Åtal väcktes idag mot en av de som misstänks ha deltagit i misshandeln av Yusupha Sallah

Idag, onsdag den 26:e mars, väcktes åtal mot en man som misstänks ha varit delaktig i den uppmärksammade misshandeln av Yusupha Sallah i höstas, som skedde inför Sallahs då 1 ½-åriga son. Misshandeln där Sallah även ska ha varit nära att bli nedknuffad från en viadukt ned på en körbana upprörde många människor och uppmärksammades stort i höstas och var även starten på en kampanj mot afrofobi med tillhörande demonstrationer runt om i Sverige.

Idag väckte åklagare Neela Frisell åtal mot en av de män som misstänks ligga bakom misshandeln. När thegambia.nu når åklagare Frisell, låter hon meddela att det som varit särskilt utmärkande för detta fall, är att det varit svårt att få folk att ställa upp som vittnen. Detta är också anledningen till att det dragit ut på tiden att väcka åtal, enligt Frisell. Varför det varit svårt att få folk att vittna vet inte Frisell, men menar att det kan handla om rädsla.

När thegambia.nu når Yusupha Sallah berättar han att han just nu bara hoppas på det bästa. Han har delade känslor inför åtalet, då detta endast är en person av flera som utsatte honom den där höstdagen i Malmö. Han är glad att något händer och att en person finns som misstänkt, samtidigt som det är flera personer som utförde gärningarna mot honom, som ännu inte åtalats.

Yusupha Sallah säger att händelsen känns fruktansvärd och att han inte kan förstå hur man kan möta någon och känna ett så starkt hat.

stop-afrophobia
Yusupha Sallah efter misshandeln i Malmö, en händelse som utmynnade i en landsomfattande kampanj mot Afrofobi

Vidare berättar Yusupha Sallah att hans familj tagit händelsen mycket hårt och att hans fru ibland börjar gråta över händelsen. Jag frågar hur sonen hanterat det hela och påminner Sallah att när vi senast pratades vid så berättade Sallah att sonen kunde visa aggressioner efter den hemska händelse där han bevittnade sin pappa bli misshandlad av främlingar. Sallah berättar att sonen ofta drömmer mardrömmar, vaknar upp och skriker och att han kan bli väldigt rädd när han möter människor som på något sätt påminner om gärningsmännen. Han berättar om när familjen var med vid en demonstration och de hamnade i en stor folksamling. Då fick sonen panik och skrek och grät väldigt mycket.

Vi på thegambia.nu önskar Yusupha Sallah och hans familj att rättvisa skipas och att personerna som begått detta brott får sina straff utdömda, men vi hoppas också att Yusupha och hans familj får uppleva känslan av att rättvisa skipats, att de får uppleva någon slags upprättelse, så att de sedan för möjlighet att gå vidare och att de även får lugn och ro att bearbeta denna händelse.

Parallellt med detta mål, pågår även ett annat åtal för ett brott som rubriceras Förtal och Hets mot folkgrupp, där Sallah är en av målsäganden. Det målet togs upp till förhandling i Malmö Tingsrätt i onsdags och kommer eventuellt att leda till att ytterligare åtal kommer att väckas senast fredag. Läs mer om det målet här:

NYHET!! Förhandling i Malmö Tingsrätt pågår just nu

”Konstnären” häktad

Nytt åtal mot ”konstnären” ska väckas senast fredag

 

Relaterat:

Gambier i Malmö utsatt för hemsk gängmisshandel framför ögonen på sin 1, 5 åriga son

Uppdatering om fallet med den grova misshandeln av Yusupha Sallah

Därför stödjer vår redaktion kampanjen Stop Afrophobia

Mot afrofobiska hatbrott i Göteborg

Bildspel från manifestationerna mot afrofobi -14 september 2013 – Göteborg, Malmö, Stockholm

Alarmerande rapport om ökad afrofobi i Sverige

 

fatou touray 2013

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.