Ebola-smitta upptäckt på Nigerias flygplats

WHO i samarbete med hälsoministerierna i Guinea, Sierra Leone och Liberia säger att vi har att göra med en fullständigt okontrollerbar ebolaspridning i Västafrika just nu. Senast i raden av länder att drabbas är Nigeria och dödssiffran i områdena kring Afrikas västkust har nu passerat 600 människoliv och det totala antalet misstänkta fall är nu uppe i 1093 stycken. Epidemin är utom all kontroll.

Antalet kända ebolafall i epidemin som drabbat Västafrika har överskridit 1000 stycken och av dessa har 660 personer dött i sviterna av virussmittan. Enligt WHO registrerades 28 nya dödsfall bara under tidsperioden 18-20 juli och värst drabbat är fortfarande Guinea, men i Sierra Leone ökar just nu siffrorna lavinartat.

Guinea har 314 bekräftade fall av dödlig utgång till följd av ebola-smitta, Sierra Leone är nu uppe i 219 och Liberia har 127 bekräftade dödsfall.

Spridningen är enorm och också sjukvårdspersonal har drabbats av smittan. I Guinea smittades, och dog, personal som tog hand om en smittad i huvudstaden Conakry för ett tag sedan. En amerikansk läkare i Liberia, som jobbar för hjälporganistationen Samaritan’s Purse, har nyligen injuknat. Också i Sierra Leone har en läkare blivit smittad.

2009_airport_Lagos_Nigeria_6350754168
6. Lagos flyplats i Nigeria, Bild: Crashdburnd/commonslicens

Senast i raden av länder där smitta hittats är Nigeria, som nu meddelar att en man från Liberia har avlidit i sviterna av ebola-febern. Han ska ha tagits om hand på flygplatsen i Lagos, Nigerias största stad, då man misstänkt smitta och han har alltså nu avlidit. Hälsoministern i Nigeria, Onyebuchi Chukwu, har bekräftat att det rör sig om ett dödsfall till följd av ebola-smitta. Mannen ska ha kollapsat på flygplatsen och tagits till isolering direkt och har alltså inte varit inne i staden Lagos. Han ska inte ha haft några symptom när han lämnade Liberia, utan ska har börjat må dåligt vid sin ankomst till Nigeria.

Desinformationen kring smittan gör folk rädda och det försvårar för de som arbetar med att begränsa smittan. Ett i raden av alla rykten som kommit under den senaste tiden har orsakat svåra folkmasseanstormningar på sjukhus i Sierra Leone och upprepade försök att frita smittade patienter. En före detta anställd vid ett sjukhus i Kenema ska ha påstått att ebolaviruset bara är en täckmantel för att gömma kannibalritualer.

En annan försvårande omständighet är givetvis de begravningsprocedurer som är vanligt förekommande i många av kulturerna i de drabbade länderna. Till exempel hör det i många fall till att alla släktingar till den avlidne ska vidröra och hjälpas åt att tvätta den döda kroppen. Detta är givetvis en stor källa till smittospridning, eftersom en person som nyligen dött i ebola är otroligt smittsam.

Det finns inget botemedel eller vaccin mot ebola-smittan och den är väldigt smittsam vid kontakt mellan kroppsvätskor. Ebolaviruset orsakar hög feber, med blödningar, svaghet och kräkningar och är ett av världens farligaste virus. Symptomen påminner ofta om malaria, vilket ibland också gör den svårupptäckt i de regioner där malarian är väldigt vanlig.

Fladdermöss tros vara den ursprungliga smittkällan.

 

kiqi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.