JUST NU: Förlorad kontakt med afrikanskt flygplan

2014-07-24 13.47.58Air Algerie har under torsdagsmorgonen förlorat kontakt med ett av sina passagerarflygplan på väg till Alger i Algeriet. En knapp timme efter att planet lämnat Ouagadougou i Burkina Faso bröts all kontakt.

Passagerarplanet som var på väg till Alger i Algeriet, från Ouagadougou i Burkina Faso bär 110 passagerare och sex besättningsmedlemmar ombord. De lyfte vid 01:17 under natten till torsdag lokal tid och skulle anlänt till sin destination ungefär fyra timmar senare.

Redan efter 50 minuters flygning förlorade man all kontakt med planet i samband med en omdirigering av planets flygrutt. Planet hade en planerad flygrutt över Malis luftrum och passerar då det område i norra Mali som är fortsatt drabbat av oroligheter och strider.

Efter att ett annat passegerarplan nyligen skjutits ner då det flög över en konfliktzon i Ukraina har många flygbolag dragit om rutter som går över oroliga zoner runt om i världen. Man menar dock att det inte bör föreligga någon risk att detta plan ska ha skjutits ner i Mali, då tuaregrebellerna som strider mot regeringen där inte har tillgång till vapen som skulle kunna skjuta ner ett passagerarflygplan.

Enligt källor till AFP:s nyhetsbyrå ska man gett order om ändrad flygrutt på grund av dålig sikt och för att undvika risken av en kollision med ett annat flygplan som var på mellan Alger och Bamako (Mali).

I samband med omdirigeringen av planet förlorades all kontakt och man har nu satt in en beredskapsplan för att lokalisera det borttappade planet, som skull ha anlänt till Algeriet 06:10, svensk tid.

Ännu obekräftade uppgifter gör gällande att planet till följd av dåligt väder kan ha störtat i Niger…

Uppdaterat kl. 22:17

Enligt uppgifter ska Frankrikes utrikesdepartiment ha uttalat sig om att planet troligen har kraschat, vidare meddelar man franska militärplan söker av området efter vraket. Även ett okänt antal Algeriska plan söker av området för att finna planet. Algeriska myndigheter vill dock inte gå så långt i nuläget att man talar om flygplansvrak, utan talar än så länge om ”ett plan man förlorat kontakt med.”

Av de 110 passagerare och sex personer i besättningen som ska ha funnits i planet, ska 51 personer vara franska medborgare, 27 medborgare från Burkina Faso, åtta libaneser, sex algerier, fem kanadensare, två medborgare från Luxemburg, en från Schweiz, en från Egypten, en från Nigeria, en från Kamerun, en från Mali, en från Ukraina och en från Belgien. De sex personer som fanns i besättningen ska ha varit spanska medborgare. Enligt uppgift ska två i besättningen ha varit piloter och fyra kabinpersonal.

Planet, ett Swiftair är privatägt av spanska medborgare.

Uppdaterat kl. 22:38

Enligt obekräftade uppgifter ska vrakdelar från planet nu ha återfunnits 50 kilometer norr om Burkina Fasos gräns.

(texten uppdateras fortlöpande)

 

kiqi

Fatou Touray

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.