inte nu. Jag beslutar mig för att skriva det som, just där och då, är det viktiga. En notis om Gambias nationaldag, som snabbt blir redo att publiceras på tidningen.

Efter att jag skickat in notisen och sätter mig för att slappna av så kan jag ändå inte riktigt släppa allt det där jag hade velat säga. Allt där jag känner för Gambia, trots att jag aldrig varit där. För även om jag aldrig varit i Gambia så har jag stor erfarenhet av den gambiska mentaliteten, givmildheten och humorn. När jag tänker på Gambia så tänker jag på mina vänner i Malmö, jag tänker på familjen jag brukar hälsa på när jag behöver en semester hemifrån, hur deras döttrar utan att tveka tränger ihop sig i överslafen av sängen tillsammans med min dotter för att jag och den minsta ska kunna sova i underslafen. Jag tänker på hur alla hjälps åt med disk, städning och matlagning. Jag tänker på att sitta åtta personer runt en stor tallrik benachin och äta tillsammans. Jag tänker på Fatou som nu bor i Gambia, men som då bodde i Stockholm, som lagar världens godaste chew. Jag tänker på hennes son som brukade hälla chili över hela min tallrik och sen sitta och stirra förväntansfullt på mig i väntan på att eldsflammor skulle komma ut ur min mun. Jag tänker på när jag var på en gambisk studentfest för många, många år sedan och upptäckte att min dåvarande pojkvän var bättre på att skaka rumpa än jag själv. Jag tänker på kvinnorna i deras fantastiska dräkter av underbara tyger. Jag tänker på trummorna och den vackra musiken. Jag tänker på min vän som bodde hos mig i två veckor och då lärde mig att man kan steka gurka, jag tänker på den underbart goda maten. Och inte minst så tänker jag på kärleken till landet. Sällan har jag träffat folk med sån stolthet för sitt hemland som gambierna. Jag har hört otaliga historier om hur underbart landet är. Om hur folk åkt dit för första gången och sedan bokat om hembiljetten eftersom de aldrig vill åka därifrån. Det finns nog inget land jag hellre skulle vilja besöka än Gambia… och detta är tack vare den fantastiska reklam som gambierna i Sverige gör för landet. Och sen har jag ju förstås min son, vars pappa är gambier. Så nog har Gambia gett mig mycket, även om jag aldrig varit där…

Ett stort grattis Gambia!

eva hallencreutz

En tanke på “Krönika: Även om vi ännu inte mötts – Grattis Gambia”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.