Jaliba Kuyateh utsedd till Kungen av Kora i England

Jaliba, Fatou & Tuti Kuyateh
Jaliba Kuyateh på Europaturné 2013

Den hyllade koraspelaren Jaliba Kuyateh från Gambia har blivit krönt till Kungen av Kora ”King of Kora”. Jaliba Kuyateh blev krönt till konung Mandings. Han har gjort sig känd som en traditionell musiker på sitt 21-strängade instrument. Händelsen fick den nykrönta korakungens två hustrur att falla i glädjetårar. Kröningen skedde söndag den 8:e juni 2014 i Bristol i England.

MBG-direktören Nick Maurice fick äran att kröna Kungen av kora: Jaliba Kuyateh som gjort sig känd genom att nå fram till sin publik på ett extraordinärt sätt och att dessutom genom sin musik och kultur skapa fred, harmoni och gemenskap. Jaliba Kuyateh sägs ha börjat spela kora redan vid 5 års ålder och är fantastisk på att hantera det västafrikanska, traditionella instrumentet kora, som även är Gambias nationalinstrument.

Jaliba kommer från en känd griotfamilj i Gambia och är en mycket folklig och omtyckt artist med mycket humor, värme som möter sin publik och sina fans med respekt och kärlek. Många vittnar om Jalibas enkelhet i mötet med sin publik.

Den hyllade musikern är även känd för sin generositet och uppges skänka bort ungefär hälften av sina inkomster från musiken, till välgörande ändamål och han har även byggt skolor, religiösa centrum och vårdcentraler till befolkningen.

Jaliba Kuyateh har även gjort sig känd för sitt engagemang för välgörande ändamål, men också som ambassadör för Unicef.

Så här lät det när vår skribent Kiqi intervjuade Jaliba här i Sverige förra året:

Om Jaliba Kuyatehs konsert i Gambia i januari kan du läsa HÄR!

Jaliba Kuyateh på Facebook

Jaliba Kuyatehs Hemsida

fatou lusi dec 2013
Fatou Lusi

En tanke på “Jaliba Kuyateh utsedd till Kungen av Kora i England”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.