Thuram i Stockholm

Kön av fans som ville ha tröjor signerade, en kram eller bara ett foto med världsmästaren, ringlade sig lång efter föreläsningen på Stockholms Stadsbibliotek. Foto: Aminta Merete
Kön av fans som ville ha tröjor signerade, en kram eller bara ett foto
med världsmästaren, ringlade sig lång efter föreläsningen på
Stockholms Stadsbibliotek.
Foto: Aminta Merete

Vad gör egentligen den tidigare fotbollsstjärnan och världsmästaren Lilian Thuram, som nyligen var i Sverige på besök, i sin antirasistiska stiftelse? Vi har tittat närmare på det undervisningsmaterial stiftelsen producerar och som används bland annat i franska skolor.

Det första som slår mig när jag träffar Lilian Thuram i Stockholm är att det arbete han gör är så oerhört viktigt och att jag önskar att någon i Sverige skulle kunna göra samma sak. Thurams stiftelse producerar framför allt utbildningsmaterial för barn och ungdomar, skolmaterial som på ett enkelt och lättfattligt och samtidigt vetenskapligt avancerat sätt berättar om människans gemensamma ursprung.

Stiftelsen har också producerat utställningar – en av dem skildrar hur människor från bland annat Afrika under kolonialtiden exotiserades och ställdes ut på zoo, på ett sätt som underblåste idéer om raser och ”den andre” och ställer frågan: har vi verkligen gjort upp med dessa föreställningar, eller lever de fortfarande kvar i rasistiska attityder bland oss? Läs mer om utställningen på stiftelsens hemsida.

När det gäller situationen inom fotbollen är Lilian Thuram lite desillusionerad. Han efterlyser mer aktiva åtgärder – När jag var ny inom fotbollen, det är ungefär 30 år sedan, så var det ju exakt samma sak som nu.

Här är det Waly Diouf, företagsekonom och aktiv i den Senegalesiska föreningen i Sverige som får sig en pratstund med stjärnan. - En jättebra föreläsning. Han är en förebild, sa Waly efteråt. Foto: Aminta Merete
Här är det Waly Diouf, företagsekonom och aktiv i den Senegalesiska
föreningen i Sverige som får sig en pratstund med stjärnan.
– En jättebra föreläsning. Han är en förebild, sa Waly efteråt.
Foto: Aminta Merete

Det förekom rasism, men ledarna, de som har ansvaret, gjorde inte tillräckligt för att visa att det inte är acceptabelt med exempelvis rasistiska yttringar under pågående matcher.
– Det är både ledarnas och spelarnas ansvar att motarbeta rasism. Ett sätt att få alla att inse att rasistiska yttringar inte är okej är exempelvis att stoppa pågående matcher när det kastas in bananer på plan eller görs apljud från läktaren.

För att visa allvaret i det hela. Det som hände med spelaren som började äta på en av de bananer som kastades in på plan nu under våren var att han kände sig tvungen att hitta en egen lösning, därför att ledarna inte gör tillräckligt mycket för att få stopp på rasismen.

När det gäller den uppväxande generationen är Lilian Thuram mer optimistisk. Många är idag uppvuxna i familjer eller områden med många olika språk, nationaliteter, kulörer och de går fortfarande att nå. Med utbildning.

Massor av tröjor signerades efter föreläsningen, tempot var utmattande, tyckte både Lilian Thuram och hans entourage. Men alla fans fick träffa honom innan biblioteket stängde. Foto: Amina Merete
Massor av tröjor signerades efter föreläsningen, tempot var
utmattande, tyckte både Lilian Thuram och hans entourage. Men alla
fans fick träffa honom innan biblioteket stängde.
Foto: Amina Merete

Utbildningsmaterialet från Lilian Thurams stiftelse finns tyvärr bara på franska än så länge. Men delar av hemsidan finns också översatta till engelska och spanska.

Framför allt handlar Lilian Thurams pedagogiska arbetet om att plocka isär myterna om att det skulle finnas raser bland människorna. För att kunna göra det på ett vetenskapligt sätt har Lilian Thuram till sin stiftelse knutit ett antal forskare och andra kunniga personer. Det är exempelvis sociologer och antropologer, psykologer, filosofer, genetiker, historiker inriktade på mänskliga rättigheter och personer som är bra på att producera utställningar och läromedel.

Vi är alla släkt med varandra. All vetenskap kring människans biologi pekar på det – undersökningar av gener, dna, blodgrupper – att vi människor alla är mycket nära släkt med varandra. Räknar vi bakåt finns bara 128 möjliga direkta förfäder för var och en av alla människor som lever just nu. Människan har bara funnits i omkring 60 generationer och eftersom de första människorna var så få är det inte praktiskt möjligt att vi inte skulle vara väldigt nära släkt med varandra. Vi är alltså alla varandras släktingar. Alltså blir det löjligt att prata om olika raser.

Kan du franska, se videor här på stiftelsens hemsida som berättar om hur vi är släkt med varandra. Alla lika, alla olika.

Själv är Thuram naturligtvis också en person som når ut till många med tanke på sin bakgrund.

Ett fotbollsfan från Husby får sin tröja signerad av Lilian Thuram. – Vi hörde att han skulle komma, en sån chans får man ju inte missa. Och föreläsningen var intressant också. Foto: Aminta Merete
Ett fotbollsfan från Husby får sin tröja signerad av Lilian Thuram.
– Vi hörde att han skulle komma, en sån chans får man ju inte missa.
Och föreläsningen var intressant också.
Foto: Aminta Merete

Vid Stockholms Stadsbibliotek bekräftade personalen att de aldrig tidigare haft en så blandad grupp besökare som då Thuram i mitten av maj i år höll sin föreläsning i Rotundan, den största lokalen i biblioteket vid Sveavägen.

– Majoriteten av åhörarna var unga killar i keps, många av dem från Stockholms förorter. Det är lite ovanligt här eftersom vi annars mest har en publik som består av äldre damer från Stockholms innerstad, sa stadsbibliotekarien Cecilia Svanberg.

Efter sin föreläsning svarade Lilian Thuram på frågor, signerade t-shirts och ställde upp på foton med sina fans – de som kommit för att se en fotbollsstjärna men också fick med sig hem viktig kunskap om vad var och en av oss kan göra för att stå upp mot rasism i vardagen.

För er som missade Thuram finns en video att se från Lilian Thurams besök i Botkyrka.

Aminta Merete
Aminta Merete

 

En tanke på “Thuram i Stockholm”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.