Krönika: Afrosvenskars representation i Almedalen

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jag har kommit tillbaka till fastlandet efter att ha spenderat fem dagar på Gotland och deltagit i Almedalsveckan. Jag har lyssnat på politiker, lyssnat på debatter i mediatälten, lyssnat på kritik mot Almedalsveckan som en elitistisk tillställning och jag har vandrat runt bland de tält som upprättats av olika organisationer runt om i Sverige.

Det var första gången jag deltog i Almedalsveckan och Gotland har jag inte besökt sedan jag var barn, så det första som slog mig och som jag hade svårt att sluta häpna över, är den helt fantastiska natur som Sverige och i detta fall Gotland bjuder på. Jag älskar normalt den röda sanden, palmbladens prasslande, solnedgången och dofterna i Västafrika, men det här var något annat och samtidigt något som också kunde ta andan ur mig på ett liknande sätt. Gotlands naturs skönhet är helt odiskutabelt, liksom de pittoreska gränderna i Visby, kullerstensgator uppför och ned igen, vattnet som glittrar som vackraste diamanter som ramar in hela Visby tillsammans med den berömda muren. Ibland var jag tvungen att plocka upp hakan för att inte snubbla av hänförelse.

När jag lyckades plocka upp hakan kunde jag dock snabbt konstatera att Visby under Almedalsveckan inte är för några förortsungar från Rinkeby, Tensta, Alby, Gottsunda eller Rosengård. Trots att det sjuder av engagemang och aktivitet på just dessa platser. Personer som skiljer sig från normen av vita, män, medelålders, hetero, utan funktionsnedsättning är få. Det är med en del undantag en samling ”medelålders vita kränkta män” för att sammanfatta folket i Almedalen. Det är inget fel på ”medelålders vita kränkta män”, problemet är att Sverige är ett land som innehåller så många fler människor som har viktiga saker att tillföra och som lite försvinner i den här mängden och som inte kommer till tals på samma sätt. Ett annat problem är att det sjuder av intressefrågor som rör just ”medelålders vita kränkta män”. Samtalen har ett givet fokus.

Fryshuset fanns på plats Foto: thegambia.nu
Fryshuset fanns på plats Foto: thegambia.nu

Även om det överlag är väldigt vitt och homogent, kostymklätt och en ryggdunkande atmosfär i Almedalen, så finns det undantag. I stället för att helt dissa Almedalen så ser jag potential för kommande år. Jag utmanar alla organisationer och privatpersoner som arbetar med mångfald att besöka Almedalen nästa år. I år kunde jag se Fryshuset, Brukarkooperativet JAG, Afrosvenskarna, Nordiska Afrikainstitutet, Asylstafetten och även F! representera en annan sida än den vita, homogena, manliga kulturen av ”kostymnissar” i Almedalen och självklart fanns det fler undantag, men de var just det. Undantag.

Jag tycker det finns många skäl att Almedalsveckan fortsätter brinner i många år framöver, men jag hoppas och tror att den även går att utveckla. I flera debatter kunde jag höra att frågan runt afrosvenskar och den diskriminering som sker, lyftes och debatterades, även när det inte var ett seminarium om just det ämnet.

Efter att jag lämnat Visby och Almedalsveckan så har jag också uppmärksammats på att ett stort antirasistiskt event hölls som drog en enormt massa av människor. En annan glädje under mina dagar på Gotland var att när det var SD:s dag i Almedalen så samlades hela 2600 personer för att se Jimmie Åkesson tala, men exakt samma tid, på en annan plats i Visby höll komikern Özz Nûjen ett alternativt event på Gutevallen och drog inte mindre än 6000 personer. Ungefär vid samma tid höll F! ett event i Visby, hur många de drog till sitt event är oklart men ruinen där festen hölls ska ha haft plats för 1300 personer. Miljöpartiets Åsa Romson inledde sitt tal med en hälsning till muslimernas högtid ramadan och i talet fokuserades även på feminism och flyktingmottagning.

Jag vill sätta fingret på att det är för vitt och homogent i Almedalen och det uppmärksammas just nu på många håll, vilket glädjer mig, för det finns ett enormt utrymme för afrosvenskar och andra som bryter mot den ”norm” som råder på ön och som behöver höja sina röster för att lyfta frågor som är viktiga för vårt land och gemensamma framtid. Jag hoppas innerligt att vi ses i Almedalen nästa sommar.

Fatou Touray
Fatou Touray

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.