När ska Afrika få välja sin egen utveckling?

Är det okej att ständigt implementera ”västerländska” utvecklingsstrategier på länder i Afrika?

I många fall har västerländska biståndsarbetare kommit till afrikanska länder med krav om hur de skall styra staterna, vilka sektorer som skall satsas på och vad barnen skall utbildas inom. Personligen tror jag inte att det är den enda vägen att gå. Innan kolonisationen etablerades fanns stora kungadömen i Afrika med väl fungerande samhällsfunktioner men som blev totalt utslagna i samband med kolonisationen.

En båt kommer lastad...
En båt kommer lastad…

Det är noterbart att påpeka att många afrikanska länder inte har varit självständiga speciellt länge och även om de nu sägs vara självständiga så har västerländska samfund en järnhand över dem. Något som måste ändras, för med Afrikas naturresurser, så är det där vår allas framtid ligger.

En utmanande faktor för Afrika, med hänsyn till globaliseringen, är att Afrika lätt blir marginaliserat. Genom att afrikanska länder ständigt blivit underminerade är det svårt att ta en betydande roll i det globala spelrummet. Afrika måste alltså maximera sin nuvarande position, vilket de gör genom förhandlingar med Kina. Afrika sätter väst i en situation där de kan bli utan Afrikas naturresurser om de inte går med på de afrikanska staternas villkor, vilket kan leda till att Afrika istället handlar med Kina i öst. Men när de istället handlar med Kina riskerar de också att bli helt utslagna. Kina importerar varor till och från Afrika till låga priser, vilket kan konkurrera ut de lokala företagen och därmed missgynnar ländernas befolkning, något som kanske lätt förbises av deras ledare.

Bynnation i Banjul
Byggnation i Banjul

Det ligger något i att olika länder har varierande värderingar som gör att vissa frågor blir centrala och andra hamnar i bakgrunden. Det är inte samma problem över hela världen; konflikter med olika ursprung- etnicitet, ekonomi, religion, forna koloniala strukturer, landsgränser, naturtillgångar. Dock finns det problem som finns över hela världen men kanske på olika nivåer, så som kvinnors position. Men jag tror ändå att vi alla är aktörer i de globala frågorna som finns just nu. Det är inte bara upp till ett land att själv lösa sina egna konflikter eller problem, utan de blir gränsöverskridande. Till följd av globaliseringen har avstånden minskat och länder som är beroende av varandra blir också involverade i varandras problem.

Det är viktigt att påpeka att EU och USA inte alltid behöver gå in som en ”räddare” i konflikter. I vissa fall är det självklart essentiellt, men jag tror att det är viktigt att Afrika ”får ta” sina egna beslut för sin egen kontinent och sina egna länder. Detta är något som är väldigt svårt då många står i skuld till Världsbanken och andra långivare – följer man inte deras krav på utveckling får man inga pengar. Men när skall Afrika få välja sin egen utveckling, sin egen väg?

 

Ida Isatou Svenungsson
Ida Isatou Svenungsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.