Spridningen av Ebola i Västafrika minskar

Folkhälsomyndigheten låter meddela att spridningen av Ebolafebern (Ebola Virus Disese, EVD), som vi på thegambia.nu har rapporterat om vid åtskilliga tillfällen den senaste tiden, nu börjar minska i Västafrika. Än är det för tidigt att ta ut någon seger, men allt tyder på att spridningen nu är på väg att minska rejält.

Ebola_virions
Bild: Kartläggning av sökvägen till det dödliga ebolaviruset i Centralafrika. PLoS Biol 2005/03/11: E403 doi: 10.1371/journal.pbio.0030403

Ett massivt arbete har pågått, bland annat med hjälp av Läkare utan gränser, för att stävja spridningen av Ebola i hela Västafrika. Nu tycks de stora insatserna betala sig och de två senaste rapporterade fallen uppges ha insjuknat den 26 e april i huvudstaden Conakry och den 1 a maj i regionen Guekedou.

Inkubationstiden för den fruktade Ebolafebern (EVD) är så lång som tre veckor och därför kan man ännu inte utesluta att nya fall kan komma att rapporteras den närmsta tiden, men man börjar få hopp om att smittorisken sjunkit avsevärt.

Även om man återfått hopp om att smittspridningen har begränsats, så fortsätter ett massivt preventivt arbete och en omfattande övervakning och WHO fortsätter stötta hälsoministerierna i Guinea, Liberia och Sierra Leone och över hundra personer med expertis inom bland annat epidemiologi, mikrobiologi, logistik och kommunikation är på plats för att bistå länderna.

Med förhoppningar om att spridningen även fortsättningsvis ska stävjas beklagar vi de många dödsfall som orsakats av denna epidemi och hoppas att oron för nya spridningar inte orsakat allt för stor oro och rädsla för de som lever i de länder som drabbats hårdast av denna spridning den senaste tiden. Särskild heder till alla som arbetat med att stoppa spridningen av den fruktade smittan.

fatou lusi dec 2013
Fatou Lusi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.