Vi tar en tur till Tanji – fiskebyn

Detta bildspel kräver JavaScript.

Bland de vanligaste frågorna man ställer sig som besökare i ett nytt land är ”vad kan jag uppleva?”. Gambia bjuder, trots sin blygsamma storlek, på många upplevelser. I dag beger vi oss till fiskebyn Tanji.

Att komma till Tanji är både enkelt och billigt. Minibussarna (”gele-gele”) går i skytteltrafik till och genom den lilla kustbyn. Varför? På grund av den stora fiskmarknaden som finns här. Plus att varenda gele-gele som går längs södra kusten, ofta med Gunjur som slutdestination, passerar här. Du ser inte när du närmar dig Tanji – du känner det på lukten. Den omisskännliga lukten av rökt fisk, fisk som torkar, fisk som precis dragits upp ur havet och nu fraktas i stora plastbaljor mot olika delar av landet. Resan från Tanji brukar vara en än mer aromatisk upplevelse, då folk även fraktar sin fisk i och på just dessa minibussar. Kvinnorna som åker till fiskmarknaden har ofta ett speciellt skyddstygstycke virat om midjan och även du bör kanske undvika att dra på dig de vackraste festkläderna just denna dag. Läckande vatten från baljorna med fisk på taket är nästan mer regel än undantag.

Men det är väl värt ett besök. Båtarna beger sig ut tidigt på morgonen och framemot kvällen kommer de tillbaka, fulla med fisk fångad med enkla, lokala metoder. Här finns inga ekolod eller stora trålare som dammsuger fisken på havet. Fiskerimetoderna i Tanji är klart mer i klang med ett hållbart fiske. När båtarna närmar sig stranden bärs fångsten upp mot stranden. Därefter börjar kommersen. En del av fiskarna har förutbestämda köpare, andra lägger upp fisken i baljor eller skottkärror och säljer till vem som än önskar köpa. Fisken som säljs på marknaden i Serrekunda dras ofta upp kvällen innan, kylförvaras under natten och transporteras sedan mot marknaden. Därför kan man knappt få färskare – eller billigare – fisk än just i Tanji. Man hoppar över alla mellanled. Du handlar direkt från fiskaren, ni kommer överens om priset tillsammans. Det är vanligt att gambier som ska ha stora fester eller liknande åker ut till Tanji för att få så mycket fisk som möjligt för pengarna. Och naturligtvis så färsk som möjligt.

Vill du själv köpa med dig går det utmärkt. Det finns gott om kvinnor som skrapar av fjällen och rensar den åt dig på plats, för en mindre slant. Komplettera med en plastpåse och ett par skopor is som du också kan köpa på plats och kvällens grillmiddag är räddad.

Längs stranden ligger också stora platta byggnader där fisk röks. Ett ganska hälsovådligt arbete – men onekligen praktiskt i ett land där kylförvaring ofta är ett problem – och temperaturer på 35 grader är vardagsmat. Också värt ett besök.

I Tanji finns även möjlighet att rida kamel längs stranden. Mer om det nästa gång undertecknad levererar en artikel.

 

Helena Svensson
Helena Svensson

En tanke på “Vi tar en tur till Tanji – fiskebyn”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.