Veckans Fråga – v.14

Frågan för vecka 14
handlade om läs- och skrivkunnighet,
både i Gambia och Sverige.
Frågorna vi ställde var;

a. Är andelen analfabeter hos Gambias vuxna befolkning (15 år och uppåt) större eller mindre än hälften?
Gambias läs- och skrivkunniga vuxna befolkning räknas idag (2011 års siffror) vara 51,1% och det gör därför andelen analfabeter mindre än hälften. Många källor visar än idag att Gambia skulle ha en analfabetism på runt 60%, men detta är en gammal siffra från ungefär tio år tillbaka i tiden. Idag går långt fler i skolan och avslutar sina studier än tidigare och en del i att den möjlighet har skapats är att grundskolan i Gambia idag är kostnadsfri för alla flickor. En positiv utveckling. Från och med i år, 2014 har man också lovat att göra grundskolan helt kostnadsfri för alla barn

Skolrelaterade artiklar:
Na nga def, sumole or how are you?
One little finger in the air
Gästkrönika: Reflektioner över det gambiska skolsystemet

b. Är analfabetismen högst hos kvinnor eller män i landet?
Analfabetismen i Gambia är högre hos kvinnor än hos männen Den naturliga förklaringen till det är givetvis att flickor inte gått i skola i samma utsträckning som pojkar tidigare, och till viss del fortfarande inte gör. De har än idag en större uppgift i hemmet än pojkarna och framförallt ute på landsbygden är det fortfarande vanligt förekommande att flickor inte har möjlighet till skolgång, både av praktiska och ekonomiska skäl. För även om staten betala skolan för flickorna så innebär det omkringliggande kostnader, som kläder, material av olika slag och i vissa fall transport. Många har det fortfarande svårt att få ihop till det nödvändigaste i försörjningsväg och då prioriterar man naturligtvis inte skolgång för barnen.

Läs Ida’s krönika där hon bl a pratar om familjers utgifter

c. Hur stor procent av Sveriges vuxna befolkning beräknas vara läs- och skrivkunniga?
Här behöver vi nog ingen större förklaring till siffran/svaret, som är 99%. Vi har gratis skolgång i Sverige och vi har även gratis skolskjuts till de barn som behöver för att kunna ta sig till skolan. Sverige har erbjudit gratis grundskola/folkskola till alla barn sedan 1800-talet.

Kiqi dumbuya minteh 4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.