Veckans Fråga – v.24

Förra veckans fråga löd;

Hur många med gambiskt medborgarskap sökte asyl i Sverige under förra året (2013)?

Rätt svar: 146


124 män och 22 kvinnor med gambiskt medborgarskap sökte asyl under 2013 och det är det högsta antalet asylsökande under ett år som registrerats sedan 2002. Under 2003-2005 hade Sverige inga asylsökanden från Gambia, men från 2006 har antalet sökanden ökat stadigt.

Jämfört med sina närmsta grannländer, Senegal, Mali, Guinea, Liberia och Sierra Leone så ligger Gambia under de senaste två åren relativt högt i statistiken. Sett både till rent antal sökande och utslaget på befolkningsmängd. Men samtidigt är det självklart inga stora siffror om man jämför med siffrorna hos många andra länder.

Klart är att det är en stor majoritet män som sökt asyl från samtliga av dessa länder och från Senegal och Mali finns inte en enda asylsökande kvinna registrerad från 2002-2013. Nedan visas ett diagram från Statistiska Centralbyråns statistikdatabas.

Fullskärmsinfångning 2014-06-15 230622.bmp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.