Gör eget jordnötssmör (recept)

jordnötssmörHar du en matberedare hemma?
Att göra eget jordnötssmör är hur enkelt som helst. Allt du behöver är en matberedare och en påse rostade jordnötter av eget val. När du gör eget jordnötssmör så vet du precis vad du får. Inga extra tillsatser, inget socker, precis den saltmängd du själv föredrar och du kan också välja hur ”crunchy” eller ”creamy” du vill ha det. Dessutom blir det i nästan alla lägen billigare än att köpa det i affären och jordnötssmör är ju en klassiker om man känner till det västafrikanska köket.

Jag vågar påstå att alla som ätit västafrikansk mat några gånger i sitt liv har blivit bjudna på den klassiska maträtten med jordnötssås som bas. Som så många andra rätter har även denna rätt en rad olika namn. Den kallas ofta för Groundnut Stew (här i väst ibland också peanutbutter stew) för att alla ska förstå. För gambier är den förstås mest känd som Domoda (wolof) eller Durango (mandinka) och på senegalesisk wolof som Mafe. Det är en typisk mandinka-rätt som härstammar från Mali, men den är omåttligt populär i det senegambiska köket och även som bjud-rätt till européer. Det är inte många som tackar nej till denna klassiker. Gör man dessutom den krämiga, rika sås på eget jordnötssmör så vågar jag lova att det smakar ännu bättre. Både för magen, samvetet och oftast också plånboken.

Man kan på detta sätt välja om man vill ha helt saltfritt (kanske man behöver tänka på sitt kolesterolvärde) eller lite salt, eller mycket. Köper man saltade jordnötter kan man behöva skölja av dem lite (tänk på att de måste torka efter), eller gnugga dem mellan handflatorna. Man kan också mixa hälften saltade och hälften osaltade. Jag personligen gillar mitt smör ganska salt så jag brukar inte göra så mycket med dem över huvud taget.
Beroende på val av nötter så varierar priset ganska mycket, precis som det också gör vid val av färdigt jordnötssmör. Det finns påsar som kostar tio kronor för 400 gram och det finns de som kostar närmare 60 kronor för samma mängd. Ja den första är inte en ekologisk sort och den senare är givetvis det, men sedan finns det priser och varianter däremellan också.

Nedan finns receptet på hemlagat jordnötssmör och också på en lite nyttigare variant av ”snickers-rutor” att ha hemma i kylskåpet när sötsuget smyger sig på. Dessa är glutenfria, och beroende på val av choklad kan de också bli laktosfria.

Jordnötssmör

Ingredienser:
1 påse rostade jordnötter (av 400 gram jordnötter får du ungefär 3,5 – 4 dl jordnötssmör)

Så här gör man:
1. Ta fram matberedaren och sätt i knivinsatsen (den insats som används för att hacka).
2. Häll i jordnötterna i matberedaren.
3. Starta på maxfart och vänta.
4. Snart ser du jordnötssmör därinne i matberedaren.

Klart!

ps. kolla till arbetet i matberedaren med jämna mellanrum så du får den konsistens du själv vill ha, beroende på vad du ska smöret till. Till snickers-godiset som kommer på recept nedan är det ganska gott med lite crunch-effekt kvar så då behöver man inte köra det helt slätt .ds

OBS! Förvara jordnötssmöret i kylskåp


Snickers-rutor

snickersrutor

Ingredienser:
100 gram choklad av valfri sort (ju mörkare choklad desto nyttigare, gärna 70%)
100 gram jordnötssmör (ungefär 6-7 msk)
ev lite hackade jordnötter

Gör så här:
1. Ta fram en liten form eller plåt av något slag (minst 15 x 20 cm) och lägg ett bakplåtspapper på.
2. Smält hälften av chokladen i mikron (ca 1,5-2 min) eller i ett vattenbad.
3. Bred ut chokladen på bakplåtspappret och låt svalna (gärna i kylskåp)
4. Blanda ev ner hackade jordnötter i jordnötssmöret om man valt att ha det i och bred sedan ut alltihop på den stelnade chokladen.
5. Smält resten av chokladen och bred ut den överst.
6. Ställ kakan att stelna i kylen eller gärna frysen.
7. Skär upp i rutor och förvara kallt.

Klart!

För er som undrar över RECEPT PÅ DURANGO/DOMODA, så hittar ni det HÄR!

Kiqi dumbuya minteh 4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s