Ebolautbrottet i Västafrika – lika stort som tidigare utbrott tillsammans

Antalet misstänkta och bekräftat ebolafall har passerat 3000 och av dessa har drygt hälften avlidit. Den experimentella medicinen Zmapp har visat ett någorlunda lovande resultat där fyra av sex ebolasmittade har återhämtat sig. FN oroar sig samtidigt över den stora spridning smittan tagit och menar att det finns risk att ebolaepidemin kan komma att drabba mer än 20 000 människor och sprida sig till fler länder.

FN menar nu att den rådande ebolaepidemin som rasar i Västafrika kan komma att drabba så många som 20 000 personer och sprida sig till ytterligare länder inom kort. Man räknar med att det kan komma att behövas internationella insatser om runt 3,5 miljarder kronor, fördelat på en niomånadersperiod, för att övervinna utbrottet. Det är WHO som har beräknat och lagt upp om en strategisk plan för de kommande nio månaderna. Planen och kostnaderna har baserats på en prognos där man ser en risk för spridning till ytterligare nio länder utöver de fem just nu drabbade – Guinea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria och Senegal.

Bild: Aflafla1
Bild: Aflafla1

Hjälporganisationer kritiserar WHO

Efter att ha kritiserats från några av de hjälporganisationer som finns på plats i Västafrika, där man menat att WHO har reagerat alldeles för långsamt med tanke på rådande läge, så vill världshälsoorganisationen alltså nu få igång en operation som man räknar med kommer att innefatta ett samarbete mellan tusentals lokalanställda och 750 internationella experter som kommer att jobba över flera geografiska områden under stora högriskomständigheter. Det pratas om man kan räkna med att en bra bit över 12 000 personer skulle behöva involveras och den största frågan flera av hjälporganisationerna nu ställer sig är vem som ska stå för vilka delar i planen. Man välkomnar planen, men menar att inga av de organisationer som finns i de mest drabbade länderna har tillräckligt stark arsenal för att kunna besvara vad som krävs för att utföra operationen.

WHO misstänker precis som Kongo-Kinshas eget hälsoministerium, att det ebolautbrott med 13 drabbade som pågår i Kongo inte är av samma stam som det som råder i Västafrika. Man räknar därför inte in Kongo-Kinshasa i de siffror och prognoser som rapporteras. Definitiva provsvar väntas inom kort.

Västafrikas utbrott lika stort som tidigare utbrott tillsammans

Enligt de senaste rapporterna är antalet misstänkta och bekräftade fall nu uppe i 3 069 stycken, med 1 552 dödsfall, men på WHO menar man att det faktiska antalet redan kan vara två till fyra gånger så högt. Vi har att göra med ett utbrott där den aktuella dödssiffran snart nått det totala antalet döda som har registrerats från samtliga utbrott sedan ebolan upptäcktes i dåvarande Zaire (nuvarande Demokratiska republiken Kongo) 1976. WHO:s biträdande generaldirektör, doktor Bruce Aylward, säger till Reuters att detta inte är en västafrikansk eller afrikansk angelägenhet. Utan det är fråga om ett globalt hälsosäkerhetsproblem.

I början av augusti gick också WHO ut och klassade det rådande ebolautbrottet som en internationell hälsorisk och rädslan för att epidemin ska sprida sig utanför Västafrika är det som lett till att man nu skyndar på användandet och testandet av experimentella läkemedel.

Kan tvingas öppna de stängda gränserna

Hos världshälsoorganisationen säger man också att de tre hårdast drabbade länderna Guinea, Sierra Leone och Liberia börjar få brist på vardagliga förnödenheter så som livsmedel och bränsle. Detta säger man beror på att transportlederna till länderna har stängts. Från flera håll talar man nu om att tvingas öppna de stängda gränserna för att alla de förnödenheter som behövs ska kunna levereras på bästa sätt.

Det råder stark oro i samtliga av de drabbade länderna och på vissa platser attackeras sjukvårdare och stora upplopp sätts igång. Många personer i dessa drabbade områden har inte kunskap eller förståelse för den rådande ebolasituationen och på många håll ger man sig därför på sjukvårdspersonal.

Situationen är ohållbar och från WHO:s sida menar man att det kan röra sig om sex till nio månader innan man förhoppningsvis fått bukt på det förödande ebolautbrottet i Västafrika.

 

kiqi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.