Sverige utreder möjligt ebolafall

En man som insjuknat i feber efter att nyligen kommit hem från ett besök i ett av de eboladrabbade länderna i Västafrika har tagits om hand i Stockholm. Mannen har i enlighet med Socialstyrelsens handlingsplan förts till Karolinska sjukhusets smittskyddsenhet. Risken för att det skulle röra sig om ebola är mycket liten.

Smittskyddsenhetens chef, Åke Örtqvist har sagt följande till Aftonbladet;

– I handlingsplanen skriver vi att ett misstänkt fall är om en person som besökt ett område där epidemin förekommer och insjuknar inom 21 dagar med feber högre än 38 grader så är det definitionen av ett misstänkt fall.

Man har lagt det på den nivån för att vi ska kunna utesluta att ett fall slinker mellan fingrarna.

Risken att mannen har drabbats av ebola bedöms som extremt liten, men det faktum att ebola är en så allvarlig sjukdom och de rådande omständigheterna i Västafrika gör att säkerhetsnivån är höjd.

Mannen hade själv sökt vård via en närakut under söndagen och då själv uppgett att han inte varit i kontakt med någon eboladrabbad under sin resa. Huruvida det är så kan däremot vara svårt att veta, även för mannen själv.

Foto: thegambia.nu
Foto: thegambia.nu

Svar väntas inom närmsta dygnet

Prover som tagits på mannen har nu skickats till Folkhälsomyndighetens P4-laboratorium i Solna och kommer att analyseras snarast. Förhoppningsvis kommer svaren på proverna redan under morgondagen.

För att vara på den säkra sidan har man högsta säkerhet på smittskyddsenheten där mannen vårdas och han tas om hand i ett speciellt rum, med speciellt tränad personal. Det är personal som är utbildad att med stor säkerhet hantera fall där man misstänker allvarliga typer av smitta.

Man ska komma ihåg att ebolaviruset inte smittar via luften. Det krävs kontakt via kroppsvätskor, sår, slemhinnor eller liknande.

Det är inte heller första gången som ett sådan här fall dyker upp i Sverige sedan ebolautbrottets start tidigare i år. Det har funnits flera misstänkta fall och alla ha kunnat avskrivas. De har handlat om personer som varit i de eboladrabbade länderna och sedan insjuknat i feber. Det finns alltså ingen anledning till oro, varken i detta fall eller kommande liknande fall. Det berättar Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Källa: Aftonbladet

 

kiqi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.