Dödsfallen i Guinea passerar 100, samtidigt kommer de första friskförklarade patienterna ut från isolering (Uppdaterad)

Senast uppdaterad 2014.04.10: Ebola-epidemin, med epicentrum i Guinea, fortsätter att skörda offer och hela Västafrika är påverkat. Men också andra länder som på något sätt har en nära kontakt med länderna på den afrikanska västkusten påverkas. Utländska gruvarbetare skickas hem. Saudi Arabien har stoppat vissa visum-utfärdanden till Mecka. Mauretanien har stängt ner i stort sett all trafik över Senegalfloden och Marocko tillsätter medicinsk övervakning på Casablanca-flygplatsen. Dödssiffran har passerat 100 och samtidigt kommer nu de första friskförklarade patienterna ut från sin isolering.

Sedan utbrottets början i februari har nu antalet misstänkta fall nått 187 och 117 stycken har fått dödlig utgång. Den senaste person som misstänks vara smittad i Guinea lades in på sjukhus den 28e mars och i dagarna nådde landet den ödesdigra siffran av 100 fall med dödlig utgång. Samtidigt lät WHOs biträdande chef, Keiji Fukuda, meddela att man förväntar sig att viruset kommer fortsätta sprida sig under ytterligare två-fyra månader.

Ebola_virions
Bild: Kartläggning av sökvägen till det dödliga ebolaviruset i Centralafrika. PLoS Biol 2005/03/11: E403 doi: 10.1371/journal.pbio.0030403

I Liberia har man nu nått 21 smittade, varav 10 dött, men Sierra Leone tillbakavisar nu den information som uppgavs för en vecka sedan, där 8 smittade fall skulle ha resulterat i 6 döda. Enligt hälsoministern i Sierra Leone finns inga bekräftade fall i landet och ingen av de döda kan länkas till ebola. De smittade i Liberia kan länkas till ebola-fall i Guinea, då de varit i Guinea och haft kontakt med smittade där.

De nationella myndigheterna i Guinea, Sierra Leone och Liberia har aktiverat sina nationella larmkommittéer och genomfört behovsbedömningar. ECOWAS uppmanar till internationella stöd i den mån som finns och under det 44:e toppmötet för stats- och regeringschefer i Västafrika, 30e mars, beslutade man att betala ut 250 000 dollar för att försöka hantera epidemin. Europeiska kommissionen har gett 500 000 euro för att hjälpa till och begränsa spridningen av viruset i Guinea och dess grannländer och EU har skickat ner en hälsoexpert för att bedöma situationen och etablera kontakter med lokala myndigheter.

Tvättstationer med mobila tanker innehållandes en blandning av vatten och klorin står nu utplacerade på ett otal platser i Guinea, framförallt nära flera av landgränserna. Här instrueras alla som passerar att noggrant tvätta sig med blandningen för att i största mån ta död på eventuell smitta.

Ingen känd smitta i Gambia, Ghana eller Mali
Enligt det brittiska utrikesdepartementet lät man på onsdagen meddela att det i Gambia upptäckts två misstänkta fall av ebolasmitta, men Gambias chef för hälsa och utbildning, Momodou Njai tillbakavisar att det skulle finnas några infektioner av ebola i landet. En äldre man har testats, men han bar inte på smittan.

Ett misstänkt fall med en tonårsflicka skapade oro i Ghana under början på veckan, men testerna från flickan har kommit tillbaka negativa och lämnar alltså också Ghana fritt från ebola-smitta än så länge.

Två av de tre misstänkta fallen i Mali har också visat sig vara bara just det, bara misstänkta. Båda testarna har nu kommit tillbaka negativa och man inväntar ett tredje som man nu hoppas och tror ska visa på negativt resultat.

Den mycket vanligt förekommande malariainfektionens symptom påminner om symptomen vid ebola och den här typen av utbrott, med tillhörande rädsla, kan mycket väl ge upphov till förhastade slutsatser i dessa områden.

Behandlingscenter i Guinea attackerat
Ett behandlingscenter i ett av epicentrumets byar, Macenta, attackerades av en arg folksamling i fredags. Man menade att Läkare utan gränser bar ansvaret för att epidemin hade nått Macenta, genom att man upprättat behandlingscentret i området. Attacken tvingade organisationen att stänga ner centret och evakuera all personal därifrån. Läkare utan gränser har myndigheternas fulla stöd och nu väntar man på att situationen ska lugna ner sig så att man kan börja behandla de sjuka i området igen.

Smittad vårdpersonal i Conakry
Conakrys fall av smittade har allihop visat sig relaterade till en man från staden Dobala, i centrala Guinea, som kommit till huvudstaden för läkarvård. Mannen dog och ytterligare tre av de totalt 12 smittade personerna är nu döda. De smittade personerna är familjemedlemmar till mannen, men också vårdpersonal vid sjukhuset där mannen sökte vård.

Utländska gruvarbetare skickas hem
De utländska gruvföretagen i Guinea har nu låst ner sina verksamheter nästan helt och dessutom valt att skicka hem en del utländsk personal. Epicentrumet i Guinea har varit i sydost, som också är området där man finner de viktigaste malmreserverna. Samtidigt är Guinea också världens största exportör av bauxit (råmaterialet som används i produktion av aluminium) och landet är också rikt på guld.

På 24 timmar rapporterades fem nya misstänkta fall enligt WHO och de olika gruvföretagen har tagit diskussioner med varandra. Flera av dem har stängt ner helt, bland annat ett brasilianskt företag. Samtliga sex brasilianska medborgare har skickats hem och de inhemska arbetarna har fått ledigt på obestämd tid. Andra företag håller minimal produktion och släpper varken in eller ut arbetare i sina läger.

Stängda gränser
Sedan förra helgen är Senegals södra gräns, gränsen mot Guinea stängd. Myndigheter i Senegal gör allt i sin makt för att förhindra att smittan tar sig över till Senegal. Mauretanien i sin tur stängde i förrförra veckan ner alla korsningar, förutom två införselplatser, längs Senegalfloden. I Marocko har man förstärkt med medicinsk övervakning på Casablanca-flygplatsen, som är ett regionalt nav för flyg på väg till och från Västafrika.

Rädslan för det dödliga viruset är stor, så stor att Saudi Arabien slutat utfärda visum till Mecka för alla muslimska pilgrimer från Guinea och Liberia. Man låter meddela att detta är absolut nödvändigt då Saudi Arabien lockar miljontals besökare årligen till de heliga städerna Mecka och Medina. Detta medför en potentiellt hög risk för stor spridning av denna smittsamma sjukdom. Beslutet är en försiktighetsåtgärd, trots att WHO ännu inte begärt något förbud mot resor till Guinea eller Liberia.

Första friskförklarade patienterna redo lämna behandlingscentren
Nu börjar de första friskförklarade patienterna att dyka upp. På sjukhuset Donka i Guineas huvudstad Conakry har man nu kunnat friskförklara ett antal patienter som vunnit över smittan och likaså på behandlingscentret i Guéckédou, där en 18-årig flicka var den första att friskförklaras och få lämna sjukinrättningen. Ebolans dödlighet är hög, men minskar om patienten i fråga får ordentlig vård, kan undvika uttorkning och behandlas förbyggande mot ytterligare infektioner. Marie-Clair Lamah, en guineansk doktor som jobbar på Läkare utan gränsers behandlingsenhet i Conakry berättar på organisationens hemsida; ”När den första patienten kom ut från behandlingscentret blev jag så glad och alla i teamet hurrade!”.

 

Kiqi dumbuya minteh 4

3 reaktioner till “Dödsfallen i Guinea passerar 100, samtidigt kommer de första friskförklarade patienterna ut från isolering (Uppdaterad)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.