Ebola misstänks i Mali

Ebolaviruset misstänks nu ha nått Mali. Under torsdagen meddelades att tre misstänkta fall upptäckts i landet och prover är nu skickade utomlands för analys.

Mali är det fjärde landet att nås av den fruktade smittan om misstanken visar sig stämma och proverna kommer tillbaka positiva. Det är tre misstänkta fall av ebolafeber som upptäckts i landet och de misstänkta smittobärarna har isolerats och prover har tagits. Proverna är skickade utomlands, till Atlanta (USA), och man inväntar nu svaren, säger landets hälsominister Ousmane Kone.

Guinea, Liberia och Sierra Leone är de enda länder med hittills bekräftade fall av smitta och runt om i Västafrika pågår just nu olika form av förebyggande åtgärder, samt försök till att isolera de platser där smitta finns. Det går inte att bota eller vaccinera sig mot ebola. Men för att bli smittad krävs det nära kroppskontakt. Hygien och skyddande klädsel är ett sätt att förebygga smitta.

Uppdatering 2014.04.10:
Sierra Leones hälsominister tillbakavisar den information som gått ut om smittade fall i Sierra Leone och man menar att man inte har några kända fall i landet som är smittade med ebola.

Samtidigt har proverna på två av de tre misstänkta fallen i Mali kommit tillbaka negativa och man inväntar nu det tredje som man också tror ska vara negativt.

texten uppdateras fortlöpande

 

Kiqi dumbuya minteh 4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.