Boko Haram har återigen slagit till mot civilbefolkningen, hundratals döda

Thegambia.nu hälsar välkommen vår nya skribent och fotograf, Anders Sporring. Anders specialområde som skribent är Nigeria, men med sina vida kunskaper om världen i stort så kommer ni få läsa även andra intressanta och informativa nyhetsnotiser, artiklar och rapporter länkade till den afrikanska diasporan. Anders jobbar till vardags som biblioteksassistent och fotograf, men har också startat upp egna projekt och är en välkänd twitterprofil. Mer om Anders kan du läsa här.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Maiduguri, Nigeria – Boko Haram militiaklädda som soldater slaktade minst 200 civila i tre byar i nordöstra Nigeria och militären misslyckades med att ingripa även om det var varnade för att en attack var nära förestående, sade vittnen på torsdagen.

En samhällsledare som bevittnade morden på måndagen sade att invånare i Gwoza, ett av de lokalt styrda områdena i staten Borno hade bett militären att skicka soldater för att skydda området efter att de hört att milisen var på väg att attackera, men hjälp kom inte fram. Morden inträffade i Danjara, Agapalwa och Antagara.

”Vi trodde att de var de soldater som vi tidigare rapporterat till att rebellerna skulle anfalla oss”, sade en samhällsledare som undkom massakern och flydde till Maiduguri, Borno delstatens huvudstad.

Militian anlände i Toyota Hilux pickuplastbilar – vilket ofta används av militären – och berättade för civilisterna att de var soldater ”…och vi är här för att skydda er alla”. Vilket är samma taktik som används av gruppen när de kidnappade mer än 300 flickor från en skola i staden Chibok den 15 april.

Efter att folket samlats i centrum på order av militian, började dom ropa: ”Allah Akbar, Allah Akbar” och började skjuta mot folket kontinuerligt under en mycket lång tid tills alla som samlats var döda, sade vittnet som inte ville bli namngiven av rädsla för sin säkerhet.

Slakten bekräftades av både Mohammed Ali Ndume, en senator som representerar Borno och vars hemstad är Gwoza, och av en hög säkerhetstjänsteman i Maiduguri som insisterade på anonymitet, därför att han inte får prata med media.

Det tog några dagar för överlevande att rapportera vidare om massakrerna till Maiduguri, provinshuvudstaden, då resor på vägarna är mycket farligt och kommunikationerna är undermåliga eller obefintliga.

Totalt har drygt 2 000 människor fått sätta livet till hitintills i år, och i det nu drygt fem år långa upproret har tjugotals tusen mer blivit dödade.

 

 

Anders Sporring
Anders Sporring

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.