CinemAfrica bjuder på glittrande filmfestival

CA2014_Logo_3Ikväll, onsdagen den 19 mars, inleds CinemAfricas återkommande och spännande filmfestival. Invigningsfesten hålls på Södra Teatern. Vi kommer att förmedla fler nyheter och tipsa om spännande programpunkter under festivalen.

CinemAfrica, som fyller nitton år i år, bjuder nu alltså återigen på en glittrande filmfest med spelfilm, vintageklassiker, dokumentärer, musikvideor och spännande samtal med inbjudna gäster. Spelplatserna för årets festival är i år osedvanligt många och programmet är späckat. Arrangörerna bjuder dessutom inte bara på film utan ger även publiken flera tillfällen att diskutera postkoloniala frågor, samhällsstruktur, rasism, feminism och även HBTQ-frågor med inbjudna gäster – afrikanska och svenska filmskapare, författare och artister.

Cinemafrica har i år också A-märkt en del av filmerna. A-märkningen (A som i approved = godkänd) kan bara tilldelas en film som innehåller minst två kvinnliga karaktärer med namn som någon gång under filmen samtalar med varanda om något annat än män. Tjugotvå av de sammanlagt 57 filmvisningarna under festivalen är A-märkta.

Ett stort antal mycket sevärda filmer har Sverigepremiär under festivalen. Flera av dem visas vid upprepade tillfällen, det gäller exempelvis öppningsfilmen Soleils en mytiskt färgad resa i den afrikanska historien, av regissören Dani Kouyaté och producenten Olivier Delahaye , samt Half of a Yellow Sun i regi av nigerianske Biyi Bandele , som bygger på boken En Halv Gul Sol av författarinnan Chimamanda Ngozi Adichie och visas på torsdag och lördag, samt slutligen dokumentären Reflections Unheard: Black Women in Civil Rights i regi av USA-boende nigerianskan och aktivisten Nevline Nnaji som följs av panelsamtal på Zita fredan samt söndag.

Kul för den som gillar serier är filmatiseringen av seriealbumet Aya De Yopougon tecknat och regisserat av Marguerite Abouet från Elfenbenskusten. Visas på fredag och söndag.

Missa inte heller en av den afrikanska filmhistoriens stora klassiker, den experimentella Touki Bouki från 1973, av Djibril Diop Mambéty med ett filmspråk tydligt inspirerat av Blaxplotation. Filmen visas på Zita torsdag kväll (tyvärr bara en visning) och ger en svindlande insikt om att vi 40 år senare brottas med samma typ av problem som då, identitet, drömmen om Europa, tradition och modernitet.

Förutom film på Zita, Bio Rio, Sture och Moderna Museet, bjuds det alltså också på samtal. Under torsdagen eftermiddagssamtal på Filmhuset – African Women in Film – och kvällssamtal på Zita om den globala situationen för HBTQ-personer . På fredagen lunchsamtal hos Just Africa mellan gästande afrikanska konstnärer och kvällssamtal på Moderna Museet samma dag mellan tre spännande videokonstnärer.

Filmfrukostarna kl 11 på Bio Rio under helgen rekommenderas också. På lördag musikvideofrukost – och söndag morgon med utgångspunkt från filmen Stuart Hall Project ett panelsamtal om identitet och representation . Söndag eftermiddag bjuder också på ett panelsamtal mellan antirasistiska feminister.

Arrangörerna lovar också att avsluta den späckade filmhelgen med en stor fest, där det senaste från musikvideoscenen, DJ-sets och heta tips om vad som är på gång inom film och tv med anknytning till Afrika presenteras – bland annat tv-serien Fonko .

Läs mer om festivalens premiärkvällsfilm Soleils, på filmens FB-sida.

Hela programmet hittar du HÄR .

För er som bor i Göteborg med omnejd håller CinemAfrica visningar från delar av utbudet på Världskulturmuseet 22-23 mars. Mer om det kan ni läsa HÄR.

 

aminta merete

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.