Veckans Bild (v11)

Veckans bild v11 En spatserande höna, kokande Attaya, lukten av bränt socker, en ranglig plaststol och en färgglad vattenkanna, saker som alla förknippas starkt med vardagslivet i Gambia. För i vilket gambiskt hem hittar man inte en liten plåtgrill för tekokning eller en utav dessa färgglada vattenkannor som används till det mesta. De är alla en del av det vardagsliv som levs här och man kan i Sverige bli lycklig bara av att se en utav dess kannor eller känna lukten av bränt socker, då minnena från vardagens Gambia kommer tillbaka. I Sverige, effektivitetens högkvarter skulle attayakokningen ske i en stor kastrull och på en snabbuppvärmd elektrisk spis, vattenkannan skulle vara i en större modell som rymmer mer vatten för att spara tid och plaststolen skulle vara av högre kvalite och definitivt mindre ranglig. Men trots allt detta blir man lycklig av att få se en randig liten vattenkanna som man får fylla på hela tiden eller en liten tekanna som inte rymmer mer än två små glas. Gambias vardagsliv har trots sin ineffektivitet en förmåga att smyga sig på en och klamra sig fast.

anna wedin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.