Gambiska cashewnötter med schyssta villkor, direkt till Sverige

Smiling Cashew är ett svenskt företag som under det gångna året verkligen har bidragit till utveckling i Gambia, samt sett till att vi svenskar får möjlighet att köpa fairtrade-märkta cashewnötter direkt från Gambia till ett bra pris. Nötterna odlas av en grupp bönder i byn Kassa Kunda, strax söder om Brikama, på Gambias södra flodbank. För den som vill veta mer om ursprunget av nötterna i just den egna påsen kan QR-koden på påsen skannas och en videohälsning från den producerande bonden visas då upp.

Unikt för de nötter som Smiling Cashew säljer är att hela processen sker i Gambia, från odling till skörd och slutligen förädling. Detta medför fler arbetstillfällen för gambierna, samt inga dyra omvägar. Bara under 2013, företagets första år, har Smilings arbete inneburit att cirka 350 gambier nu har ett jobb med en rimlig lön och bra arbetsvillkor.

Merparten av de cashewnötter som tidigare producerats i Gambia har tagit en krokig väg ut i världen, ofta via Indien eller Vietnam, där nötterna förädlats under omänskliga förhållanden för att sedan efter en lång väg hamna i butikerna, då helt utan möjlighet att spåra deras ursprung. Med hela processen i Gambia kan arbetsförhållandena hållas under uppsikt och fairtrade-märkningen kan därför till hundra procent garanteras, vilket innebär att nötterna verkligen gör en positiv skillnad i böndernas liv.

Det nystartade företaget har under det senaste året fått relativt stort utrymme i media och dessutom vunnit en rad utmärkelser, bland annat ”Sveriges Nästa Tillväxtbolag” på Venture Cup Sverige 2013 och ”Sveriges Bästa Affärsmodell” på Business Challenge 2013.smiling cashew plantage Den mediala uppmärksamheten bidrar också till positiv uppmärksamhet för landet Gambia, något som i förlängningen kan bidra till ökad turism och därmed ökade inkomster för gambierna.

Blir just Du sugen på att testa Smilings schyssta nötter så kan vi berätta att dessa säljs på SFs biografer, 7-Eleven, Barista, The House of Fair Trade och Pressbyrån. Skulle det vara så att din närmsta butik ännu inte tagit hem nötterna så efterfråga gärna produkten, allt för att bidra till den positiva utvecklingen i Gambia.

Här kan du följa Smiling Cashew
Smiling Cashews hemsida
Facebook
Instagram
Twitter
YouTube

smiling cashew logga

Samtliga bilder är pressbilder som ägs av smilingcashew.com

anna wedin

 

4 reaktioner till “Gambiska cashewnötter med schyssta villkor, direkt till Sverige”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.