Barnen i Gambia röstar inför World's Children's Prize 2014

Foto: Afrope.se

Barnen i Gambia är i år med och röstar fram 2014 års barnhjälte i världen. Ett pris som delas ut av World’s Children’s Prize Foundation i Sverige. Nominerade för i år är Malala Yousafzai, Pakistan, som till följd av sitt engagemang för flickors rätt till utbildning i Pakistan blev skjuten av talibaner. Indira Ranamagar, Nepal, för hennes tjugoåriga kamp för barn till fångar i Nepal och John Wood, USA, som i mer än 15 år har gett miljontals barn i tio olika länder tillgång till bibliotek och utbildning.

Gambia har mottagit en pressrelease från Barnskyddsalliansen i Gambia, (Child Protective Alliance, CPA) som låtit meddela ovanstående nominerade personer för 2014 World’s Children’s Prize och barnen i Gambia förbereder sig nu för att, tillsammans med miljontals andra barn världen över, rösta fram årets Barnhjälte.

World’s Children’s Prizes mål är att bidra till en mer medmänsklig värld och skapa en ökad respekt för barns rättigheter. Det är världens största årliga utbildningsprogram som rör barns rättigheter, demokrati, miljö och global vänskap, och riktar sig till unga. Bland de barn som lär sig om sina rättigheter och demokrati genom World’s Children’s Prize finns miljontals barn som själva någon gång fått sina rättigheter kränkta. Allt från före detta barnsoldater, skuldslavar och gatubarn till barn som förlorat sina föräldrar i aids, folkmord eller tsunamis. Många av dessa barn visste tidigare inte ens om att barns rättigheter existerar. Bland desss barn utser World’s Children’s Prize-sekretariatet regelbundet en Barnjuryn som består av ungefär 15 barn från hela världen. Två tidigare medlemmar i denna jury är senegalesiskan Maïmona Diouf och sierraleonskan Mary Smart. Det är Barnjuryn som utser de tre barnrättshjältarna som sedan kandiderar för priset ”World’s Children’s Prize for the Rights of the Child”. Priset delas ut till en person för dennes unika insatser för barns rättigheter. De två kandidater som inte får flest röster får istället barnens hederspris.

Programmet startade år 2000 och idag är nära 60 000 skolor och 30 miljoner elever, i 109 länder, anslutna till WCP inom något som kallas Global Friend-skolor. Av dessa skolor är 1704 stycken svenska och hittills har nästan 35 miljoner barn deltagit i WCP-programmet. Programmet ger barnen framtidstro och en möjlighet att kräva respekt för sina rättigheter. I den årliga världsomröstningen Global Vote utser sedan barnen själva vem av de tre kandidaterna det blir som får deras prestigefyllda pris.

 

Under en avslutande prisceremoni, som hålls på Gripsholms Slott i Mariefred och leds av jurybarnen, delas priser och utmärkelser till årets barnrättshjälpare. Ceremonin hålls i oktober och alla tre nominerade får prispengar till sina arbeten för barns rättigheter. För att hjälpa jurybarnen att dela ut priserna brukar Drottning Silvia vara på plats. Förra året var det Kronprinsessan Victoria som deltog och då hette vinnaren James Kofi Annan, Ghana, och han var nominerad för sitt outtröttliga arbete att stoppa barnslaveriet. I anslutning till den stora ceremonin på Gripsholms Slott väljer många skolor i världen att arrangera en egen avslutningsceremoni då de firar barnrättshjältarna och barnets rättigheter. En del bjuder också in föräldrar, politiker och media till eventet och det finns möjlighet att beställa och visa videon från prisceremonin.

Prispengarna har varje år hjälpt tiotusentals av världens mest utsatta barn på väg mot ett bättre liv . I år kommer prispengarna på 100,000 dollar att användas för att hjälpa barn till fångar, samt för att stödja kampen för alla barns rätt att gå i skolan – särskilt flickor .


Finansiärer, samarbetspartners och beskyddare

WCP-programmet finansieras och stöds av en lång rad olika organisationer, där Postkodlotteriet och ECPAT Sverige är huvudpartners. Andra inblandade organisationer är bland annat Sida, The Body Shop, Hugo Stenbecks Stiftelse, Giving Wings, Google och Microsoft. Till sin hjälp och stöd har man också något som kallas beskyddare och heders-vuxenvänner. De globala hedersvuxenvännerna är tre stycken. Det är frihetskämpen och premiärminister i Östtimor, Xanana Gusmão, demokratikämpen från Burma, Aung San Suu Kyi. Samt den idag avlidne, Nelson Mandela från Sydafrika. Som globala beskyddare kan bland annat nämnas Mandelas änka Graca Machel, Desmond Tutu, Carol Ballamy, Alek Wek och Sveriges Drottning HM, Silvia.

Till programmets nationella beskyddare i Sverige hör bl a svensk-gambiska Alice Bah Kuhnke – Generaldirektör för Ungdomsstyrelsen, Loreen – sångerska, Kjell Bergqvist – skådespelare, Monica Dahlström-Lannes – barnrättsaktivist och Göran Persson – f.d. statsminister.

Mer om programmet:
Hemsidan
Barnets Rättigheter
Donera via 90-konto
Lärare och intresserad av hur din skola kan bidra/deltaga

 

Kiqi Dumbuya
Kiqi Dumbuya

En tanke på “Barnen i Gambia röstar inför World's Children's Prize 2014”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.