VM-krönika: Är vattnet i Guineabukten magiskt?

Brazuca_-_FIFA_World_Cup_2014
Bild: Roman.b

Ikväll går startskottet. 22:00 inleds fotbolls-VM borta i Brasilien och man får lov att gissa att stämningen däröver lär vara magisk och fylld av liv, rörelse, dans, rytmer och förväntansfulla bollentusiaster. Först ut är som sig bör värdlandet Brasilien. De tar emot Kroatien i öppningsmatchen som spelas på Corinthians arena i Sao Paulo.

Sverige är inte med. Gambia, som dessutom är avstängda av FIFA, är inte heller med. Det förre lagets icke-kvalificerande till VM-slutspelet känns långt mycket mer som en besvikelse än det senare. Men hänger läpp gör vi inte för det. Det finns så många andra lag att supporta och titta på. Den afrikanska kontinentens fem deltagande lag är Algeriet från norr och de övriga fyra lagen kommer alla från Västafrika. Ghana, Nigeria och Elfenbenskusten är ju rena västkustländer, medan Kameruns tillhörighet kan räknas till både västra och centrala Afrika. Alla fyra länderna ligger däremot nära varandra och utmed samma bukt. Jag undrar nu, är det något magiskt med vattnet i Guineabukten…?

Personligen kommer jag följa turneringen med stor spänningen och jag har självklart ett favoritlag som jag gärna ser som vinnare när finalen avgjorts den 13 juli. Jag gjorde en koll med en app som via mina svar på ett antal frågor talade om vilket lag jag borde heja på. Intressant nog var appen rörande överens med mig. Så för er som känner er osäkra på vilket lag ni bör heja på – fråga en app. Eller varför inte titta på vart och ett av lagets inledande matcher och hitta er en favorit.

Man måste givetvis inte ha en favorit. Jag känner de som tittar på var och en av matcherna utan att heja på något lag och utan att vilja ha ett visst slutresultat baserat på vad som är bäst för ”sitt” lag. De tittar och njuter och granskar varje lag från match till match, har åsikter om vilket lag som spelade bäst och huruvida domarteamet agerar rätt i diverse situationer. Helt utan att ta parti för något lag.

Oavsett hur vi tittar och vad vi känner så kan man nog ändå konstatera att vi alla ser fram emot en månad av galen fotbollsfeber, med sena nätter och känslostormar utan dess like. Passionen för sporten må ligga på olika nivå och engagemanget likaså. Men den här gemenskapen som kommer vart fjärde år är lite speciell. Nu samlas vi, gamla som unga, hardcore-fans som hobby-fans, elitfotbollsspelare som sofftittare, de som andas och lever fotboll, de som är ganska lagom och de som bara titta på VM och EM… Alla är vi redo för fotbollsfesten i Brasilien.

och jag

Jag ska ladda varje dag med Panetoz i högtalarna och hoppas på att vattnet i Guineabukten är tillräckligt magiskt för att ta ett västafrikanskt lag till final! Gärna rätt lag också. Vilket lag klappar du för?

World Clap

Missa inte den officiella VM-låten, ”We Are One(Ole Ola)”

 

De afrikanska lagens första matcher (svensk tid):
Fredag 13 juni, 18:00 – Mexiko vs Kamerun
Söndag 15 juni, 03:00 (lörd natt) – Elfenbenskusten vs Japan
Måndag 16 juni, 21:00 – Iran vs Nigeria
Tisdag 17 juni, 0:00 (månd natt) – Ghana vs USA
Tisdag 17 juni, 18:00 – Belgien vs Algeriet

 

kiqi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.