Två misstänkta Ebolafall i Senegal

Det rapporteras nu om två av varandra helt oberoende, misstänkta fall av Ebolasmitta i Senegal. Ett fall i Dakar och ett i Ourossougui. Inget av fallen har bekräftats, utan är ännu så länge bara misstänkta fall och man väntar på svar från laboratorietester. Båda männen har isolerats.

800px-Dakar-Aerial7
Bild: Flygbild över Dakar – Ji Elle

En man som anlänt till Dakar, Senegal, sedan han spenderat 42 dagar i Liberia, ett av de länder som hittills drabbats hårdast i det västafrikanska Ebolautbrottet, lider av hög feber och har satts i karantän för att säkerställa huruvida han bär på Ebolasmitta eller inte. Samtidigt har prover skickats iväg för att snabbt få svar på om det rör sig om den fruktade Ebolasmittan. Mannen i fråga har enligt uppgifter endast visat tecken på hög feber och ännu inte reagerat med varken kräkningar, diarréer eller blödningar som är några av de allra vanligaste symptomen vid Ebolasmitta. Man väntar svar på proverna inom 18 timmar.

Personalen på Universitetssjukhuset Fann, där patienten vårdas, tar just nu inga risker utan ska ha isolerat mannen och placerat ut vakter vid alla in- och utgångar i anslutning till den del av sjukhuset som patienten varit i kontakt med. Ingen kommer in eller ut därifrån. Endast sjukhusets specialistläkare inom infektionssjukdomar har blivit insläppt under lördagsförmiddagen. Dock förnekar både läkaren och sjukhuset att det skulle vara något riskfyllt med mannen, samtidigt som de inte låter någon komma i kontakt med honom. Mannen sades från början inte vara av afrikanskt ursprung, utan hade noterats som vit av senegalesisk media. Men enligt de senaste uppgifterna rör det sig om en fransk medborgare av libanesisk-guineansk härkomst. Mannen sökte själv upp vård för att han, som han enligt sin fru ska ha sagt; ”Inte vill vara dörren till att Ebola kommer till Senegal”.

Ourossougui hoppas på provsvar inom 48 timmar
En annan man ska ha uppvisat misstänkta symptom efter att ha kommit tillbaka till Senegal från sitt hemland Mali, där han ska ha varit i kontakt med ett antal personer från Guinea. Mannen i fråga har uppvisat flera kända symptom som kan tyda på Ebolasmitta, däribland huvudvärk, hög feber och blodig diarré. Patienten ska ha insjuknat i sitt hem i byn Ogo, ungefär 5 km från Ourossougui, och en läkare tillsammans med sitt team har sänts till byn för att desinficera både bostaden, cykeln han transporterades på till sjukhuset och den person som körde cykeln.

Man har skickat prover till Dakar och hoppas nu på att få ett resultat inom 48 timmar.

Social- och Hälsoministern i Senegal uppmanar folk att hålla sig lugna och vaksamma och hålla god hygien. Doudou Sene som är chef för det medicinska distriktet Matam, dit Ogo och Ourossougui hör, har nu enligt aps.sn vädjat till folket att vara uppmärksamma på minsta symptom som skulle kunna visa på Ebolasmitta. Att ta till förebyggande åtgärder och undvika nära kontakt, samt tvätta händerna grundligt.

Symptomen vid Ebolasmitta påminner många gånger om andra sjukdomar, där den mycket vanliga malarian är en av dem. Sedan utbrottsstarten i februari i år har ett stort antal misstänkta fall kommit in, där många sedan visat sig inte vara Ebola. Provsvaren på dessa två misstänkta fall kommer inom kort och först då vet man om det överhuvudtaget rör sig om Ebola eller inte.

Uppdaterad söndag 16:00
Provsvaret för patienten i Dakar har kommit tillbaka negativt.

Uppdaterad måndag 20:00
Ingen Ebola i Senegal. Båda misstänkta fallen var falskalarm

kiqi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.