Skapa balsam från helt naturliga ingredienser

Eget, naturligt balsam kan enkelt göras hemma.
Eget, naturligt balsam kan enkelt göras hemma.

En naturlig ingrediens kan inte ge dig resultatet av ett kommersiell balsam eftersom den verkliga kraften i en kommersiell produkt är införandet av katjoniska tensider samt syra som sluter hårstråets fjällskikt, gör håret lätt kammat och mindre flygigt efter en schamponering.

Men om ditt mål är att skapa en helt naturlig inpackning/balsam så kommer här en guide på ingredienser för att få ett bra resultat:

Grunden: Naturell Yoghurt, Banan (vanlig eller barnmat ), Avokado (lent mixad)

Basen i ditt naturliga balsam måste vara tillräckligt tjock så att det inte rinner av håret men samtidigt kunna fördelas lätt nog över håret.
Ett stort misstag man gör vid mix av en naturlig ingrediens som banan eller avokado är inte mixa ner det till en komplett massa och om det fortfarande finns bitar i mixen kommer det att finnas bitar att plocka ur håret.
Ett enklare alternativ är att använda en tjock naturell yoghurt eller köpa barnmat. Avokado är rikt på fett vilket är bra om ditt hår behöver mjukgörande under inpackning/balsam behandling.

Ingredienser för halka: Olivolja, jojoba olja, helst kallpressad.

Om du vill reda ut håret med ditt naturliga balsam/inpackning är en bra idé att tillsätta lite olja i basen efter eget tycke.

Ingredienser för fukt: glycerin, honung eller aloe vera

Glycerin, honung och aloe vera är alla naturliga fuktgivare. Du kan lägga till någon av dessa i din bas med den mängd som du väljer.

Ingredienser för styrka – protein : Gelatin

Om du vill ha lite protein i håret som hjälper till att reparera måste du lätt bryta mot reglerna och välja ”plastämnen”.
Tillsätt gelatin i din bas, vissa människor föredrar ägg som ett naturligt protein balsam men det är inte riktigt klart om storleken av protein i ägg verkligen kan fungera lika bra som ett hydrolyserat protein.

Doft- eteriska oljor.

Slutligen om konsistensen av mixen är för tjock tillägg kokos grädde eller mjölk till mixen. Vätskan innehåller oljor från kokos och ger både smidighet och halka.
Vanligt vatten kan göra så att oljorna i basen separeras, tensider i kommersiella balsam hjälper till att förhindra detta men vi har inte dem i de naturliga alternativen.
Om du vill ha lite doft i din nu färdiga hemma gjorda inpackning/balsam tillsätt några droppar utav din bästa eteriska olja.

OBS: Om du ska gå för en 100% naturlig balsam/inpackning måste du undvika ett schampo med tensider/sulfater eftersom ditt naturliga balsam inte har samma förmåga som ett kommersiellt balsam att återställa håret.
De flesta kommersiella schampoon är uteslutna.
Men om du är en tung oljeanvändare (4b,c-afrohår, mycket torrt hår) och vill gå den 100% naturliga vägen kan du ändå hitta ett kommersiellt schampoo för att förhindra grov beläggning på håret (används sällan till exempel varannan vecka/månad).

Marian Marijayne Njie
Marian Marijayne Njie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.