Professor Dora Akunyili har avlidit efter en tids sjukdom

Professor Dora Akunyili som var Federal Minister of Information & Communication (Informations och kommunikations minister) i den sittande regeringen i Nigeria har avlidit i en ålder av 59 år.

Professor Dora som var chef för Myndigheten för kontroll av mat och läkemedel (National Agency for Food and Drug Administration and Control (NAFDAC)) mellan 2001 och 2008 väckte under den tiden ett stort intresse både nationellt och Internationellt för sitt hårdföra arbete med att stoppa den stora införseln av falska mediciner till Nigeria.

Omfattningen av verksamheten var mycket stor, och hanteringen generellt av mediciner var innan Professor Akunyili och NAFDAC’s insatser kaotisk. Som chef för NAFDAC blev hon också 2006 utsedd till ordförande för West African Drug Regulatory Agencies Network (WADRAN) och i November samma år Vice ordförande för International Medical Products Anti-Counterfeiting Task Force (IMPACT). Hon har fått en mängd utmärkelser för sitt arbeta, där man särskilt skall nämna Tima Magazine Award som en av 18 hjältar i vår tid år 2006.

Professor Dora Akunyili har blivit en stor förebild för kvinnor och flickor i Nigeria och saknaden efter henne kommer att bli stor bland dessa.

Fotnot: Professor Dora Nkem Akunyili föddes 17 December 1954 Makurdi, Benue State och avled på sjukhus i Indien 7 Juni 2014, där hon vårdades för cancer.

Anders Sporring
Anders Sporring

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.