Hösten börjar smyga sig på och vi smider många planer…

Foto: Fatou Touray, thegambia.nu
Foto: Fatou Touray, thegambia.nu

Vi lever i en hektisk tid. En tid när det finns mycket tid för flyktighet och mindre tid för eftertänksamhet och rofylldhet. Nu börjar den svenska sommaren att lida mot sitt slut och många är tillbaka på sina arbetsplatser. Det märks tydligt för oss som arbetar med media på internet att folk flyttar in i husen, från solstolarna, stränderna och grillfesterna utomhus.

Vi på thegambia.nu har haft färre läsare under sommaren, liksom de flesta som verkar på internet, ändå har vi haft många fler än vi hade vågat drömma om och just nu bara rasar det in nya läsare och vi gissar att vi kommer få ännu fler när skolorna satt igång och folk börjar landa i sin vardag igen. Det är förstås jätteroligt!! Att skriva för en webbtidning som hela tiden ökar i läsarantal visar att det finns ett stort intresse för det vi skriver och gör på tidningen.

I Västafrika börjar regnperioden lida mot sitt slut. Vi hoppas på goda skördar och att spridningen av Ebolan ska stanna av. Vi vill mycket hellre rapportera om positiva nyheter och det hoppas vi få mer utrymme och tid för i höst.

Något nytt som vi startade så sent som i förrgår är den nya serien ”STREET PIC”. Vi kommer till en början att publicera en bild i veckan (måndagar) på människor vi möter i olika situationer. Det kan vara på gatan, på en fest, på en festival, på tåget eller i bussen. Vi har två huvudfokus på tidningen och det är afrosvenska frågor och Västafrika. Vi vill därför lyfta dessa två fokus till en bildserie. Vi har redan en bildserie som heter ”Veckans Bild” och som publiceras på onsdagar just nu (tidigare på fredagar) och den har oftast Gambia i fokus. Nu vill vi lägga till ytterligare en bildserie, men denna gång i första hand med fokus på afrosvenskar i vardagen. Den första bilden publicerades igår HÄR! Tanken bakom är dels att lyfta fram ”vanligt folk”, alltså inte bara kända personer utan människor i vardagen. Samtidigt vill vi fokusera på människor med västafrikansk och/eller afrosvensk bakgrund. Det är så övervägande många vita som syns i vår media och många afrosvenskar vittnar om att man vill se fler med annan hudfärg än den vita som ändå finns omkring oss hela tiden. Många av oss som har uppfostrat barn med mörk hudfärg har i många år sett avsaknaden av bilder på mörkhyade människor att betrakta, identifiera sig med och som är ett naturligt inslag i vår vardag. Det kan säkert slinka in en och annan bild med andra fokus också, men i stort ska vi behålla tidningens två huvudfokus: afrosvenska frågor och Västafrika.

Vi har ett supervalår här i Sverige och EU-valet är redan avklarat, men nästa månad kommer det stora valet och lite om det kommer vi också att belysa.

Vi har väldigt många andra planer på artiklar och artikelserier för hösten och vi hoppas att ni som läser kommer att fortsätta läsa och kommentera och även fortsätta dela med er av det ni gillar. Vi jobbar hela tiden på att förbättra oss, vilket vi hoppas syns med tiden för er som hängt med oss ett tag.

En skön höst önskar vi er alla. Vilka som arbetar på redaktionen just nu kan du se här! Vad tidningen står för kan du läsa här!

Fatou Touray
Fatou Touray

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.