Chi Ching Ching för en Dancehallqueen

Chi ching ching med födelsedagsbarnet Binta Coker. Foto: Thegambia.nu
Chi Ching Ching med födelsedagsbarnet Binta Coker. Foto: Thegambia.nu

Chi Ching Ching var en av de två dragplåstren som uppträdde på Binta DHQ’s Birthday Bash fredagen den 14e mars. Medan Peetah Morgan stod för reggaen, levererade Chi Ching Ching dancehallunderhållningen. Lång, charmig och full av energi visade han sig vara en sann ”entertainer”.

Trots att det inte var fullt hus på Kägelbanan den här kvällen fick Chi Ching Ching en att känna det som om halva Stockholm var där och ”winade”. Han började med att kalla upp kvällens hedersgäst på scenen, Binta Dancehall Queen, tackade henne för inbjudan, sjöng en egen version av Happy Birthday sången och passade självklart på att dansa med henne lite. Det märktes att de har dansat ihop förr och publiken fick se ett kort dancehallnummer med två proffs! Efter att Binta gått av scenen fortsatte han med några av sina hits, ”One Knock”,”Too many men”, ”Hot A Nuh SnapBack”. Efter det skiftar fokuset något och han bjuder upp tjejer ur publiken på scenen för att dansa med dem och visa några av sina egen speciella moves. Vid ett tillfälle lägger Chi Ching Ching ner mikrofonen på golvet för att visa hur man gör vissa moves och få igång publiken. Shortman, en dancehalldansare från London, dyker upp bredvid honom och snart är hela publiken med och plockar något från marken, lyfter och sträcker sig, allt i dancehalltakt! När man ser sig omkring upptäcker man att plötsligt är inte all fokus bara på kändisen som står på scen (som under Peetah Morgans uppträdande) utan alla är istället helt inne i dansen. Det är då man förstår att Chi Ching Ching startat sin bana som dancehallentertainer som dansare snarare än sångare/toastare, han verkar ödmjuk inför betydelsen av att få ”free up yourself and dance”, som man uttrycker sig på Jamaica, att dans kan tillföra så mycket för människors välmående.

Tanya Odenyo intervjuar Chichingching. Foto: Thegambia.nu
Tanya Odenyo intervjuar Chi Ching Ching. Foto: Thegambia.nu

Efter uppträdandet får jag tillfälle att ställa några frågor till Chi Ching Ching. Olyckligtvis har stämningen backstage börjat dala något eftersom vakterna börjat tröttna på att det är så många att hålla reda på som har tillgång till logen. En fråga från vakterna till en av de som kommit tillsammans med Chi Ching Ching får vederbörande att känna sig utpekad. Jag märker att även Chi Ching Ching känner en viss irritation och tyvärr finns det inget utrymme där vi kan sitta och prata ostört. Hur som helst är han mycket trevlig och försöker hålla fokus på mina frågor så gott det går i all tumult som pågår runt omkring. Jag börjar med att fråga om det är första gången i Sverige och vad han tycker om att vara här. Han berättar att det är hans andra gång i Sverige och att han älskar att komma hit, att det är en ära att få resa hit (och till andra länder) och uppträda och underhålla. Han gillar de människor han träffat och älskar att få resa runt och sprida och dela dancehallmusiken med människor som älskar den lika mycket som han själv. Han har rest till flera länder i Europa och när jag frågar vad skillnaden är i dancehallvärlden i Europa jämfört med Storbritannien funderar han och svarar: ”Well, in the UK they are more up to what’s going on, more fire”. Ja, det borde de ju sannerligen vara med tanke på att Storbrittanien har ca 1 miljon invånare som är av jamaicanskt ursprung, resonerar vi. Man räknar, enligt olika källor, med att 4-9% av Londons befolkning idag har rötter från Jamaica, så de borde ju rimligtvis vara mer medvetna om vad som händer inom dancehall än vad folk i Sverige eller t.ex. Tyskland är. ”But I like performing in Europe, people show nuff love”, säger Chi Ching Ching.

Samtalet fortsätter trots högljudda konversationer runt omkring oss och jag frågar om Chi Ching Ching ser sig själv som förebild. Han svarar ja och berättar att han är känd för sina ”lyrics and rhymes”, sina textrader och sitt sätt att rimma, om hur han ur små händelser som kan vara betydelselösa i sig kan rimma ihop något, ofta på skoj, som han sedan använder i sin dancehall. Vi samtalar en del kring detta och hur den här leken med ord (som kan ha fler betydelser än en) och rim är en stor och viktig del av patois och den jamaicanska kulturen. Chi Ching Ching berättar att när han reser utomlands vill ju folk höra en säga alla de här jamaicanska uttrycken och då är det viktigt, som dancehall-artist, att man kommit på några egna. Jag undrar vidare var han hämtar inspiration ifrån, vem som inspirerat honom mest. Blixtsnabbt och utan tvekan svarar han ”Bogle” och det var väl kanske inte heller någon överraskning då Mr Bogle är det största namnet inom dancehall när det kommer till dans och koreografi.

Foto: Thegambia.nu
Foto: Thegambia.nu

Jag minns själv hur vi på tidigt 90-tal stod och gjorde ”the bogle dance” på klubben. Han anses vara Jamaicas bästa dansare genom tiderna och förutom ”The Bogle Dance”, gav han upphov till dans-moves som ”Willie dance”, ”Wacky Dip” och många fler. Chi Ching Ching ser väldigt berörd ut när han säger att det var fel att Bogle sköts, att det alltid är någon som är avundsjuk på någon och hittar på en massa dumheter. Och så dör folk i slutändan, ”dat nuh right, man, cha!” Nej, det är verkligen inte rätt att mörda någon! När jag frågar vad Chi Ching Ching själv har för budskap till alla unga människor som gärna lyssnar på honom och andra dancehall-artister säger han ”Obey your mother and your father, stay out of trouble and do as your parents say because they want the best for you”. Han tänker en liten stund och tillägger att alla kanske inte får en bra uppfostran eller har en lycklig barndom men att de också ska vara goda människor och göra bra och positiva saker i sina liv. Då får vi en fredligare värld, menar han.

Min sista fråga handlar om Chi Ching Ching’s framtidsplaner, vad får vi se och höra av honom i framtiden! Han berättar att han nu skulle vilja prova på att vara med i någon film. Han är inte ute efter en huvudroll utan vill ha en roll där han får visa upp sin ”style and fashion”. ”I love different style and ting, you know, me waan show it off!”. Själv tittar han helst på action och äventyrsfilmer och jag kan faktiskt rätt enkelt föreställa mig denna långa, smala och charmiga unga mannen på filmduken i en roll som man efteråt minns tack vare roliga repliker och flashiga kläder och accessoarer. Chi Ching Ching!

Chi Ching Ching (Fanpage) på Facebook

De privata som tycks vara fulla, men som det går att följa för den som vill:

Chi Ching Ching

Chi Ching Ching

Chi Ching Ching

tanya odenyo byline

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.