Svenskar fast i Sierra Leone när landet utlyser undantagstillstånd

Ebolasituationen är ohållbar och både Sierra Leone och Liberia har stängt sina landgränser och byar sätts i karantän. Skolor stängs ner och man har utlyst undantagstillstånd. Totalt antal misstänkta fall har nu stigit till 1323 stycken.

Även om läget i Västafrika är mycket oroväckande ska man komma ihåg att så länge man håller god hygien och inte kommer i kontakt med smittade via deras kroppsvätskor så är smittorisken minimal.

Risken för spridning till Europa ses som låg

Att smittas av ebolaviruset betyder inte att man nödvändigtvis kommer att dö. Dessutom har just detta ebolavirus hittills visat sig ha en dödlighet på endast 60 procent, vilket är relativt lågt för ett ebolavirus.

Hittills har man i Västafrika fått in bekräftade fall av ebolafeber från Guinea (ursprungligt epicentrum), Liberia, Sierra Leone (nytt epicentrum) och Nigeria (endast 1 fall). Ingen Ebola har ännu bekräftats i Gambia och Senegal. Totalt antal misstänkt smittade är nu 1323 och av dessa har man fått 909 stycken bekräftade via laboratorietester. 729 stycken har avlidit.

Risken för att Ebola skall spridas till Europa ses som låg, enig WHO. Länder som England och Frankrike kan ha en lite förhöjd risk att drabbas till följd av de omfattande affärssamarbeten dessa länder har med de drabbade länderna i Västafrika. Men chansen är liten och man bör i Europa inte drabbas panik. Inte ännu.

Undantagstillstånd och byar i karantän

Ebola sprids inte som en skogsbrand, men det är mycket smittsamt om man kommer i kontakt med kroppsvätskor från smittade personer. Därför har nu rigorösa insatser satts in i både Sierra Leone och Liberia, där spridningen just nu är som störst. Man har utlyst undantagstillstånd i Sierra Leone. Skolor har stängts och man har tillkännagett obligatorisk semester för tjänstemän med mindre viktiga poster. Polis och militär patrullerar gatorna och samtliga drabbade byar har satts i karantän. Man kommer inom kort att aktivt söka igenom samtliga platser som satts i karantän, för att lokalisera smittade och sjuka. Enligt Aftonbladet befinner sig två svenskar i Kenema, ett av de områden som satts i karantän. De får inte lov att lämna området och vet inte om de kommer att få resa hem som planerat den 16 augusti.

Till följd av den stora smittorisk och spridning som kommit i samband med begravningsrutinerna som tillhör kulturen i Sierra Leone, där man vidrör den döde och tar farväl, har man nu beslutat att bränna de avlidna smittade kropparna för att försöka få ner spridningen i landet.

Bild: CDC - usa.gov
Bild: CDC – usa.gov

EU och WHO vill förhindra att fler får sätta livet till

EU går in med totalt 36 miljoner svenska kronor i syfte att hjälpa till att sätta stopp för detta ebolautbrott som är det första i området och det största utbrottet någonsin.

Samtidigt träffade idag chefen för WHO, Margaret Chan, presidenterna för Sierra Leone, Liberia och Guinea, för att samordna en kampanj i kampen mot ebolautbrottet. Inför mötet med de tre presidenterna Ernest Bai Koroma, Ellen Johnson Sirleaf och Alpha Conte meddelade Chan att WHO satsar drygt 700 miljoner kronor för att hjälpa länderna att komma till rätta med den rådande katastrofen.

Många flygbolag har ställt in sina flygningar till och från de mest drabbade länderna, och det finns nu fasta kontroller av passagerare och resenärer som visar minsta tecken på symptom som kan misstänkas vara ebolafeber.

Det viktigaste att tänka på just nu om man reser i de drabbade områdena, eller via transitflygplatser som är länkade med dessa områden, är att hålla god hygien och undvika all form av kroppskontakt. Rekommendationer vad gäller de hårdast drabbade områdena är att man använder skyddshandskar när man vistas ute och regelbundet tvättar sig och sina kläder med klorin.

Man kan inte annat än hoppas på att detta snart ska ha tagits kontroll över. Men spridningen verkar för tillfället inte ha någon hejd.

 

kiqi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.