Planer på biometriska pass i Gambia

Gambian Passport
Gambiskt pass

Gambia ligger i planering att införa biometriska pass. Ett behov av att minska risken för till exempel förfalskningar eller ändrade passuppgifter är stort. Med biometriska pass skapar man en betydligt mindre gynnsam business för de som jobbar med förfalskningar och man höjer sina invånares trovärdighet i kontakt med myndigheter utanför landets gränser.

Planer pågår just nu att införa biometriska pass för alla gambier att ersätta det gamla maskinläsbara passet (MRP). Inrikesministern avslöjade nyligen att man ämnar påbörja en process att byta ut de gamla passen ganska snart.

Avslöjandet kom som svar på en direkt fråga ställd till ministern, Ousman Sonko, av minoritetsledare och lagstiftare i Niamina Dankunku. Man hade ställt en fråga där man ville veta skillnaden mellan biometriska pass och MRP.

De maskinläsbara passen som idag används har mycket lägre säkerhetsfunktioner än ett biometriskt. I de biometriska passen finns ett datachip där det som kallas biometrisk data lagrats. I EU-passen t ex, var det ansiktsbilden på passinnehavaren som fanns lagrad där fram till i juni 2009. Då valde man att också lägga in information med innehavarens fingeravtryck.

Genom att lagra information om passinnehavaren i chipet så finns informationen inskriven i systemet och uppgifterna kan inte i efterhand ändras eller manipuleras av bedragare.

När det blir dags för Gambia att införa passen är ännu oklart, men man säger att själva processen kommer att decentraliseras medan utskriften kommer att ske i huvudstaden, Banjul, och passet kommer att vara tillgängligt för alla gambier.

 

kiqi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.