De kidnappade flickorna i Nigeria, en uppdatering

Michelle Obama Bring back our girls Bild: Skärmdump från Twitter
Michelle Obama Bring back our girls Bild: Skärmdump från Twitter

Det har snart gått 70 dagar sedan de 276 flickorna blev kidnappade från skolan i Nordöstra Borno state den 14 April i år. Sedan dess har 57 flickor lyckats fly och återvända till sina hemorter och sina föräldrar. Kidnappningen utlöste Internationell ilska på grund av det brutala sätt man utförde dådet, och en rörelse sattes igång under hashtaggen #bringbackourgirls som fick stöd ända in i Vita Huset.

För president Goodluck Jonathan är kidnappningen naturligtvis en stor belastning, då man från regeringens sida inte lyckats skydda flickorna, vare sig före, under eller efter attacken. Man har heller inte lyckats i sina föresatser att lyckas finna dem och återföra dem till sina familjer.

Ansvarige General Ibrahim Sabo som nyligen framlade sin slutgiltiga rapport där det framgår tydligt att man inte har haft någon framgång med undersökningar, förhör eller tips. ”Det smärtar oss att flickorna fortfarande befinner sig i fångenskap” ,sade General Sabo i ett uttalande, och fortsatte: ”En gisslansituation som denna är ju uppenbart svår och känslig.” Han fortsatte ”För skolflickorna från Chibok kommer väldigt lite att uppnås genom kritik och fingerpekande, att frige flickorna utan skador är mycket viktigare än att skulden som händelsen har åsamkat regimen grumlar händelsen och problematiken.”

Fotnot: Konflikten har nu pågått i fem år, och Boko Haram (som betyder ’Västerländsk utbildning är en synd’ på Hausa språk) utför i princip varje vecka våldsdåd både inom Nigerias gränser men också i närliggande länder som Kenya och Niger.

Anders Sporring
Anders Sporring

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.