Satir övergick till polissak och eventuellt kommer ett rättsligt efterspel

Foto: Själva ingripandet. Med tillstånd att publicera av Bängan Lagerblads produktion

Abdishakour Mohamed Ali spelar Bängan Lagerblad i en satirisk webbserie som har sänts i över ett års tid. Bängan Lagerblad spelas av afrosvenska Abdishakour Mohamed Ali. Serien är en humoristisk satirserie där rollfiguren Bängan åker runt med sin poliskostym från 70-talet och ”patrullerar gatorna” och möter människor.

Det började under det kritiserade projektet REVA och Bängan Lagerblad åkte runt och bad att få se passet på människor med så kallat ”svenskt utseende” som en ”inre gränskontroll”. Bängan fanns även på plats vid de så kallade ”Upploppen i Husby” och även vid demonstrationerna i Jönköping 1:a maj.

Under Prideparaden i Stockholm skulle Bängan Lagerblad och hans producent Henrik Jensen spela in ett avsnitt inför en ny säsong av serien. De satt vid gatan utanför Restaurang Eken, vid hotell Hilton och väntade in paraden. Samtidigt som de gick igenom upplägget kom en av ordningsvakterna vid hotellet fram och gjorde ett ingripande mot Bängan Lagerblad. Allt medan det hela filmas. Därefter tar de båda ordningsvakterna in Bängan Lagerblad bakom köket i restaurangen där han får vänta i fyra timmar innan polisen kommer. Polisen upprättar en polisanmälan om föregivande av allmän ställning, samt beslagtar Bängan Lagerbads uniform. Ärendet ligger hos Södermalmspolisen, men kommer troligen att avskrivas. Abdishakour Mohamed Ali (rollinnehavaren till Bängan Lagerblad) har i sin tur anmält restaurang Eken för olaga frihetsberövande och misshandel.

Foton: Med tillstånd att publicera av Bängan Lagerblads produktion

Thegambia.nu har pratat med restaurangansvarige Peter Eriksson och han bemöter kritiken här:

Vad var din reaktion på videoklippet?

Det var frustrerande att se klippet och det ser väldigt bryskt ut om man bara ser filmen. Vi har ett vaktbolag för att det ska vara proffs som sköter dörrarna, det är inget vi ska ta hand om, utan det är något som de som kan den delen ska ha hand om.

Hur ställer du dig till det ingripande som skedde?

Vakten kände att han behövde göra ett ingripande. Det är inget jag kan ha någon uppfattning om.

Vilket ansvar har restaurangen för det som skett?

Vi har inget ansvar som helst. Mitt ansvar är att se till att de som är anlitade av oss sköter sitt jobb på ett bra sätt, men jag kan inte ta ansvar för vad som händer ute vid dörrarna när jag inte är där och ansvaret måste ligga på vaktbolaget som vi har anlitat.

Det är irriterande att bli kallad för rasister och homofober, för det är så långt ifrån sanningen. Jag ser inte att restaurangen har något som helst ansvar för det som skedde.

Har ni anlitat detta vaktbolag länge?

Vi har bytt vaktbolag vid flera tillfällen, men dessa har vi haft… få se nu… jag har ju varit borta på föräldraledighet ett tag… men jag tror vi haft detta bolag i ungefär 1-1½ år.

Vi har varit nöjda med detta vaktbolag den tid de varit hos oss, vi har bytt några gånger innan, men alltså varit nöjda med dessa.

De aktuella vakterna i klippet, är det oftast de som står som vakter hos er, eller är det olika varje gång?

Det vet jag faktiskt inte. Det här är ett mindre vaktbolag, men jag vet inte om just dessa två brukar jobba hos oss.

Vad tänker du i övrigt om denna händelse?

Jag blir väldigt provocerad när folk hoppar på oss och kallar oss rasister och homofober. Det känns orättvist.

Kan du känna förståelse för det Bängan upplevde?

Jag kan känna förståelse för att det är en väldigt jobbig situation och att vakterna känner att det är jobbigt. Det kan jag förstå, men det är ett polisärende, så jag vet inte riktigt…

Vad tänker du om att Bängan upplever att han blev utsatt för detta för att han är afrosvensk?

Det är så långt bortom det jag och företaget står för. Vi har folk i personalen med olika bakgrund och vi står inte alls bakom någon rasism… Jag var ju inte på plats, jag befann mig inte på restaurangen.

Fanns det någon annan ansvarig på restaurangen när detta skedde?

En bar-ansvarig, alltså en mat- och dryckesansvarig fanns på plats. Men de kan inte göra något, för när en vakt ingripit och tillkallat polis så måste man invänta polisen.

Men det är alltid två sidor av en story.

Vad tyckte övrig personal på restaurangen under den aktuella kvällen?

Det var stort rabalder i köket då vi hade en stor Pridefestival som är en stor händelse för oss, så personalen var frustrerade över allt som hände. Det var mycket som hände där i köket och de var frustrerade över att det var så mycket som hände.

HÄR kan du läsa Peter Erikssons officiella uttalande om det som skett.

Restaurangen har också ett ansvar

Vi har även varit i kontakt med Henrik Jensen, Abdishakour Mohamed Ali producent, även kallad Critical Henrik och han håller inte alls med om att restaurangen saknar ansvar för det inträffade.

Principalansvar
Principalansvar

”Jag menar att restaurangen inte kan skylla ifrån sig på grund av det principalansvaret så måste de ta ansvar för vad vakterna gör. Det principalansvar Henrik Jensen hänvisar till kan du se i vår kolumn intill.”

Vidare ifrågasätter även Henrik Jensen ursäkten från Peter Eriksson då han ber om ursäkt för frustrationen, men inte det som faktiskt hände.

Både Abdishakour Mohamed Ali och producenten Henrik Jensen är eniga i att de anser att restaurangen bär det största ansvaret.

Kritiken i sociala medier har varit stor och många menar att restaurangens ursäkter har varit knapphändiga och inte helhjärtade.

Att Abdishakour Mohamed Ali har bemötts av den här behandlingen från vakterna menar han handlar om att han är en svart man med polisuniform och att det är provocerande. Kritiker på sociala medier menar att vem som helst, oavsett hudfärg brukar bli illa behandlade av ordningsvakter när de inte är helt tillmötesgående eller ”samarbetsvilliga”.

Här kan ni se klippet som filmades vid händelsen:

Thegambia.nu skrev tidigare i år om att Mångkulturellt centrum (MKC) skrivit en rapport på uppdrag av integrationsminister Erik Ullenhag (FP) och arbetsmarknadsdepartementet. Rapporten visar att främlingsfientliga hatbrott generellt sjunker medan specifika afrofobisk diskriminering och hatbrott blir fler. Mer om det kan du läsa HÄR!

Fotnot: Restaurang Eken har drygt 1100 ”gillningar” på Facebook, medan Bängan Lagerblad har drygt 4100 ”gillningar” när denna artikel publiceras. Det aktuella klippet har haft över 12 000 visningar.

Fatou Touray
Fatou Lusi

En tanke på “Satir övergick till polissak och eventuellt kommer ett rättsligt efterspel”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.