Liberia får tillgång till läkemedel mot Ebola

Dödssiffran i det nu halvårslånga Ebolautbrottet i Västafrika har passerat 1000 och antalet misstänkt smittade personer är enligt senaste rapporterna nästan 1900 personer. Liberias president Ellen Johnson Sirleaf har skickat en begäran till USA om att ge Liberia tillgång till det ännu oprövade läkemedlet Zmapp.

Liberia har fått klartecken från USA att ta emot det nya (ännu inte godkända) läkemedlet Zmapp, för att behandla Ebolasmittade i landet.

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf har meddelat på sin officiella hemsida att man nu, efter att ha begärt från USA att få tillgång till läkemedlet, har fått klartecken från president Barack Obama och den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att använda läkemedlet. Nyheten kom efter att medicinska specialister hållit ett möte i Genève där man diskuterat för- och nackdelar gällande behandlingar med det nya läkemedlet.

Läkemedlet är ännu, nästintill, helt oprövat och endast två amerikanska sjukvårdare och en spansk präst har behandlats med Zmapp, som tidigare bara är testat på apor. Resultaten ser goda ut och WHO utreder nu hur man ska ställa sig till att släppa läkemedlet till samtliga drabbade länder. WHO:s assisterande generaldirektör Marie-Paule Kiney sade inför måndagens möte i Genève;

– Är det etiskt att använda oregistrerade läkemedel för att behandla smittade personer. Och om det är det, vilka kriterier ska de uppfylla och under vilka omständigheter. Vilka ska bli behandlade?

Det faktum att läkemedlet ännu sägs vara på försöksstadium gör att tillgången av läkemedlet ännu är mycket begränsat och till en början har Liberia fått klartecken att använda läkemedlet på smittade läkare i landet. WHO:s chef, Margaret Chan, ska också ha godkänt att ytterligare doser skickas till landet inom kort. Liberias regering är medvetna om riskerna med att börja använda ett så oprövat preparat som Zmapp, men menar att alternativet är att tillåta alldeles för många människor, däribland sjukvårdspersonal, att dö.

Liberia är det land som enligt WHO:s senaste uppdatering har drabbats av flest dödsfall den senaste veckan, med 29 ny fall mellan den 7-9 augusti. Sierra Leone har registrerat 17 nya dödsfall för samma period och Guinea sex stycken. Inga nya fall är registrerade i Nigeria.

Commons Wikimedia
Commons Wikimedia

Totalt sett är Sierra Leone det land som hittills drabbats hårdast av utbrottet, med 656 bekräftat smittade, varav 276 döda. Positivt för Sierra Leone är att chansen till tillfrisknande från viruset ser bäst ut där, jämfört med både Guinea och Liberia, där det senare landets siffror är mycket dystra. Tillgång till bra sjukvård och att kunna ge fungerande behandling i utsatta områdena är givetvis en bidragande orsak till huruvida man kan ge drabbade patienter en möjlighet att tillfriskna. Liberia dras med stora bortfall av personal och stängda kliniker till följd av rädsla för viruset då möjligheter till skyddsutrustning varit mycket begränsat i landet.

Flera länder har stängt sina gränser för inkommande passagerarflyg från de drabbade länderna och senast i raden att stänga sina gränser för passagerarflyg från Guinea, Liberia och Sierra Leone är Gambia och Côte d’Ivoire (Elfenbenskusten).

 

kiqi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s