Ebola – vågar man åka på semester?

Foto: Thegambia.nu
Foto: Thegambia.nu

Ebolautbrottet i Västafrika är det första någonsin i regionen och läget är enligt Läkare utan gränser utom kontroll i flera länder. Vad händer nu och vad innebär detta för er läsare som kanske funderar på en semesterresa till Senegal eller Gambia i vinter?

Det är en mänsklig katastrof och oerhörd tragedi för varje enskild drabbad. Och att ens fundera på semester i sammanhanget må kännas futtigt, nästan frånstötande. Men om hela Västafrika även blir av med all sin turism blir slaget mot regionen ännu hårdare. Det är lätt att drabbas av panik när Aftonbladet skriver att ebola kan spridas ”som en skogsbrand”. Låt oss ta ett steg tillbaka och överblicka nuläget.

Viruset har ännu inte konstaterats i vare sig Senegal eller Gambia. Senegal stängde sin landgräns mot Guinea den 29 mars men gränsen återöppnades den 6 maj, enligt svenska Utrikesdepartementet (UD).

I nuläget avråder inte UD från resor till något av de eboladrabbade områdena.

– När det gäller smittorisker, som i fallet med ebola, är det Socialstyrelsen som sitter på kompetensen och som gör bedömningen om vi bör avråda från resor till ett visst område. De uppmanar sedan UD att lägga en avrådan om de bedömer att det behövs. Det görs alltid en kontinuerlig bedömning men i nuläget anses det inte behövas någon avrådan från resor till de drabbade länderna, säger Erik Wyrkensjö på UD:s presstjänst till thegambia.nu.

Om epidemin blir värre, kommer ni att avråda från resor då?

– Det går inte att spekulera i, vi kan aldrig förvarna inför en avrådan. Om och när vi anser att en avrådan behövs kommer vi att lägga den, fortsätter Erik Wyrkensjö.

Bokar du en charterresa till exempelvis Gambia och situationen skulle förvärras och UD lägger en avrådan från att åka till Gambia, då har du rätt att få tillbaka pengarna, tack vare en överenskommelse mellan Svenska resebyråföreningen och Konsumentverket. Detta gäller dock endast charterresor, vad gäller övriga researrangörer finns inte detta reglerat.

Ving kommer att fortsätta med sina resor till Gambia i vinter.

– Vi följer som alltid UD:s rekommendationer och så länge de inte avråder från Gambia har vi fortsatt resor dit. Vi följer dock utvecklingen om ebolautbrottet noga, säger Anna Hagberg, informatör på Ving till Thegambia.nu.

Vad händer om man bokat en resa till Gambia och UD lägger en avrådan dit?

– Då ställer vi in alla våra resor till Gambia. I ett sådant läge erbjuder vi alltid inbokade kunder fri av- och ombokning, säger Anna Hagberg.

Hur ska man tänka som resenär?

– Som resenär är det alltid viktigt att se till att ha en ordentlig försäkring som täcker för oförutsedda händelser. Det rådet gäller oavsett var, när eller hur man reser. När man reser är det också bra att tänka på att hålla god hygien.

Hur resonerar Ving gällande vinterns Gambiaresor i nuläget?

– I dagsläget är det väldigt svårt att veta om spridningen av ebola kommer att beröra Gambia eller ej, men vi följer utvecklingen noga och utgår från UD:s rekommendationer, säger Anna Hagberg.

Ebola sprids – bland människor – via kontakt med blod och andra kroppsvätskor, samt föremål som nyligen varit i kontakt med infekterade kroppsvätskor. Det är framförallt den sjukes familjemedlemmar och sjukhuspersonal som löper risk att smittas. Smittrisken för resenärer är högst begränsad, enligt svenska Folkhälsomyndigheten.

Anna Sjöblom är en svensk sjuksköterska som i våras arbetade för Läkare utan gränser på plats i Guinea Conakry. Hon säger till DN att det är frustrerande att man ännu inte lyckats stoppa utbrottet.

– Personligen är det jobbigt att tänka på hur många personer som drabbas och hur vårdpersonalen sliter hårt och har gjort så i över fyra månader.

Anna Sjöblom säger att det är naturligt att människor har vissa associationer kring sjukdomen då personalen använder kosmonaut-liknande skyddsdräkter.

– Men bilden är lite överdriven. Ebola är faktiskt inte en så pass smittsam sjukdom. Hade den varit så smittsam och så dödlig hade vi sett tiotusentals offer. Mässling och influensa är mer smittsamma. När det gäller ebola så måste man komma i direktkontakt med kroppsvätskor, fortsätter hon.

Den 25 juli rapporterade WHO nya fall i Guinea samt fortsatt höggradig spridning i Liberia och Sierra Leone. Det totala antalet fall i de tre länderna var denna dag 1 201 bekräftade fall varav 672 dödsfall. Från Nigeria rapporteras ett fall av ebola, denna person kom resande från Liberia och har sannolikt smittats där.

 

Helena Svensson
Helena Svensson

 

En tanke på “Ebola – vågar man åka på semester?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.